GRAHAM MOORE: Az ​éjszaka fénye

Amikor megláttam ezt a mondatot a könyv fülszövegében: „Graham Moore, a Kódjátszma Oscar-díjas forgatókönyvírójának történelmi regénye megtörtént eseményeken alapul, és sokszor a leghajmeresztőbb jeleneteiben sincs egy szemernyi fikció sem. ” úgy éreztem muszáj elolvasnom ezt a művet.

1888-ban, New Yorkban járunk. Az ipari forradalom kellős közepén, a szabadalmi perek sűrűjében. A történet középpontjában Paul Cravath ügyvéd áll, akit Westinghouse bízott meg, hogy képviselje érdekeit Edison ellen. Edison ekkor már elismert feltaláló, hatalmas vállalatot irányít, tulajdonképpen a legbefolyásosabb emberek egyike nem csak a Nagy Almában, hanem szinte egész Amerikában. Ezeknek a tényeknek az ismeretében kell a fiatal ügyvédnek bebizonyítania, hogy Westinghouse nem lopta el Edison izzólámpájának szabadalmát, hanem egy új izzót alkotott. Miközben Paul próbál fogást találni Edisonon, nem csak átismételhetjük a fizika órán tanultakat – pl. megismerjük az izzólámpát, az egyenáram működését, a váltóáram pozitívumait, hanem rengeteg megtörtént eseményről olvashatunk. Ezeknek a történéseknek a középpontjában pedig az eddig említett híres embereken kívül olyan nevekkel találkozunk, mint Tesla, J.P.Morgan, vagy Bell.
Egyszerűen hihetetlen volt ezekről a személyekről olvasni, belelátni életük egy-egy mozzanatába, tudván, hogy mekkora szerepet játszottak a mai világunk kialakulásában. Milyen apróságokon, milyen ötleteken múlott, hogy most itt ülök egy szobában, és a felkapcsolt lámpa mellett írok erről a történelmi regényről.

Engem teljesen lenyűgözött a könyv. Igaz, hogy az elején nehezen mélyedtem el a történetben, az általam forgatott elbeszélésekhez képest kicsit több volt benne a fizika (itt azért megjegyezném, hogy voltak olyan tudományos leírások, melyeket érdekesebben magyarázott el a szerző, mint ahogy az iskolában tanultam) , de a cselekmény előrehaladtával egyszercsak azon kaptam magam, hogy sodródom az eseményekkel, teljesen magával ragadnak a történések, és minden környezetemben lévőnek elmondom, hogy Edisonnal nem szimpatizálok.

Nagyon tetszett, hogy a végén a szerző leírta mi volt valós, ill.min változtatott a drámaibb hatás kedvéért, valamint hogy egy-egy szereplő személyiségének megalkotásához milyen forrásokat használt. Ezeken az oldalakon olvasottak pedig csak még döbbenetessé tették az áramháború történéseit.


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 416 oldal
Fordította: Orosz Anna

1888, ​New York. Ugyan az utcákat még gázlámpák világítják meg haloványan az éjszakában, de az elektromos fény csodája már megszületőben van. Hatalmas vagyon ütheti annak a markát, aki elsőként fog egész városokat fényárba borítani, a verseny pedig igencsak kiélezett. Paul Cravath, a Columbia Egyetemen frissen végzett, tapasztalatlan ügyvéd váratlanul kerül e csatározások kellős közepébe: George Westinghouse bízza meg egy megnyerhetetlen üggyel. Westinghouse Thomas Edisonnal áll perben, a tét egymilliárd dollár, a kérdés pedig, hogy ki találta fel az izzólámpát, és kinek áll jogában az egész országot meghódítani vele?

Az ügynek köszönhetően Paul betekintést nyer a társadalom legfelsőbb rétegébe – a rongyrázós partikba, a Gramercy Park nemesi villáiba és a zárt ajtók mögött történő sötét üzelmekbe. Edison ravasz és veszélyes ellenfél, saját kémhálózatot működtet, a zsebében vannak az újságok és maga J. P. Morgan támogatja. Ezzel szemben Westinghouse-nak szinte semmije sincs a meggyőződésén kívül: Paullal együtt egy Nikola Tesla nevű szerb tudóstól várják a csodát, aki a nyelvet meglehetősen rosszul beszéli és társaságban furcsán viselkedik. Ahogy a fiatal ügyvéd egyre jobban beleássa magát az ügybe és egyre nagyobb kockázatot vállal, rádöbben, hogy minden érintettnek megvannak a saját kis játszmái, és senki sem az, aminek látszik. Ez pedig különösen nagy veszélyeket eredményezhet az egész országra nézve.

Graham Moore, a Kódjátszma Oscar-díjas forgatókönyvírójának történelmi regénye megtörtént eseményeken alapszik, és sokszor a leghajmeresztőbb jeleneteiben sincs egy szemernyi fikció sem. Az éjszaka fénye nem véletlenül lett hatalmas bestseller: nemcsak a nagy áramháború legfontosabb momentumait mutatja be letehetetlen stílusban, de döbbenetes képet fest egy olyan Amerika létrejöttéről, ami mindmáig ereje teljében létezik.

Tags: 2019, 5 csillag, agave könyvek kiadó kft., az éjszaka fénye, graham moore, történelmi regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × négy =

0 shares

Archívum

Címkék