STACEY HALLS: Familiárisok

Nagyon nagyon szeretem a 21. Század KULT könyveit, és már alig vártam, hogy egy újabbal rukkoljanak elő. Stacey Halls: Familiárisok című regénye pedig abszolút olyan olvasmánynak tűnt, amely nagyon is kedvemre való lesz, hiszen történelmi, csipetnyi mágiával meghintve.

A 17. században játszódó történet főszereplője az igen különleges nevű Fleetwood Shuttleworth, aki egy 17 éves lány, de már negyedszerre várandós. Az előző három terhességéből nem született gyermek és Fleetwood most is igen rossz bőrben van. Ráadásul talál otthon egy levelet, melyben egy orvos arról tájékoztatja férjét, Richard-ot, hogy a felesége nem fogja túlélni a szülést.

Fleetwood kétszeresen is sokkot kap. Egyrészről a közelgő halála miatt, másrészről azért, mert a férje minderről neki semmit sem szólt. A lány amúgy is igen rosszul viseli a terhességet, folyamatos rosszullétek gyötrik és alig van étvágya. A véletlennek köszönhetően összetalálkozik az erdőben egy lánnyal, Alice-el, akiről kiderül, hogy bába. Fleetwood meggyőződőse, hogy csak ő tud segíteni rajta és a gyermekén,  ezért a szolgálatába fogadja.

Közben Alice boszorkányság gyanújába keveredik, majd le is tartóztatják. Fleetwood mindent elkövet, hogy kiszabadítsa a lányt, de néha maga is elbizonytalanodik, hogy kicsoda is a bába valójában. Emellett Richard-ról is megdöbbentő titok derül ki, így az amúgy is zárkózott és önbizalomhiányos Fleetwood mindinkább magányosnak érzi magát.

Vajon Alice az, akinek mondja magát? Mit titkol Richard Fleetwood elől? Kik azok a familiárisok?

Igazából, ha jobban belegondolok, nem mondanám, hogy nagyon különleges volt maga a történet, engem mindenesetre magával ragadott. Gyakorlatilag két este alatt elolvastam, és igen sajnáltam, hogy vége. Fleetwood szerethető karakter, emberi, hétköznapi, teljesen együtt tudunk vele érezni magányában. A regény pedig hangulatos, a leírások érzékletesek, a sztori visz magával, igazi történelmi fikciós regény. Már készül belőle a filmes változat is, amit nagyon várok, mert szerintem ez tipikusan az a történet, ami nagyon jól mutat a képernyőn is. Ráadásul a borító gyönyörű és megint kapunk hozzá ugyanilyen meseszép könyvjelzőt is.

Stacey Halls angol író, aki újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében, és Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és tévés adaptáció készül belőle.

 


Kiadó: 21. Század
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 352
Fordította: Simonyi Ágnes

Fleetwood Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.

Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.

Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.

Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?

Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.

Tags: 2020, 21.század kiadó, familiárisok, fantasy, stacey halls, szépirodalom, történelmi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + egy =

0 shares

Archívum

Címkék