HAJDÚ-ANTAL ZSUZSANNA: Visszatérünk

Nagyon vártam már, hogy elolvashassam Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk című új regényét, amelyet októberben mutattak be, ez lett az írónő harmadik könyve. Mivel imádtam a Léggömböket és az annak folytatásaként íródott Utánadot is, örömmel láttam neki a Visszatérünknek, bár tudtam, hogy ez most egy teljesen új történet lesz.

Az írónő nehéz témát választott a regényének, ugyanis a könyv megtörtént eseményeken alapszik. A történetet két tragédia ihlette, a 2017-es veronai buszbaleset és a deutschlandsbergi autóbusz-baleset 1999-ben, amely az egész országot megrázta. A regény azonban nem másolja le pontosan a két baleset eseményeit. Az írónő képzeletében csupán négy túlélője van a tragédiának, három diák és az őket megmentő tanár. A valóságban az utasok több, mint a fele életben maradt, de a hős tanár is meghalt a veronai balesetnél. A könyv két túlélő, Kori és volt középiskolai osztálytársa, Anti szemszögéből meséli el a történetet.

A híradások leginkább csak arról szólnak, hogy mi történt, de arról már nincs tudomásunk, hogy hogyan lehet túlélni egy ilyen tragédiát. Hogyan lehet feldolgozni azt egy tizenhét éves kamasznak, hogy ő életben maradt, míg mások meghaltak? Hogyan élhet tovább egy tanár, aki maga javasolta, hogy induljanak el erre az útra? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az írónő ebben a regényében.

Mindhárom fiatal másképp reagál a történtekre. Kori, a tehetséges fiatal művész, azóta csak fekete-fehér képeket rajzol.  Anti otthagyja az egyetemet és a régi, humoros srác már nem poénkodik annyit. Csilla, a jókedvű lány pedig beutazza a fél világot, talán azért, hogy egy kicsit önmaga elől is elmeneküljön.  A legszomorúbb sorsa a tanárnak van, aki a baleset után felmondott az iskolában és eltűnt a nyilvánosság elől. Kori, Csilla és Anti elhatározzák, hogy felkeresik és megköszönik neki, amit értük tett. De vajon mi lesz, ha megtalálják? És vajon fel tudjátok-e dolgozni a fiatalok az őket ért felfoghatatlan tragédiát? A regényből kiderül a válasz.

Hajdú-Antal Zsuzsanna nagyon tehetséges kortárs író, aki a Visszatérünkben is hozza a tőle megszokott, igényes irodalmi színvonalat, a könyv gyorsan és gördülékenyen olvasható a nehéz téma ellenére is. Úgy gondolom, hogy ezzel a regénnyel méltó és szép emléket állított a két balesetben elhunyt áldozatoknak, hiszen „A pipacsok ártatlanok.”


Kiadás éve: 2019
Kiadó: Ciceró
Oldalak száma: 232 oldal

„Kihúztam ​az íróasztalom fiókját, elővettem az öngyújtót, és remegő kézzel meggyújtottam a papírlap szélét.
Beletörődve figyeltem, ahogy a láng kívülről befelé, egyre mohóbban falja az arcokra egyre kevésbé hasonlító széncsíkokat és az egymás felé hajoló törzseket, amíg teljesen fel nem emészti.”

Szücs Kori középiskolás évei óta képtelen olajfestékkel festeni; azóta kizárólag fekete-fehér szénrajzok kerülnek ki a keze alól.
Mosonyi Anti a számítógépes játékok rabja, ami néha összekeveredik a rémálmaival.
Egy nap mindketten megkapják ugyanazt a Facebook-meghívót. Kori, Anti és Csilla hosszú évek után először találkoznak az Ajtósi Dürer Gimnázium ötéves érettségi találkozóján.
Nem csak a múlt kovácsolja őket össze, hanem egy közösen megélt tragédia is, ami egyik pillanatról a másikra felforgatta az életüket.
Ami után semmi sem volt többé ugyanolyan.
Ami után egyértelmű a feladat: megkeresni volt osztályfőnöküket, akinek jóval többet köszönhetnek, mint azt a középiskolában valaha is gondolták volna…

Tags: 2019, 5 csillag, ciceró könyvstúdió kft, Hajdú-Antal Zsuzsanna, visszatérünk

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =

0 shares

Archívum

Címkék