BRIGITTE RIEBE: Az újrakezdés – Berlin nővérei 1.

A facebook-os szavazáson arra voksoltatok, hogy Brigitte Riebe új könyvét, Az újrakezdést olvassam el. Ebből arra következtetek, hogy hozzám hasonlóan, Ti is kedvelitek az írónőt. Bár Brigitte Riebe főként történelmi regényeivel aratott sikert, Az újrakezdés olvasása közben tűnik fel igazán, hogy az írónő történész. Olyan alapossággal és részletességgel van ugyanis kidolgozva ez a könyv, hogy néha olyan érzésem támadt, mintha egy irodalmi igényességgel íródott történelemkönyvet olvasnék.

Bevallom, eleinte nem tudtam, hogy fog-e tetszeni ez a regény. A történet ugyanis a második világháború utáni Berlinben játszódik, és ez az a történelmi korszak, amelyről bevallom, nem szívesen olvasok. Kezdeti aggodalmam ellenére, igazán pozitívan csalódtam. Az első száz oldal letehetetlen, faltam a sorokat és izgalommal merültem el  a Thalheim család hétköznapjaiban a nyomasztó környezet ellenére.

A helyszín tehát Berlin, időben pedig közvetlenül a második világháború után vagyunk. Sok könyvet olvastam már magáról a háborúról, de még egyet sem azokról az évekről, amelyek azután következtek, különösen nem egy német író szemszögéből. Brigitte Riebe részletesen, és mindenre kiterjedően tárja elénk ennek az időnek a borzalmait, az éhezést, a nélkülözést, a létbizonytalanságot és a fagyhalálokat, amelyek a fűtési akadályok miatt következtek be. A könyvben szerepel egy olyan mondat is, hogy volt, aki szerint a háború alatt jobb soruk volt a berlinieknek, mint a háború után. Ez igazán sokatmondó jellemzése ennek az időszaknak.

Mindemellett megismerjük a Thalheim családot, akiket a szélrózsa minden irányába szór szét a háború, de aztán lassan újra összerendeződnek, és életre keltik a háború alatt bezárt régi áruházukat. Merthogy a Thalheim család ruhákat tervez és ad el. Az írónő realisztikus módon ábrázolja a karaktereket, a történéseket, hiszen ínséges időkben ugyanúgy születtek szerelmek, fogantak gyermekek és törtek össze fiatal női szívek.

A regénynek nagyon sok szereplője van, de közülük kiemelkedik a fiatal lány, Rike alakja, akinek szemszögéből, közeli E/3-ból olvashatjuk az eseményeket. Mellette jelentős szerepe van a két húgának, Silvie-nek, valamint Flori-nak is, és a Berlin nővérei elnevezésből gyanítom, hogy a következő könyvben mindhárom Thalheim lány életét nyomon követhetjük. Merthogy lesz folytatás, ami márciusban jelenik meg, úgyhogy akik Az újrakezdést olvasva nagyon izgulnának a lányokért, azoknak nem kell sokáig várniuk.

Szóval ez a könyv egy ízig-vérig történelmi regény, tele részletes és történelmileg is helytálló leírásokkal, korhű eseményekkel és a második világháború témájának új perspektívából történő bemutatásával. De akik romantikára vágynak, azoknak sem kell csalódniuk, hiszen az írónőtől megszokott módon ez a regény is bővelkedik izgalmakban és szenvedélyben.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 368
Fordította: Berecz Zsuzsa

Berlin, 1945 májusa, a második világháború vége. A német főváros romokban, ahogy a városlakók élete is. A Thalheim család luxusáruházát is végzetes találat éri, a három nővér, Rike, Silvie és Florentine pedig kétségbeesetten áll az egykor elegáns épület előtt. A legidősebb testvért, Rikét már gyerekkorában elbűvölte a színek, az anyagok és a formák kavalkádja, ezért elhatározza, hogy valóra váltja régi álmát, és újra felvirágoztatja a családi vállalatot. Azt azonban nem sejti, hogy nem csak az üzleti világ kihívásaival kell megküzdenie: a tudomására jut ugyanis egy múltbéli titok, amely megrengeti korábbi élete biztosnak hitt alapjait. Amikor pedig megismerkedik egy izgalmas, olasz fiatalemberrel, a komoly, megfontolt lány világa gyökerestül felfordul…

Tags: 2019, az újrakezdés, berlin nővérei, brigitte riebe, general press kiadó, romantikus regény, történelmi regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + hét =

0 shares

Archívum

Címkék