Legkedvesebb tíz könyvem

Bevallom, én a kedvenc könyveimet többször is el szoktam olvasni. Számomra mindegyik egy örök darab, ami igényes irodalmi színvonalat képvisel, és bármikor elő tudom venni őket, ha szeretnék kiszakadni a hétköznapokból. Összeállítottam belőlük egy listát, és kezeskedem értük.  Csupa öt csillagos könyv következik! Olvassátok szeretettel!  * Hajnal

Rosamunde Pilcher: Téli napforduló

Számomra ez egy nagyon különleges könyv. Bármikor, amikor rossz hangulatom van kinyitom, és azonnal magával ragad az írónő egyedi stílusa és a regény varázslatos hangulata. Pattogó kandalló, kényelmes fotel és egy csésze forró tea, valami ilyesmi érzést kelt bennünk ez a páratlan könyv.

A tartalomról:

Elfrida Phipps, a szép és akaratos színésznő nagypolgári családja szemében mindig is vadóc maradt, aki a nagy szerelmet is későn találta meg. Ám egy tragédia után vidékre menekül az emlékektől terhes Londonból. Lelki nyugalmát egy kis faluban találja meg, ahol összebarátkozik Oscar Blundell-el, akiknek otthona a társasági élet központja. Váratlanul azonban Oscar alól el akarják adni a házát, így Elfrida rábeszélésére Skóciába utaznak, ahol kalandok, rég elfeledett érzelmek, és meglepetések sorozata várja őket, és ahol talán a vigaszon kívül boldogságukat is meglelik… Rosamunde Pilcher regényeiben érzelmes világba lépünk, melyet valódi emberek, elemésztő szenvedélyek, nagy szerelmek és csalódások töltenek meg. Az írónő őszinte, és mindenekelőtt olvasmányos művei nyelvi és kulturális határokat áttörve, negyven országban jelennek meg. Pilcher, regényeiben több millió olvasójával osztja meg gondolatait örömről, bánatról, és a tökéletes pillanat kereséséréről.

Sally Rooney: Normális emberek

A Normális emberek egy gyönyörű és modern szerelmi történet, amelyben Marianne és Connell kapcsolatának összetett és mély eseményeit ismerhetjük meg. Engem teljesen megvett az írónő ezzel a regényével, tényleg akkor is olvastam, amikor már majdnem leragadt a szemem.

Erről a könyvről részletesen írtam itt a blogon, a kritikámat ezen a linket olvashatjátok:

https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/06/22/sally-rooney-normalis-emberek/

Judith Merlke Riley: Kígyó a kertben

Szintén örök kedvenc. Az írónő stílusa annyira magával ragadó, hogy képtelenség letenni. Ráadásul izgalmasan keveredik a történetben a mágia és a valóság, angyalok és démonok, na meg egy kis szerelem, szerintem telitalálat.

A tartalomról:

A ​történet a Tudor-kori Angliában kezdődik, ahol VIII. Henrik és Machiavelli-jellemű tanácsadója, Wolsey püspök azon mesterkedik, hogy a francia trónnak angol örököse lehessen. Szándékuk, hogy Henrik király szép és frivol húgát, Maryt feleségül adják az idősödő francia királyhoz, s ebben a tervükben sikerrel is járnak, nem kis mértékben köszönhetően a leendő ifjú királynéról készült lélegzetelállítóan szép és élethű miniatúrának, mely eljut XII. Lajos királyhoz. Mindenki tudni akarja, ki a csodálatos kép titokzatos festője, és hosszan találgatások kezdődnek. Mivel nőket nem vesznek fel a festők céhébe, senki sem gyanítja, hogy az ismeretlen művész – Susanna Dallett – nő. Az erkölcstelen férjében mélységesen csalódott asszony özvegyen, egy fillér nélkül maradva ráébred, hogy egyedül a portréfestészetben mutatkozó isteni tehetségére alapozhatja megélhetését. Susanna elnyeri a jóságosnak éppen nem mondható, manipuláló, cselszövő, de briliáns diplomáciai érzékű Wolsey érsek támogatását, akit felettébb megragad a festőnő szellemessége, függetlensége és páratlan tehetsége, ami által, finom ecsetvonásaival igen élethűen képes visszaadni modelljei jellemvonásait. Susanna Mary hercegnő kíséretében a viharos tengeren Franciaországba utazva – tudomásán kívül – magával visz egy titkot, melynek révén belekeveredik a francia udvarban zajló ördögi összeesküvésbe. A hercegnő selyemlobogós hajójának keresztrúdján ott ül a művészet angyala is, aki nemcsak megmenti Susannát a veszedelemtől, hanem bátorságát és tisztességben viselt szegénységét azzal jutalmazza, hogy szerelmet ébreszt közte és egy intelligens – igen jóképű – férfiú között.

Tommy Orange: Sehonnai

Szintén az Édes kis könyvkritikák időszakában került a kezembe ez a könyv, amely szinte az ember húsába vág olvasás közben. Érdekes karakterek, nyers stílus és igazán eredeti hang kiált fel ebben a kötetben, amely az őslakos észak-amerikai indiánok ma élő leszármazottairól szól.  A kritikámat az alábbi linken olvashatjátok:

https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/05/29/tommy-orange-a-sehonnai/

Sarah Dunant: A kurtizán és a törpe

Egy barátnőm ajánlotta figyelmembe az írónőt. Ez a könyv annyira pazar stílusban íródott, hogy voltak olyan sorai, amiket többször is el kellett olvassak. Egy kurtizán és egy törpe kalandjait követhetjük nyomon a XVI. századi Olaszországban…kell ennél több? Igazi csemege!

A tartalomról:

Bujaság és intrika a reneszánsz Velencében Velence, XVI. század: a város fénykorát éli, egyszerre gazdag és szegény, vallásos és haszonleső, gyönyörű és romlott. A kurtizán Fiammetta, és segítőtársa, a törpe Bucino Róma 1527-es kifosztása után menekül ide, gyomrukba(!) rejtve vagyonuk maradékát. Minden bátorságukat és ravaszságukat latba vetve lassan a velencei társadalom elismert figuráivá válnak. Tökéletes párost alkotnak ők ketten: az élésnyelvű törpe és a gyermekkorától mások kényeztetésére nevelt, vibráló személyiségű úrnő; a kor divatos meghatározása szerint egy „őszinte kurtizán”. Ám ahogy szerencsecsillaguk emelkedik, úgy sokasodnak a szövetségükre veszélyt jelentő viharfelhők is. A legnagyobb kihívást egy fiatal, rokkant nő jelenti, aki lassan a szívükbe lopja magát, de közben a biztos pusztulás felé sodorja őket… A kurtizán és a törpe: lebilincselő történet a gyönyör bűneiről és a bűn gyönyöreiről.

Hajdú-Antal Zsuzsanna:Utánad

Ugyan az Utánad a sorozat második része, de engem még az első könyvnél is jobban magával ragadott. A fiatal, kortárs írónő stílusa kirí a tömegből, hiszen humoros, igényes és nagyon magyar. Mindenképpen érdemes előtte elolvasni az első részt, a Léggömbök című könyvet, amely szintén letehetetlen, felejthetetlen olvasmány. Eredeti karakterek, igényes fogalmazás, a tökéletes kikapcsolódás garantált!

A kritikámat az alábbi linken találjátok:

https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/08/31/hajdu-antal-zsuzsanna-utanad/

Clarissa Pinkola Estes: Farkasokkal futó asszonyok

Jöjjön egy kifejezetten nőknek szóló könyv. Aki nem tudja, hogy kik a farkasokkal futó asszonyok, feltétlen olvassa el. Alapdarab.

A tartalomról:

Minden nőben él egy zabolátlan és időtlen lény, az Ősi természeti asszony a maga hatalmas erejével, éles ösztöneivel, szenvedélyes kreativitásával és korlátlan tudásával. A társadalomba való beilleszkedés során azonban többé-kevésbé megszakadt vele a kapcsolatunk, a civilizáció merev szerepekbe kényszerít bennünket és elfedi előlünk saját lelkünk életadó üzeneteit. Ha, már nem találjuk az utat e hatalmas éltető forrás felé, félelemmel szorongásokkal teli túlszelídített, eltiport lényekké válunk. Clarissa Pinkola Estés élvezetes stílusban megírt könyve megtanít arra , hogyan lehet helyreállítani a megbomlott egyensúlyt, újra megtalálni a női vitalitást és a korlátlan tudást, mely ott rejtőzik minden asszony tudatának ősi rétegeiben. A jungiánus elemző és mesemondó szerző harminc évnyi kutatás és gyógyító gyakorlat eredményeit osztja meg olvasóival, népmeséken, tündérmeséken, mítoszokon álmokon át vezet el az állandó változásban lévő női lélek legbelső életébe.

Paul Auster: Az orákulum éjszakája

Paul Auster is az az író, akit a blognak köszönhetek. Imádom, imádom, imádom! A részletes kritikámat az alábbi linken olvashatjátok:

https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/07/10/paul-auster-az-orakulum-ejszakaja/

Marion Zimmer Bradley: Avalon ködbe vész

Ez nem egy mindennapi történet. Az avaloni papnők titokzatos világába repít vissza. Ki ne hallott volna Morgaine-ről és Arthúr királyról? Nos, a könyv egy egészen más szemszögből meséli el az életüket. Druidák és papnők, vallás és mitológia, egy igazi izgalmas fantasy, minden polcon ott a helye.

A tartalomról:

Nem ​könnyű feladat méltó módon bemutatni ezt a nemzetközi bestsellert, amely több évtizede áll a könyves sikerlisták előkelő helyein. A kötet rendkívül szokatlan, meghökkentő és magával ragadó módon értelmezi az Arthur-mondakört, amely számtalan feldolgozásban látott már napvilágot, azonban Bradley könyvét minden eddigitől megkülönbözteti és a világon páratlan sikerré avatta, hogy a nők szemszögéből meséli el a történetet.

Főszereplői az ősi, druida természetvallás „felvilágosult” gondolkodású papnői és Arthur félénk, korlátolt felesége, aki a katolicizmus fogságában vergődik. A sodró lendületű, sok szálból szőtt mese kibontakozása közben tanúi lehetünk, amint a pogány természetistennő kultusza átadja helyét a keresztény szertartásoknak. Bradley történetében ennek a folyamatnak a jelképe Avalon, a druida papnők szent szigete, ahol a múlt, a jelen és a jövő egyszerre létezik, szinte egymásba olvad.

Marion Zimmer Bradley a fantasy irodalom meghatározó alakja. Jellemek és lelkek, izgalmas és sokrétűen ábrázolt figurák sokaságával köti le a figyelmünket, nem is szólva a szerelmekkel, szenvedélyekkel, gyilkos merényletekkel és cselszövésekkel teli meséről.

Anita Diamant: A vörös sátor

Ismét egy elsősorban nőknek íródott könyv. Az írónő egy Bibliából ismert történetet, Jákob lányának, Dinának életét meséli el. Annyira életszerűen, hogy szinte az olvasó maga is ott terem a Krisztus előtti első században, a sivatagban, látja a lepényt sütő asszonyokat, maga is belép a sátorba, és egyszerűen hagyja, hogy magával ragadja ez a kalandokban és szenvedélyben bővelkedő történet.  Az írónő ősi női titkokba avat be minket, abba a korba repít vissza, amikor az asszonyok még az örökölt, közös tudás birtokában voltak. Egy időben minden barátnőm kapott tőlem ajándékba egy példányt.

A tartalomról:

Szerelem, árulás, szégyen. A legősibb szerelmi történet a Bibliából. A vörös sátor bibliai asszonyok könyve: Jákób feleségeinek és egyetlen életben maradt lányának, Dínának a története elevenedik meg lapjain. A vörös sátorban mesélték el egymásnak titkaikat a régi idők asszonyai. A holdtöltekor, a szülés és a gyermekágy idején együtt töltött napok során tárgyalták meg az élet nagy kérdéseit, osztották meg egymással az asszonyi tudást születés és halál, szerelem és szex, öröm és fájdalom dolgairól. A vörös sátor főszereplői: Lea, Ráhel, Zilpa, Bilha és a mesélő: Dína. Az ő szerelmeikről szól ez a regény, amelyet olvasva rádöbbenünk, hogy máig ugyanazok a kérdések és szenvedélyek határozzák meg életünket. A vörös sátorban minden együtt van, ami izgalmassá tehet egy könyvet: szerelmi örömök és csalódások, családi bonyodalmak, érzelmi viharok. Anita Diamant fordulatos történeteivel és elragadó stílusával szerte a világon meghódította az olvasók – különösen a hölgyek – szívét.

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + húsz =

0 shares

Archívum

Címkék