Mit olvastunk novemberben 2019 – összefoglaló

Ez volt a mi novemberünk. Ebben a hónapban olvasott könyvekről és kritkákról készítettünk most egy összefoglalót nektek.

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Miről szól: A történetet két tragédia ihlette, a 2017-es veronai buszbaleset és a deutschlandsbergi autóbusz-baleset 1999-ben, amely az egész országot megrázta. A regény azonban nem másolja le pontosan a két baleset eseményeit. Az írónő képzeletében csupán négy túlélője van a tragédiának, három diák és az őket megmentő tanár. A valóságban az utasok több, mint a fele életben maradt, de a hős tanár is meghalt a veronai balesetnél. A könyv két túlélő, Kori és volt középiskolai osztálytársa, Anti szemszögéből meséli el a történetet.

Hajnal véleménye: Hajdú-Antal Zsuzsanna nagyon tehetséges kortárs író, aki a Visszatérünkben is hozza a tőle megszokott, igényes irodalmi színvonalat, a könyv gyorsan és gördülékenyen olvasható a nehéz téma ellenére is. Úgy gondolom, hogy ezzel a regénnyel méltó és szép emléket állított a két balesetben elhunyt áldozatoknak, hiszen „A pipacsok ártatlanok.”

Ha érdekel a könyv, további részleteket ide kattintva találsz róla.

David Koepp: Hűtőkamra

Miről szól: Roberto-t egy biokémiai támadás megadályozásához társával együtt kivezénylik egy szigetre, ahol egy igen veszélyes gombával találják szembe magukat, amely egy egész törzset kivégzett, és elkezdett terjedni. Ez a faj igen félelmetes, és okos, mindent túlél, gyorsan tanul, és képes bárhova nagyon rövid idő alatt beférkőzni. Ha pedig eljut egy élőlényig, annak kegyetlen vége lesz.  Miután a szigeten megfékezik, egy mintát magukkal hoznak, amit egy titkos föld alatti kamrába rejtenek többszörösen lezárva. Egy nap azonban, valami beindítja a riasztót a hűtőkamrában.

Emese véleménye: Számomra minden téren közepes volt ez a könyv, gondolok itt a szereplőkre, a névválasztásokra, a sztorira, a hangulatra, az izgalom fokára, pedig gyakorlatilag egyetlen éjszaka történéseit dolgozza fel. Hiába a sok zseniális forgatókönyv (Jurassik Park, Világok harca, Indiana Jones…), ez most elég gyengécske lett.

Ha érdekel a könyv, további részleteket ide kattintva találsz róla.

Graham Moore: Az éjszaka fénye

Miről szól: 1888-ban, New Yorkban járunk. Az ipari forradalom kellős közepén, a szabadalmi perek sűrűjében. A történet középpontjában Paul Cravath ügyvéd áll, akit Westinghouse bízott meg, hogy képviselje érdekeit Edison ellen. Edison ekkor már elismert feltaláló, hatalmas vállalatot irányít, tulajdonképpen a legbefolyásosabb emberek egyike nem csak a Nagy Almában, hanem szinte egész Amerikában. Ezeknek a tényeknek az ismeretében kell a fiatal ügyvédnek bebizonyítania, hogy Westinghouse nem lopta el Edison izzólámpájának szabadalmát, hanem egy új izzót alkotott.

Dalma véleménye: Egyszerűen hihetetlen volt ezekről a személyekről olvasni, belelátni életük egy-egy mozzanatába, tudván, hogy mekkora szerepet játszottak a mai világunk kialakulásában. Milyen apróságokon, milyen ötleteken múlott, hogy most itt ülök egy szobában, és a felkapcsolt lámpa mellett írok erről a történelmi regényről. Engem teljesen lenyűgözött a könyv. Egyszercsak azon kaptam magam, hogy sodródom az eseményekkel, teljesen magával ragadnak a történések, és minden környezetemben lévőnek elmondom, hogy Edisonnal nem szimpatizálok.

Ha érdekel a könyv, további részleteket ide kattintva találsz róla.

R.Kelényi Angelika: A lánynevelde I.

Miről szól: Blanca, a nehéz sorsú fiatal nő, miután teljesítette a veszélyes feladatát a Sant’Ambrogio zárdában, azt kéri Schillingfürst hercegnőtől, hogy nyújtson anyagi támogatást egy olyan intézményhez, ahol hozzá hasonló, erőszak áldozatává váló gyerekeknek és fiatal lányoknak tudnak menedéket nyújtani. A hercegnő teljesíti a kérését és Blanca, új nevén Christina Rivera lesz a lányiskola igazgatónője, aki immár anyagi biztonságban élhet az intézmény falai mögött két húgával együtt.

Hajnal véleménye: Sajnos számomra nagyon unalmas volt ez a könyv. Igazából semmi izgalmas nem történt benne, talán jobb lett volna, ha nem két kötetesre tervezi az írónő a történetet, úgy talán gyorsabban pörögtek volna az események. Így viszont tele van hosszadalmas, vontatott leírásokkal, ami Christina hétköznapjait és érzéseit ecseteli. Így azt kell mondjam, hogy nekem csalódás volt a könyv a Mennyei bűnök után.

Ha érdekel a könyv további részleteket ide kattintva találsz róla.

Cara Hunter: Nincs kiút

Miről szól: A történet szerint leég egy hatalmas ház. Egy része teljesen leomlik, így csak két gyereket sikerül kihozniuk az épületből. Az egyik fiú már nem él, a másik élet és halál között van. A szülőket viszont sehol sem találják, senki nem tud róluk semmit, az apa telefonja kikapcsolva. Ráadásul minden jel arra mutat, hogy a tűz nem baleset volt. Elkezdődik a nyomozás, de a szülők sehol, senki nem látott semmit.

Dalma véleménye: Azt szerettem a könyv bújása közben, hogy a szerző úgy tartotta folyamatosan fent az érdeklődésemet, hogy abszolút sötétben tapogatóztam. Tulajdonképpen minden lap felért egy meglepetéssel. Nagyon jó kis elbeszélés volt, viszont mégsem tetszett annyira, mint a széria első két része. Ennek egész egyszerűen az volt az oka, hogy az események alakulása szíven ütött, bizonyos részleteket szívbemarkoló volt olvasni.

Ha érdekel a könyv további részleteket ide kattintva találsz róla.

Fiona Barton: A gyanúsított

Miről szól: Két barátnő, egy nagy álom, utazgatni a világban. Első célpontjuk Thaiföld lenne, ami majdnem meghiúsul, aztán mégis eljutnak, még akkor is, ha nem igazán így képzelték. Eleinte minden csodás, aztán hiába a sok informálódás, belecsöppenek Ázsia sötét bugyraiba. A körülöttük formálódó kapcsolatok is a lehető legrosszabbul alakulnak, miközben a közösségi médiákban posztolt képeik alapján minden rendben. Két anya szörnyű álma valósul meg a történetben, vagy inkább három, melyből természetesen a sajtó sem maradhat ki.

Emese véleménye: Valóban igazán fordulatos pszichológiai thriller tárul a szemünk elé ebben a könyvben. Bár a sztorija nem igazán eredeti, mégis más perspektívából közelít, tele van izgalmakkal, váratlan eseményekkel. Mikor már azt hiszed nem tud több meglepetést okozni, akkor jön még valami elképesztő. Még az utolsó pillanatban is kiderült valami, ami minden addigit megváltoztatott, izgalmas, csak úgy pörögtek a lapok a kezeim között.

Ha érdekel a könyv további részleteket ide kattintva találsz róla.

Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Miről szól: Van egy fiatal férfi, aki betegeskedik, majd az orvosok közlik vele, hogy agydaganata van és hamarosan meg fog halni. Természetesen sokként éri a hír, amit nem is igazán tud kivel megosztani, mivel magányosan él a macskájával. Egyszer csak megjelenik előtte az Ördög és közli vele, hogy másnap meg fog halni. Azonban felkínál neki egy lehetőséget. Egy nappal tovább élhet, ha mond egy dolog, ami tűnjön el a világból.

Hajnal véleménye: Sajnos hiába vártam nagyon, engem nem vitt el ez a könyv. Nehezen verekedtem át magam ezen a kevés oldalszámon is, egy sora sem fogott meg. Mindenesetre én sokkal izgalmasabb történetre számítottam, mert az alapötlet nagyon jó, amiből szerintem nagyon sok érdekes dolgot lehetett volna kihozni.

Ha érdekel a könyv további részleteket ide kattintva találsz róla.

 

Reméljük tetszett az összefoglaló, és hasznos találtátok. *Dalma, Hajnal, Emese

 

 

Tags: a gyanusított, a lánynevelde, az éjszaka fénye, cara hunter, david koepp, fiona barton, genki kawamura, graham moore, ha a macskák eltűnnének a világból, Hajdú-Antal Zsuzsanna, hűtőkamra, könyvajánló, Mitolvastunknovemberben, nincs kiút, november, ősz, r.kelényi angelika, visszatérünk

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =

0 shares

Archívum

Címkék