STEPHEN KING, OWEN KING: Csipkerózsikák

Végre egy alaposan kidolgozott, átgondolt, igazán hátborzongató írás. A témaválasztás eredetisége meghatározta az egész könyvet, és találkozott a Stephen King féle zsenialitással.

Mi történne világunkkal, ha a nők eltűnnének belőle? Ezt a kérdést boncolgatja a könyv a fantázia világával keveredve. Lassan minden nő elalszik, vannak, akik tovább bírják, vannak, akik az elsőkkel szenderülnek mély álomba. Hiába tesznek meg mindent ennek megelőzésére, hiába szednek be minden élénkítőszert, amint lecsukják a szemüket, egy selyemgubó körülveszi őket. Pánik alakul ki a boltokban, gyógyszertárakban, családokban, de úgy néz ki, nincs mit tenni. Nem hat rájuk az a módszer sem, ami csipkerózsikánál. Ha a gubót valaki felsérti a nők bevadulnak, és agresszív ellenségekké válnak, még a legközelebbi rokonaikkal is. Alvás közben viszont egy egészen más világba kerülnek, miközben a férfiak azt sem tudják élnek-e, vagy felébrednek-e még valaha. Nemsokára kiderül, hogy van EGY nő, aki valamilyen oknál fogva elalszik, aztán felébred. Mindezen történések pedig a férfiakat megosztják, miközben nem tudják, hogy mitévők legyenek. Vannak, akik örülnek, hogy egy kis nyugalmat találnak a nők nélkül (vannak nők a másik oldalon, akik hasonlóképpen fellélegeznek). Vannak, aki bepánikolnak, minél jobban telik az idő, annál jobban, előtérbe kerülnek az állatias ösztönök, az erőszak. Vajon mi lesz a végén a csupa férfi világgal?

Ez a könyv zseniális, pedig 800 oldalon lekötni a mai olvasó közönség figyelmét, elég bátor vállalkozás. Stephen Kingbe én még nem tudtam csalódni. Fiával Owen Kinggel együtt írta, de ha utóbbi nevét nem látom a borítón, nem mondtam volna meg, hogy apja és fia írta, és szerintem hazudik, aki ezt állítja. Nem egy könnyű darab, de hát tudjuk, hogy a mester szereti, ha sok szálon fut a történet. Konkrétan annyi szereplő volt benne, hogy az elején alig lehetett követni, de rögtön egy névjegyzékkel kezdődött, szóval ez is pipa. Az első 300 oldalt olvasni nekem sok türelmet igényelt, ugyanis egy napot ölelt fel, szóval ez elég részletesre sikeredett, aztán viszont szárnyaltam, csak úgy faltam a lapokat. Izgalmas volt, néhol durva, néhol varázslatos, miközben folyamatosan gondolkodtatott. Annyira jó a témaválasztás, és teljesen úgy volt megírva, mintha csak egy megtörtént esett lenne. Az emberek sarkalatos reakciói tették ennyire valóságossá. Ilyenek vagyunk mi emberek, ti férfiak. Az egyik elégetett volna minden nőt, a másik felkeltette volna őket, a harmadik kereste volna a megoldást, vagy éppen a bűnbakot. A vége a szintén szokásos Stephen King védjegy, nem teljesen happy end.

Az egészet átszövi egy elvarázsolt világ, ugyanakkor végig elgondolkodtató, még most is kattogok rajta. Vajon tényleg így reagálna a társadalom arra, hogyha eltűnnének a nők belőle? Először kicsi öröm, aztán pánik, hogy kihal az egész világ? Vajon ennyire megosztaná a férfiakat ez a kérdés? Gondoljatok bele, ti férfiak, mi lenne veletek nélkülünk? Egyébként fordítva is érdekes téma lenne….


Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2018
Fordította: Dranka Anita

Stephen ​King és Owen King szuperprodukciójában, apa és fia közösen írt könyvében a fő kérdés: mi történhet, ha a nők eltűnnek a férfiak világából?
Valamikor a jövőben (amely olyan valóságos, hogy akár napjainkra is felcserélhető lehetne) a nőket elalvás közben beburkolja egy ismeretlen fehérjéből képződő hártya, olyan, mint a selyemgubó. Ha a Csipkerózsikákként alvó nőket felébesztik, vagy bármi módon megsérül a gubójuk, akkor állatiasan vadak és erőszakosak lesznek. Alvás közben viszont egy másik, a miénknél jobb világba jutnak, ahol harmónia uralkodik, és szinte nincsenek konfliktusok.
Egy isten háta mögötti helyen, a nyugat-virginiai Dooling női börtönében azonban van egyvalaki, egy titokzatos idegen, bizonyos Eve Black, aki normális módon elalszik és felébred. De vajon az ő esetében orvosi anomáliáról van szó, amit tanulmányozni kellene, hátha megoldást ad erre az egész alvásproblémára? Vagy talán Eve Black démon, a megmagyarázhatatlan jelenség okozója, és a legjobb lenne megsemmisíteni? A magukra maradt, egyre inkább ősi ösztöneikre hallgató férfiak egymással vetélkedő frakciókra szakadnak: ki megölni, ki megmenteni akarja Eve-t. Mások a zűrzavart kihasználva személyes ellenségeiken állnának bosszút. A csupa férfi világban elszabadul a pokol és tombol az erőszak…

Kép forrása: www.cultura.hu

Tags: csipkerózsikák, európa könyvkiadó, fantasy, owen king, stephen king, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =

0 shares

Archívum

Címkék