Budai Lotti: A ​kegyencnő hálószobája (A borostyánszemű 1.)

„1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.

A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.

Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kezdeti útkeresést követően végül megadta magát a történelem iránti olthatatlan rajongásának: ennek a szenvedélynek az első termése ez a kétkötetes regény, illetve a nagy népszerűségnek örvendő Rizsporos Hétköznapok című blog.”

Bevallom őszintén engem kicsit félrevezetett a könyv címe: leginkább a 17.század erotikus vonalára gondoltam, és a főszereplőt, Louise-t is teljesen más személyiségnek képzeltem. A bennem előre kialakult kép, történet helyett egy teljesen más, sokkal izgalmasabb tartalmat kaptam.

A cselekmény szála egészen visszavezet Louise de Morainville megszületése előtti időkre, amikor még az édesanyja volt fiatal. Akkoriban egy Sauvage nevű földesúr udvarolt neki, teljesen megszállottan, minden taktikát, leginkább zsarolást bevetve, hogy az imádott nő az övé legyen. Végül hála egy szerencsés véletlennek Louise édesanyja megszabadult a zsarnok kérőtől és hozzámehetett szerelméhez, Louise édesapjához. Viszont Sauvage ezt nagyon rossz néven vette, és megfogadta, hogy tönkre fogja tenni a családot. Ez a bosszúvágy végigkíséri az egész elbeszélést és szinte minden negatív eseménynél, ami a Morainville család életében történik, a fejünkben ott motoszkál, hogy ez biztos nem a véletlen műve. Ezt tetézi a fiatal lány naiv és rosszul meghozott döntései, így egy mozgalmas, fordulatos regényt olvashatunk.

Ráadásként ezek az események Louise-t a Napkirály, XIV.Lajos udvarába sodorják, az uralkodó egyik kegyencnőjének pártfogoltjaként. Innentől kezdve a fordulatokon túl, ármány, cselszövés, titkok is jellemzik a könyvet, de a legnagyobb meglepetés a regény utolsó oldalai: a befejezésre a fordulat, csattanó, csavar, stb. szavak is roppant kevésnek bizonyulnak.

A pörgős történeten kívül nekem még nagyon tetszett a szerző rengeteg kutatása, melyet a könyvben található “információs lapok” is alátámasztanak, hogy egy hiteles elbeszélést tárjon elénk.

Köszönöm a könyvet az Álomgyár Kiadónak!

Tags: 2016, 5 csillag, a borostyánszemű, a kegyencnő hálószobája, álomgyár kiadó, budai lotti, geopen kiadó, történelmi regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Kommentek

    • Anikó
    • 2017-09-20
    Válasz

    Kedveltem…

      • Dalma
      • 2017-09-20
      Válasz

      Köszönöm szépen 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + 9 =

0 shares

Archívum

Címkék