Februári összefoglaló

Eljött a február vége is. Igen, tényleg. Ilyen gyorsan telik az idő, hogy már nyakunkon is a tavasz. Mutatjuk, mi mindent olvastunk februárban. Báli szezon ide vagy oda, könyvek terén nálunk ilyenkor sem áll meg az idő.

Andrezej Sapkowski: Az utolsó kívánság (Vaják 1.)

Miről szól:

Később azt beszélték, a férfi északról érkezett, a Kötélverők kapuján keresztül. Bár nem volt idős, a haja szinte teljesen fehér volt. Amikor levetette köpenyét, kiderült, hogy a vállán egy szíjon kard függ. Nem volt ebben semmi szokatlan, Vizimában szinte mindenki fegyverrel járt, de azért senki sem hordott pallost a hátán, mint valami íjat vagy tegezt. A fehér hajút a királyi felhívás vezette a városba; a Vizima lakosait gyötrő striga visszaváltozásáért járó háromezer oren jutalom. Ilyen idők jártak. Régen csak a farkasok üvöltöttek az erdőkben, mostanra mindenféle mocsadék elszaporodott – akárhová nézel: lidércek, strigák, ocsmány hódfajzatok, baziliszkuszok, ördegek, mifenék, vilák és vízbefúltak. Ide már nem elég az egyszerű varázslat vagy nyárkaró. Ide hozzáértő kell. És a messzi Ríviából érkezett idegen épp ilyen szakember. Ő Geralt, a vaják, a mágia és a kard mestere, egy mutáns, akit arra teremtettek, hogy megőrizze a világban az erkölcsi és természeti rendet.

Hajnal véleménye:

Andrzej Sapkowski hatalmasat alkotott a Vaják-sorozattal, amelyet az egyik legjobb fantasy műnek tartanak. Számomra nagyon hasonló, magával ragadó élmény volt olvasni, mint a Trónok harcát, és pont az az egyedülálló benne, hogy mégsem lehet vele egy kalap alá venni. Szerencsére a vaják kalandjai nem érnek véget Az utolsó kívánsággal, hiszen a történet folytatódik A végzet kardja című könyvben. Én a magam részéről alig várom, hogy elolvashassam!

Kiadó: PlayON kiadó

A könyvről a teljes véleményt itt megtaláljátok.

Tomor Anita: Irány Hollywood!

Miről szól:

Zoé ​egyetemre jár, másról sem szól az élete, mint tanulásról és vizsgákról. Egy nap a barátnője, Hanna megkéri, hogy ugorjon be helyettesíteni őt egy bárba, ahol pincérnőként dolgozik. Zoé tudja, ha nem teszi meg ezt a szívességet, akkor a barátnőjét kirúgják, ezért segít neki. Jake Bartlett híres amerikai filmcsillag, és egyben sikeres hollywoodi producer is. Egy olyan pasi, aki falja a nőket, és akiről az egész világon fiatal lányok milliói álmodoznak. Jake Magyarországon forgat, és épp a barátaival iszogat egy bárban, amikor beszélgetés közben felmerül egy érdekes téma. A többiek szerint a kasszasikerhez egy befutott sztárt kell szerződtetni. Jake-nek viszont erről más a véleménye. Szerinte egy jó filmhez egy jó sztori kell, és bárkiből, akár egy hétköznapi lányból is fél év alatt sztárt lehet csinálni, még egy olyan csajból is, aki nem beszél angolul. Jake a saját csapdájába esik. Fogadást kötnek a barátai, hogy nem tudja mindezt megvalósítani. A terv az, hogy kiválasztanak egy lányt, akiből Jake-nek sztárt kell varázsolnia. Egyetlen kikötés van: nem fekhet le a lánnyal, mert ha igen, bukja a film teljes bevételét. Jake belemegy a játékba, mert túlzottan is bízik magában. De arra nem számít, hogy Zoét választják ki a szerepre, azt a lányt, akivel reggel a parkolóban jól összebalhézott, akivel zsigerből utálják egymást, és akivel ennek ellenére is egyre jobban vonzódnak egymáshoz. Hat hónap veszi kezdetét, amikor is meg kell tanítania a lányt angolul, meg kell tanítania színészkedni, filmben szerepelni, hogy megnyerje a fogadást és bebizonyítsa: bárkiből lehet sztár. Az első pofont akkor kapja, amikor Zoé közli vele, hogy nem vállalja. A másodikat akkor, amikor rájön, beleszeretett a lányba. Mit csinálsz, ha egy nő annyira vonz, hogy egy idő után felteszed magadnak a kérdést: mi a fontosabb, a pénz vagy az, hogy ő a tiéd legyen?

Dalma véleménye:

Anita regényei általában happy enddel végződnek, amire elsőre talán azt mondaná az ember, hogy kiszámítható, ugyanakkor a mai rohanó világban nagyon sokszor jól esik ez a kiszámíthatóság, a pörgős hétköznapok közepette egy olyan könyv, melyet egy ültő helyedben elolvasol és jól esik a lelkednek.

Szívesen időztem volna még Zoé és Jake világában, de sajnálatomra nagyon gyorsan befejeződött a történet. Némileg kárpótol viszont, hogy a készülő Imádlak, Los Angeles!-ben mellékszereplőkként ugyan, de visszatérnek. Kíváncsian várom!

Kiadó: Pyrus

A könyvről a teljes véleményt itt olvashatjátok.

Brigitte Riebe: Az újrakezdés – Berlin nővérei I.

Miről szól:

Berlin, 1945 májusa, a második világháború vége. A német főváros romokban, ahogy a városlakók élete is. A Thalheim család luxusáruházát is végzetes találat éri, a három nővér, Rike, Silvie és Florentine pedig kétségbeesetten áll az egykor elegáns épület előtt. A legidősebb testvért, Rikét már gyerekkorában elbűvölte a színek, az anyagok és a formák kavalkádja, ezért elhatározza, hogy valóra váltja régi álmát, és újra felvirágoztatja a családi vállalatot. Azt azonban nem sejti, hogy nem csak az üzleti világ kihívásaival kell megküzdenie: a tudomására jut ugyanis egy múltbéli titok, amely megrengeti korábbi élete biztosnak hitt alapjait. Amikor pedig megismerkedik egy izgalmas, olasz fiatalemberrel, a komoly, megfontolt lány világa gyökerestül felfordul…

Hajnal véleménye:

Bár Brigitte Riebe főként történelmi regényeivel aratott sikert, Az újrakezdés olvasása közben tűnik fel igazán, hogy az írónő történész. Olyan alapossággal és részletességgel van ugyanis kidolgozva ez a könyv, hogy néha olyan érzésem támadt, mintha egy irodalmi igényességgel íródott történelemkönyvet olvasnék.

Kiadó: General Press

A könyvről a teljes véleményt itt olvashatjátok.

Cecelia Ahern: Utóirat még most is szeretlek!

Miről szól:

Holly Kennedy biztonságos élete a feje tetejére áll, amikor „megtalálja” az Utóirat: Szeretlek Klub. A klub tagjait megihlette, amit Holly néhai férje, Gerry leveleiről hallottak, és ők is búcsúüzenetet akarnak hátrahagyni szeretteiknek. Megkérik az özvegyet, segítsen nekik.
Holly egyvalamiben biztos: semmiképp nem hagyja magát visszarángatni mélységes gyászába, amelyen nagy nehezen túllépett. Hét évbe telt, mire újra összerakta és kitalálta magát, és szeretné tovább élni az életét. Ám rá kell döbbennie, hogy ha szeretünk valakit, mindig van még valami mondandónk…
Az Utóirat: Szeretlek! világsikerű könyv várva-várt folytatása.

Emese véleménye:

Valahogy azt reméltem Holly új életéről fog szólni a történet, amiben már sikerült túllépnie a múlton, és valamennyire boldog életet él, és ez az új élet lesz a központban. Nem így lett, ezért meglepett, sőt csalódást okozott az írónő. Az egész búskomor, a vége viszont gyönyörű, és eljutottunk benne oda, amit az elejétől vártam.

Kiadó: Athenaeum Kiadó

A könyvről a teljes véleményt itt olvashatjátok.

Jessica Koch: Közel a horizonthoz I.

Miről szól:

Egy nagy szerelem története. Történet a bizalomról, bátorságról, fájdalomról, kétségekről, és az elengedés erejéről. Igaz történet. Jessica fiatal, nem szereti a bonyodalmakat, és sokat ígérő jövő vár rá. Amikor egyik este elmegy otthonról, nem sejti, hogy a nagy szerelmével fog találkozni. Nem sejti, hogy ez a találkozás az egész világképét meg fogja változtatni. És főleg azt nem sejti, hogy hamarosan élete legnehezebb döntése előtt fog állni… Történet egy olyan életről, amely derűlátás, remény és félelem között ingadozik. Nyitottan, őszintén és tág rálátással számol be a múlt eseményeiről, és közben nem egy tabutémát érint.

Dalma véleménye:

Elsőre az jutott eszembe, hogy egy újabb, kicsit sablonos, fiatalokról szóló szerelmi sztori fog kibontakozni a mű lapjain. Hát hatalmasat tévedtem.
Az első meglepetés egyből akkor ért, amikor megláttam a borítón, hogy “igaz történet alapján…”, később pedig tudatosult bennem, hogy a szerző konkrétan élete egy szakaszát meséli el ebben a könyvben. Az emberben csak kavarognak a gondolatok és az érzések napokkal a könyv letétele után is.

Kiadó: Maxim Kiadó

A könyvről a teljes véleményt itt olvashatjátok.

Donna Tartt: A kis barát:

Miről szól:

„– Szörnyű dolog gyereknek lenni – mondta –, mások kényének-kedvének kiszolgáltatva.”
A Cleve család nagy élvezettel idézi fel múltjának csaknem minden részletét, de egy végzetes anyák napja eseményeit nem hozzák szóba soha. Azon a napon a kilencéves Robin Cleve-et felakasztva találták egy fán az előkertben. Tizenegy évvel később a rejtély – és a bűncselekményre utaló talányos nyomok – megoldása még mindig ugyanolyan kilátástalannak tűnik, mint aznap, amikor megtörtént az eset.

A tizenkét éves Harrietet Houdini és Robert Louis Stevenson példája ösztönzi, amikor egyetlen barátjával nekilát, hogy megkeresse bátyja gyilkosát… és megbüntesse őt. De ami gyerekes játéknak indul, abból hamarosan sötét, veszélyes utazás lesz egy mississippi kisváros fenyegető alvilágában.

Hajnal véleménye:

Felkavaró, éles képek váltogatják egymást, megrázó, elgondolkodtató sorok, az ember pedig nem tudja és nem is akarja letenni a könyvet. A kis barát egy remekbe szabott, magával ragadó történet életről, halálról, rasszizmusról és előítéletekről, valamint elgondolkodtató memoár a bosszú kényes természetéről.

Kiadó: Park kiadó

A könyvről a teljes véleményt itt olvashatjátok.

Celeste NG: Kis tüzek mindenütt:

Miről szól:

Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása.
Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni.
A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy leleplezze a nő titkait, de megszállottsága váratlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. És mindeközben egy családi házban egy szikra lángra lobban.
Regény a súlyos családi titkokról, az anyaság kegyetlen nehézségeiről, és annak a veszélyeiről, ha elhisszük, hogy a szabályok követésével mindig megakadályozhatjuk a katasztrófákat.

Dalma véleménye:

Az anya-gyermek kapcsolatot több szinten is nagyon jól kidolgozta az írónő. Egyszer sem foglal állást, nem bírál, csak bemutatja a kialakult viszonyokat, helyzeteket minden fél szemszögén keresztül, végigvezet bennünket a hogyanokon és a miérteken. Hagy minket gondolkodni, véleményt alkotni, miközben rávezet arra, hogy semmi sem fekete-fehér.

Kiadó: Európa Kiadó

A könyvről a teljes véleményt itt olvashatjátok.

Tartsatok velünk a következő hónapban is.

Tags: a kis barát, athenaeum kiadó, brigitte riebe, cecilia ahern, európa könyvkiadó, február, general press kiadó, kis tüzek mindenütt, könyvajánlók, könyvkritikák, közel a horizonthoz, maxim kiadó, összefoglaló, park könyvkiadó, pyrus kiadó, tomor anita, vaják-az utolsó kívánság

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

0 shares

Archívum

Címkék