STEPHEN KING: A ​kívülálló

Mostanában vagy túl komoly témákban merültem el, vagy nagyon könnyű olvasmányok kerültek a kezembe. Kellett már valami sodró, magával ragadó történet, mely nem nélkülöz egy kis borzongást.
Erre a legjobb választás számomra mindig egy jó Stephen King regény. Még nem írtam soha a Mester egyetlen alkotásáról sem (eddig a blogon a Csipkerózsikákról, ill. az Az-ról Emese fogalmazta meg a véleményét), mert úgy gondolom nehéz szavakba foglalni a zsenialitását. Most sem feltétlenül erre törekszem majd, egyszerűen megpróbálom visszaadni mégis mit várhattok ettől a regénytől.

SPOILER!
Brutális gyilkosság történik egy oklahomai kisvárosban. Megdönthetetlen bizonyítékok és a rengeteg tanú egyértelműen alátámasztja az elkövető kilétét, a városban köztiszteletnek örvendő, makulátlan hátterű férfit, T.edzőt. Egy gond van csupán: az edzőnek kikezdhetetlen alibije van, amit szintén szemtanúk, ujjlenyomatok és DNS is igazol. Adott a kérdés: hogy lehet egyszerre egy ember két helyen?
A rendőrség, az államügyész rossz döntések egész garmadáját sorakoztatja fel, mellyel egyre kiszámíthatatlanabbá válik a történet. Mindeközben leírhatatlan fordulatok követik egymást, olyannyira, hogy már a könyv közepén elgondolkodtam: most hogyan tovább? Az események egymásutánisága egyszerűen olyan helyzetet teremtett, hogy elképzelni sem tudtam a történet folytatását.
Ez idáig egy nagyon érdekes krimi/thriller tárult elénk, de a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy ez biztos nem ilyen „egyszerű” lesz. És nem is lett. A nyomozás egészen más irányt vett, mint a szereplők, ill. mi, olvasók, gondoltuk. Egy olyan irányt, melyhez az embernek el kell engednie az ésszerűséget, ki kell lépnie a valóságának hitt buborékjából.

„(…) szörnyek igenis léteznek ezen a világon, és a legnagyobb előnyt az jelenti számukra, hogy a gondolkodó emberek nem hajlandóak hinni a létezésükben.”

Véleményem szerint Kinget nehéz olvasni, mert minden mondatára összpontosítanunk kell, nehogy elkerülje a figyelmünket egy olyan megjegyzés vagy apró részlet, melynek hatalmas jelentősége lehet a történet szempontjából. Így viszont olyan élményt kapunk, melyre nagy valószínűséggel mindig emlékezni fogunk. Stephen King írásai soha nem fognak kimenni a fejünkből, pár hónap múlva nem csak arra fogunk emlékezni, hogy ez egy jó könyv volt, hanem arra is, hogy miért.

A kívülálló amellett, hogy a New York Times bestsellerlistájának élére került, a Goodreads-en 2018-ban kategóriájának legjobb könyve lett, és az HBO minisorozatot készít belőle.

„A valóság vékony jég, de a legtöbb ember egész életében korcsolyázik rajta, és sosem szakad be alatta, csak a legvégén.”


Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 504 oldal
Fordította: Dranka Anita

A ​Mr. Mercedes – Aki kapja, marja – Agykontroll trilógia után Stephen King – vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester – ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot.

Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Az áldozat Frank Peterson, egy fehér fiúgyermek, életkora 11 év. A felfoghatatlan tett elkövetője pedig szemtanúk állítása és több, cáfolhatatlan bizonyíték szerint Terry Maitland gimnáziumi irodalomtanár és baseballedző, azaz T. edző, egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló ember, két kislány édesapja.
Ralph Anderson nyomozó letartóztatja az edzőt, méghozzá a lehető legmegalázóbb módon: a Maitland csapata számára kulcsfontosságú meccs közben, a szurkolósereg szeme láttára. Anderson indulata érthető: az ő kamasz fia is T. edző keze alatt tanulta a sportot.
Az igazságszolgáltatás folyamatában azonban fennakadást okoz, hogy Maitlandnek kikezdhetetlen alibije van: szemtanúk, ujjlenyomatok, sőt DNS-minta igazolják, hogy a gyilkosság idején egy másik, távoli városban tartózkodott. Anderson nyomozónak segítőtársaival együtt választ kell találniuk a kérdésre: hogyan lehet ugyanaz az ember egyszerre két helyen?
A rejtély megoldása Kinghez méltóan egyszerre hihetetlen és kétségbevonhatatlan, bármennyire sokkolja is azokat, akik egy texasi barlang mélyén végül szembekerülnek vele.
A kívülálló amellett, hogy a New York Times bestsellerlistájának élére került, a Goodreads-en 2018-ban kategóriájának legjobb könyve lett, és az HBO minisorozatot készít belőle.

Tags: 2019, 5 csillag, a kívülálló, európa könyvkiadó, horror, stephen king, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 12 =

0 shares

Archívum

Címkék