ANDERS DE LA MOTTE: Kegyetlen tavasz

Szeretem a krimit, de sajnos az a tapasztalatom, hogy hiába próbálkoznak vele a kortárs írók, nem nagyon jön össze. Legtöbbször az agyonhájpolt szerzők műveiben csalódtam a legnagyobbat. A befejezés annyira váratlan akart lenni, hogy végül erőltetett és nyakatekert lett.

Régóta szerettem volna elolvasni egy vérbeli skandináv krimit, de valamiért eddig nem jött össze. Megérte kivárni. Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz című regénye annyira, de annyira jó, hogy kijelenthetem, Agatha Christi óta nem olvastam ilyen jó krimit.

A helyszín egy svéd kisváros, amelyet gyakorlatilag körbeölel az erdő. Nem akármilyen erdő ez. Igazi, érintetlen ősi hely, amely tele van mocsarakkal és titkokkal. 1986-ban egy gyilkosság történt itt, a tizenhat éves Elita Svart volt az áldozat. Elita, aki gyönyörű volt és különleges. Akit mindenki megvetett és kívánt egyszerre. Akinek családja korántsem tartozott a város jó hírű klánjai közé.

Amikor Thea Lind, az új háziorvos ideköltözik a férjével, Daviddal, ez a régi gyilkosság azonnal felkelti a figyelmét. Nyomozni kezd, mivel megmagyarázhatatlan lelki közösséget érez a meggyilkolt lánnyal. David is nyakig benne van az ügyben, ugyanis annak idején, tizenkét éves korában tanúja volt a gyilkosságnak. A helybéliek nem örülnek annak, hogy a doktornő meg akarja bolygatni a rég lezárt ügyet. David anyja, a kis közösségben nagy tekintélynek örvendő Ingrid figyelmezteti Thea-t, hogy hagyja abba a kérdezősködést. A gyilkosságért ugyan elítélték a lány féltestérét, Leot, aki már le is töltötte a börtönbüntetését, a doktornő azonban korántsem biztos abban, hogy a megfelelő személyt tartóztatták le Elita meggyilkolása miatt.

Mit titkolnak a helybéliek? Ki tesz Zöld Ember bábukat Thea kocsijára? Miért jön zavarba mindenki, akit a gyilkosságról kérdez? És miért tiltja meg neki az anyósa, hogy nyomozzon az ügyben?

A könyv végig letehetetlenül izgalmas, körbefonja a misztikus helyszín, az erdő titokzatos légköre, ahol a helyi legenda szerint tavasszal a Zöld Ember jár. A Zöld Ember, aki meggyilkolta Elitát. A történet kétszeresen is rejtélyes, egyrészről az Elita Svart gyilkosság körüli misztérium, másrészről a Thea múltja körüli homály miatt.

Az író nem mellesleg szépirodalmi minőségben meséli el nekünk a történetet, a sorok élvezetesek és kimunkáltak, a karakterek érdekesek, az események íve felépített, izgalmas, végig fenntartja a figyelmet. Ráadásul a krimi vége olyan csattanóval zárul, amire végképp nem számítottam. Nagyon tetszett!

Biztos nem ez az utolsó könyv, amit Anders de la Motte-tól olvasok, bátran ajánlom a műfaj szerelemeseinek. Garantáltan nem fognak csalódni.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 432
Fordította: Dobosi Beáta

1986 tavaszán egy tizenhat éves lány rituális gyilkosság áldozata lesz egy kastély mellett húzódó svéd erdőben. A bűntettnek négy tizenéves fiatal a tanúja; a vallomásuk alapján a lány féltestvérét ítélik el, és zárják börtönbe. Nemsokára az áldozat családjának többi tagja is nyom nélkül eltűnik a környékről, és soha többé nem hallanak felőlük a faluban.
Amikor 2019 tavaszán az új háziorvos, Thea Lind beköltözik a kastélyba, és egy különös fotóra bukkan egy ősrégi tölgyfában, a több mint három évtizedes eset felkelti az érdeklődését. A kutakodása során megdöbbentő hasonlóságot fedez fel a halott lány gyermekkora és a saját, traumákkal teli múltja között, és ettől az ügy hirtelen személyessé válik. A sok megválaszolatlan kérdés miatt Thea egyre biztosabb benne, hogy a gyilkosságról sohasem derült ki az igazság, és egyesek bármit megtennének, hogy ez így is maradjon. Lehet, hogy 1986 kegyetlen tavasza egynél több áldozatot követelt? És talán ő lesz a következő…?

Tags: 2020, anders de la motte, general press kiadó, kegyetlen tavasz, krimi, skandináv krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =

0 shares

Archívum

Címkék