BELLA ELLIS: Ördögi csontok

Ki ne olvasta volna az Elfújta a szelet vagy a Jane Eyre-t? Bella Ellis ehhez az örökséghez nyúlt hozzá a Brontë testvérekről szóló regénysorozatában. Én a második könyvet olvastam, az Ördögi csontokat. 

A történet a yorkshire-i Haworth városában játszódik, ahol a nővérek édesapja tiszteletesként lát el szolgálatot. Egy hideg téli estén a Top Withens nevű ház lezárt szobáiban egy gyermek befalazott csontvázát találják meg a kéményben. Már itt elkap minket a gótikus hangulat, mivel a ház ura, Clifton Bradshaw és fia azért nyitják ki a rég lezárt szobákat, mert női sikolyokat hallanak odabentről. Hamar híre megy a dolognak és a Brontë nővérek azonnal útnak is indulnak a nem túl jó hírű házhoz vezető havas, hideg úton, hogy elhozzák a megtalált maradványokat és tisztességesen eltemethessék. A nővérek feltételezik, hogy a gyermek nem természetes halált halt, mivel ily módon rejtették el a külvilág elől, ezért úgy döntenek, hogy nyomozásba fognak annak érdekében, hogy kiderítsék az igazságot. Első számú gyanúsítottjuk Clifton Bradshaw, aki a neje halála után teljesen kifordult magából és azt beszélték róla, hogy az ördökkel cimborál. Emily, Charlotte és Anne kalandjait végig a fekete mágia nyomai övezik, kalandjaik során pedig még egy boszorkánytól is tanácsot kérnek.

Nagyon jó illett ez a fagyos, gótikus hangulat a Brontë nővérekhez, talán azért is, mert az ő életük is olyan hamar véget ért. Nekem ez a dolog kissé rányomta a bélyegét a könyvre, mivel tudtam, hogy a való életben a három nő hamarosan tragikusan korán elhagyja a földi világot. A regényben szerepet kap Branwell is, a nővérek fiútestvére, aki ekkor már túl van a nagy szerelmi csalódáson és bánatát alkoholba meg ópiumba fojtja.

A regény izgalmas, fordulatos, az atmoszféra pedig magával ragadó. Külön tetszett, hogy kicsit jobban beleláthatunk a nővérek személyiségébe és megérthetjük, hogy is születhetett meg például az Üvöltő szelek. A könyv nagy hangsúlyt fektet a szegény, árvaházban felnőtt gyerekek sanyarú sorsára, nehéz körülményeiket a nővérek is megtapasztalhatták életükben, hiszen anyagi okok révén egy olyan olcsóbb bentlakásos iskolába kellett járniuk, ahol a mostoha viszonyok miatt két idősebb nővérük még fiatal korában elhunyt. Ajánlom a regényt mindazoknak, akik szeretik a gótikus, komor hangulatot és a Brontë nővérek munkásságát.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 352
Fordította: Fügedi Tímea

„Emlékezz ​a halálra!” – Zerubabbel Barraclough órásmester ars poeticája

A Brontë nővéreknek két szenvedélyük van: az írás és a nyomozás. Mivel az alkotói karrierjük háttérbe szorult, elérkezettnek látják az időt, hogy a való világban játszódó bűnügyi történetek helyett inkább a regényeikre összpontosítsanak, ám ekkor egy megdöbbentő felfedezésről hallanak. Az otthonukhoz közeli és meglehetősen rossz hírű Top Withens-farmház kéményében egy gyermek csontjaira bukkantak. A nővérek azonnal az ügy nyomába erednek, és ahogy többet megtudnak a ház lakóinak előéletéről, rémisztő megállapításra jutnak: talán nem is csak egy áldozat halálát kell felderíteniük.
A szálak egy árvaházba és a boszorkányság okkult szertartásainak világába vezetnek. Bármennyire is elborzasztják őket a nyomozás fejleményei, nem hátrálhatnak meg, hiszen nem sokkal a sötét hold előtt újabb fiatal fiú tűnik el a kisvárosból.

Bella Ellis ezúttal is fantasztikus időutazásra csábítja az olvasóit, amelyben a Brontë család valós életrajzi vonatkozásai mellett a romantika gótikus jellemzőit vegyíti a klasszikus bűnügyi történetek elemeivel úgy, hogy az nem csak a krimi kedvelőinek nyújt kikapcsolódást.

Tags: 2022, bella ellis, general press kiadó, gótikus, krimi, ördögi csontok

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + tizenkilenc =

0 shares

Archívum

Címkék