EDWARD CAREY: Kicsi – Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regénye

A mai napon kerül a boltok polcaira Edward Carey: Kicsi című könyve, mely Madame Tussaud életét egy különleges történetben meséli el.
Amikor először elolvastam a fülszöveget, egyből az jutott eszembe, hogy eddig miért nem gondolkodtam el soha egy-egy Tussaud múzeumban jártamkor, hogy ki volt ez a nő és egyáltalán honnan jött az ötlet, hogy viasszal foglalkozzon.

Marie Grosholtz , avagy Madame Tussaud, hamar kapcsolatba került ezzel a természet adta anyaggal, ugyanis édesanyja Bernbe viszi, ahol dr. Philippe Curtius szolgálatába állnak. Curtius anatómus volt, aki ábrázolásait viaszból készítette. Amikor a kislány anyja meghal, a doktorra hagyja Marie-t. A szokatlan páros egy rövid idő elteltével Párizsba költözik. Curtius doktor ekkor már különböző emberek fejét formázza meg viaszból, és a kislányt is folyamatosan tanítja erre a nem mindennapi művészetre.
A cselekmény előrehaladtával tulajdonképpen elénk tárul hogyan lesz egyre sikeresebb az üzlet, hogyan lesznek a viaszfejekből, egész alakos figurák felöltöztetve, valamint különböző élethelyzetekben megörökítve. Hogyan változik folyamatosan Marie (Kicsi) élete, és vele együtt Párizs. Az elbeszélés olvasása közben nem csak Kicsi korántsem unalmas életének lehetünk tanúi, hanem végigkísérhetjük XVI. Lajos udvarának virágzását, a francia forradalom kitörését, majd egy új Franciaország születését.

Madamae Tussaud életrajzi regénye rendkívül olvasmányos, melyet a nem mindennapi karakterek tesznek még érdekesebbé. A szereplők személyiségének, valamint az író stílusának köszönhetően egy különleges hangulatú művet tarthatunk a kezünkben. Számomra ez a két dolog volt az is, mellyel teljes egészében a 18.századi Párizsban találtam magam, és maximálisan átéreztem az események egymásutániságát.

A könyv ugyan történelmi fikció, mégis amikor utánanéztem Marie Tussaud életének, nagyon sok párhuzamot találtam a mű cselekménye, és a valóság között. Ismét tudatosult bennem, hogy a legjobb történetek az élet szüli.

Szeretném megköszönni az Európa Könyvkiadónak, hogy már a megjelenés előtt elolvashattam Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regényét.


Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 528 oldal
Fordította: Siklós Márta

Sötét, elbűvölő és feledhetetlen történet egy tehetséges és elszánt árváról a francia forradalom idején, aki Madame Tussaud néven írta be magát a történelembe.
A kicsi, csúnyácska Marie 1761-ben született egy svájci falucskában. Szülei halála után egy viaszszobrász segédjeként a forrongó Párizsban találta magát, sőt hamarosan a versailles-i palotában, ahol egy hercegnő szobrászoktatója lett, majdnem megosztozott egy süteményen a királlyal, és megmentette Marie Antoinette-et a szülőágyon. Ám a palota falain kívül kitört a forradalom, és a bosszúszomjas párizsiak fejeket követeltek…
A Kicsi egy valóság ihlette, különös felnőtt mese művészetről, sorsról, az emberi test és lélek legsötétebb bugyrairól, elhivatottságról, szerelemről – olyan, mintha Charles Dickens és David Lynch négykezese volna.

Tags: 2019, Edward Carey, európa könyvkiadó, Kicsi, Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regénye, történelmi fikció

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenhét =

0 shares

Archívum

Címkék