Havi összefoglaló – Augusztus

Egy újabb hónap telt el úgy, hogy szinte észre sem vettem. 🙂 Lassan nem csak az augusztusnak, hanem a nyárnak is vége lesz, és jön az ősz a maga borongós szomorúságával. Ennek ellenére szerintem mégis ez a legjobb időszak az olvasásra. De amíg nem tudunk bevackolni, és egész hétvégén a könyvet bújni, nézzétek meg augusztusi összefoglalónkat:

ALLISON DICKSON: A ​másik Mrs. Miller

Miről szól:
A regény első részében Phoebe Millert ismerhetjük meg. A nő házassága romokban miután elvesztették a fiúkat, majd többszöri próbálkozás után sem született gyermekük. Phoebe időközben rádöbbent, hogy ő igazából nem is akart soha egy utóddal vesződni, teljesen jól megvan a kertvárosi magányában, melyet a személyes szabadságának hisz. Mindeközben egyre jobban feszélyezi, hogy túl gyakran áll egy ismeretlen autó az utcájukban, ráadásul még egy új család is beköltözik a szembe lévő házba. Ezek a történések pedig teljesen felborítják „tökéletes” kis életét. Aztán jön a könyv második része egy hatalmas fordulattal, melyre az előzményekben semmi nem utalt, és vele együtt egy másik szereplő kerül a középpontba.

Dalma véleménye:
A cselekmény előrehaladtával egyre több kérdés fogalmazódott meg bennem, melyekre a válaszokon szinte már meg sem lepődtem, annyira bizarr volt ez a történet. De többek között pont ez a bizarrság volt az, ami hajtott előre, ami miatt folyamatosan fenntartotta az elbeszélés az érdeklődésemet.
A másik, ami miatt azt éreztem, hogy mihamarabb a végére kell jutnom a műnek, a cselemény szerkezete. Eleve nagy hatással volt rám az első és a második rész közti óriási váltás, de a rövid szakaszok, melyekkel megspékelte a szerző a történetet, rendkívül feldobták a regényt.

SZERB ANTAL: Utas és holdvilág

Miről szól:
A regény Mihály, a harmincas évei elején járó férfi álomszerű önkeresésének és utazásának történetét meséli el. A könyv azzal indul, hogy Mihály és Erzsi épp nászútjukat töltik Velencében. Nagyjából minden rendben is van addig, amíg egy régi ismerős, Szepetneki János fel nem bukkan az asztaluk mellett. S ezzel egy rég le zárt, de el nem feledett kaput nyit ki Mihály lelkében.
Szepetneki felbukkanása és Olaszország varázsa álomszerű utazásra ösztökéli a férfit, aki feleségét magára hagyva véletlenszerű kalandozásokba kezd múltjának eltűnt ifjúsága nyomában.

Hajnal véleménye:
Még valamikor a középiskola végén olvastam el először az Utas és holdvilágot, és elemésztő hatással volt rám Szerb Antal leghíresebb műve. Az a bizonyos utolsó mondata azóta is velem volt, ilyen húsbavágó, erőteljes mondatot ritkán olvas az ember.

MARCIA MITCHELL, THOMAS MITCHELL – Egy kém az iraki háború ellen

Miről szól:
Katrine Gun, egy átlagos, látszólag szerény, jómodorú nő, aki mindeközben számos nyelven beszél, tehát igen intelligens. Egy nap olyan tetett hajt végre, ami megrengeti egész Amerikát, sőt támogatóit is. Mindezt miért teszi, vagyis miért lesz gyakorlatilag áruló? Mert olyan információk manipulálását kérik tőle és kollégáitól, ami etikátlan lenne. Így felfedi a sajtónak azt az amerikai-brit kémakciót, amelynek célja, hogy megszerezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását a 2003-as iraki invázióhoz.

Emese véleménye:
Alapjában véve tetszett a könyv, fontos a háttér, ami miatt megszületett és érdekes etikai kérdéseket vet fel. Olyan kémregény, ami sokáig benne marad a gondolataidban. Az iraki invázióval és 2003-as amerikai politikai élettel azért jó képben lenni, mielőtt nekikezd az ember.

ANDRZEJ SAPKOWSKI: A megvetés ideje (Vaják 4.)

Miről szól:
A megvetés ideje ugyanott folytatódik, ahol a Tündevér abbamaradt. Így Geralt, a vaják történetei helyébe visszavonhatatlanul a nagy háború baljós előszelei fújnak, illetőleg a Ciri személye körüli titok kerül a középpontba. Árulás és ellenségek lapulnak mindenhol, de a könyv bővelkedik véres jelenetekben is. Jó pár titok lelepleződik, valamint a Geralt és a Yennefer közötti romantikus jelenetekben sincs hiány.

Hajnal véleménye:
Sajnos ebben a könyvben is volt egy halom kissé unalmas leírás, de szerencsére sokkal kevesebb, mint az előző kötetben, és ugyanúgy, mint az előzőnél most is csalódottan vettem észre, hogy máris az olvasás végére értem.

FIALA BORCSA: Drill

Miről szól:
Fiala Borcsa, a népszerű WMN online magazin főszerkesztője új regényében kíméletlenül világít rá a kapcsolatok törékenységére, az élet azon apró mozzanataira, amelyek szép lassan beférkőznek a kövek közé és megrepesztik egy házasság szilárdnak hitt falát.

Dalma véleménye:
Már olvastam ifjúsági irodalmat Fiala Borcsától, valamint folyamatosan követem is különböző platformokon, ezért kicsit arra számítottam, hogy ironikusabban vagy valahogy könnyebb hangvétellel dolgozza majd fel a témát. Annak ellenére, hogy ez nem így lett, a Drill egy nagyon jól megírt mű, mely ugyan elég gyorsan elolvasható, viszont annál tovább marad velünk.

TAFFY BRODESSER-AKNER: Fleishman bajban van

Miről szól:
A történet Toby Fleishman életéről szól, ami annyira jól indult, mézes-mázosan, aztán egy nagy katyvasz lett belőle, ahol ráadásul már két gyerek is elszenvedte az eseményeket. A válásról és az azt követő procedúráról, szenvedésről, sérelmekről szól a történet, ki miben hibázott, és arról, hogyan mentek el egymás érzelmei mellett feleségével, miközben a saját szenvedésükkel voltak elfoglalva.

Emese véleménye:
A leírás alapján nem erre számítottam, fárasztó egy 500 oldalon vagyok túl. Alapvetően ritkán tetszenek a kult könyvek, de mivel a történet annyira hétköznapinak hangzott, amiből talán tanulni is lehet, így úgy döntöttem elolvasom. Inkább érdekesnek mondanám, mint kitűnő első regénynek.

ANN SWANSON: A jóga tudománya

Miről szól:
Az alapvető és legfontosabb ászanák vannak kiemelve benne, annak minden fontos mozzanatával, pontos végrehajtásával. Tartalmazza a mit, hogyan és miért kérdésekre a választ egy-egy gyakorlattal kapcsolatban, és nem utolsó sorban mindezt nem csak leírva, hanem szemléltetve is látjuk. Ezenkívül az ászanákhoz tartozó könnyítések és nehezítések is megjelennek benne, tehát ami ki van emelve póz, azzal A-tól Z-ig megismerkedünk. A vége pedig a legfontosabb kérdéseket taglalja a jógával kapcsolatban.

Emese véleménye:
Nagyon jók és részletesek az ábrák, hiánypótló volt egy ilyen könyv magyar nyelven. Néhány ászana végrehajtása van kiemelve, de ezek a legfontosabb és leghasznosabb közé tartoznak, így ezek is jól lettek megválasztva. Külön felhívnám a figyelmet a fejezet végén található leggyakoribb kérdésekre, vagy inkább tévhitekre a jógával kapcsolatban, mely tabu döntögető információkat tartalmaz. Emiatt akár azoknak is ajánlható, akik még csak most ismerkednek a jógával, illetve akik szeretnek mindenre tudományos választ kapni.

ANDRZEJ SAPKOWSKI: Tündevér (Vaják 3.)

Miről szól:
Az események nagyjából ott folytatódnak, ahol A végzet kardja abbamaradt. Csakhogy, míg az előző két könyv Geralt, a vaják szemszögéből mesélt, az ő kalandjai olvadtak össze egy nagy egésszé, addig a Tündevérben már különböző nézőpontokat használ az író. Ez bevallom, eleinte nem igazán tetszett, mivel Geralt karaktere messze a legérdekesebb és a legszimpatikusabb számomra, de így utólag rájöttem, hogy ezzel a technikával Sapkowski sokkal jobban tudta árnyalni a többi szereplőjét, leginkább Yennefert, akiknek véleményem szerint a sorozat folytatásában is kiemelt szerep jut majd.

Hajnal véleménye:
Aki rendszeres olvasója a blognak, tudja, hogy óriási Sapkowski-rajongó vagyok. Így hát nagyon vártam a harmadik Vaják könyvet, amelyet pár nap alatt ki is olvastam. A Vaják-sorozat Tündevér című kötete számomra picit más volt, mint az eddigiek, így végül felemás érzéseim vannak az elolvasása után.

Tags: a jóga tudománya, a másik mrs miller, allison dickson, andrzej sapkowski, ann swanson, drill minden lapnak három oldala van, egy kém az iraki háború ellen, fiala borcsa, Fleishman bajban van, havi összefoglaló, marcia mitchell, szerb antal, taffy brodesser-akner, thomas mitchell, Tündevér, utas és holdvilág, vaják - a megvetés ideje

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 5 =

0 shares

Archívum

Címkék