CELESTE NG: Kis ​tüzek mindenütt

Már régóta a várólistámon szerepelt ez a könyv, és most végre eljutottam odáig, hogy elolvassam.

SPOILER!
A történet Shaker Heights-ban játszódik, mely egy tökéletes amerikai kisváros. A szó minden értelmében, ugyanis részletekig menően tervezték meg, tömérdek rendelettel szabályozzák, hogy kell kinéznie egy család házának, kertjének, vagy például hova kell tenni a kukát. Ebben a makulátlan városban élnek Richardsonék. Richardsonék gazdagok, sikeresek, négy gyerekükből három kifogástalan magatartású, jó tanuló, az egyik lánnyal, Izzyvel viszont „csak a gond van”. A család bolondnak nézi, pedig alapvetően csak kilóg a sorból, nem illik bele az „amerikai álomba”. A lány ill. az egész Richardson család élete akkor áll teljesen a feje tetejére, amikor a bérlőknek szánt házukba beköltözik Mia és lánya, Pearl.
Ahogy egyre jobban kibontakozik a cselekmény, úgy válik egyértelművé, hogy Miának rengeteg titka van, és azzal, hogy közvetve beleavatkozik Elena Richardson barátnőjének életébe, nem csak indokot ad Elenának arra, hogy ezeket a titkokat felderítse, hanem Shaker Heights közösségét is teljesen felbolygatja.

Az anya-gyermek kapcsolatot több szinten is nagyon jól kidolgozta az írónő: kezdve azzal, hogy egy anyának mennyi joga van azután, hogy lemondott gyermekéről, mi a legjobb egy gyereknek, egy egyedülálló nő, aki egyszer már nem tudott róla gondoskodni, vagy egy örökbefogadó pár, akiknek minden vágyuk egy csöppség, és bármit meg tudnak adni neki. Majd két különböző anya-lánya kapcsolatot is megismerhetünk, teljesen eltérő családi háttérrel, nevelési stílussal.
A szerző egyszer sem foglal állást, nem bírál, csak bemutatja a kialakult viszonyokat, helyzeteket minden fél szemszögén keresztül, végigvezet bennünket a hogyanokon és a miérteken. Hagy minket gondolkodni, véleményt alkotni, miközben rávezet arra, hogy semmi sem fekete-fehér.

„Csak az a baj a szabályokkal – merengett Mr.Richardson –, hogy azok úgy számolnak, hogy mindig van helyes és helytelen út. Pedig valójában legtöbbször egyik út sem tisztán helyes vagy helytelen, és semmi sem tudja teljes bizonyossággal megmutatni, hogy a határ melyik oldalán állunk.”


Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 384 oldal
Fordította: Dudik Annamária Éva

Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása.
Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni.
A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy leleplezze a nő titkait, de megszállottsága váratlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. És mindeközben egy családi házban egy szikra lángra lobban.
Regény a súlyos családi titkokról, az anyaság kegyetlen nehézségeiről, és annak a veszélyeiről, ha elhisszük, hogy a szabályok követésével mindig megakadályozhatjuk a katasztrófákat.

A Kis tüzek mindenütt megjelenése óta kitartóan szerepel a New York Times bestseller listáján, a legjobb szépirodalmi műnek választották meg a Goodreads olvasói 2017-ben, és már több mint húsz országban keltek el a kiadás jogai. A regényből Reese Witherspoon és Kerry Washington főszereplésével a Hulu készít sorozatot.

Tags: 2018, 5 csillag, celeste ng, családregény, európa könyvkiadó, kis tüzek mindenütt

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Kommentek

  1. Válasz

    Régóta tervezem elolvasni ezt a könyvet, csak én angolul. Nagyon szépen köszönöm az ajánlót, nagyon tetszett! <3

    Ps. gyönyörű az oldal. *-*

    Everglow (Confess blog)

      • Dalma
      • 2020-03-01
      Válasz

      Mindenképp olvasd el 🙂
      Köszönjük szépen <3 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 4 =

0 shares

Archívum

Címkék