EIMEAR MCBRIDE: Kisbohémek

Ez egy ízig-vérig művész könyv. A színészi világ mélységeivel és magasságaival. Fura, bizarr, ugyanakkor különleges. Nehéz volt olvasni, kortárs alkotás a javából, emiatt nem lesz a kedvencem.

Egy éppen nagykorú ír lány Londonba érkezik, ahol színésznek készül. Próbál beilleszkedni e művészi világba, annak jó és rossz oldalával együtt. Mindent megtesz azért, hogy ne lógjon ki a sorból. Mindeközben összeismerkedik egy nála jóval idősebb férfival, aki mint utóbb kiderül híres színész, bár erről a lánynak eleinte fogalma sincs. A férfi, hogy is mondjam, korántsem egy ma született bárány, elképesztő titkokat, démonokat rejt a múltja. Olyan dolgokat titkol, amelyeket nem lehet egyszersmind kitörölni, ezek pedig kihatással vannak kettejük viharos viszonyára. Vajon ebből, mi fog kisülni?

A könyv korábban elolvasott tartalma alapján, képzelhetitek, hogy meglepődtem, mikor először elkezdtem olvasni a könyvet, és csak és kizárólag rövid, tömör, nyers, egyszerű mondatokból állt. Szinte rossz volt olvasni, aztán amikor már ráállt az agyam, végre tudtam figyelni a tartalomra. Nehéz volt nap, mint nap elővenni, minden figyelmem lekötötte, és ez nagyon fárasztó volt. Nem egy könnyed történet, tele van drámával, erőszakkal, a bohém élet minden sötét oldalával. De, hogy is lehetett volna jobban megírni egy művész életét?! Különleges volt, ahol a szókimondó nyelvezetben a szerelem is főszerepet játszott.

Az viszont, hogy romantikus mű, nem igazán kapcsolódott össze a nyelvezettel, egyáltalán nem volt irodalmi. Pedig egy romantikus sztori általában szép, amivel sodródni tudsz, és magával ragad. Ha van ilyen, akkor ez egy nem szép romantikus történet, hanem a nyers, szókimondó valóság a művész életről.


Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 360 oldal
Fordította: N. Kiss Zsuzsanna

Egy tizennyolc éves ír lány, aki nemrégiben érkezett Londonba színinövendéknek, megismerkedik egy nála jóval idősebb férfival, az ismert színésszel. A lány naiv, elbűvöli a nagyvárosi élet, a férfit azonban nem is egy démon kísérti, s félő, hogy ez mindkettejüket a vesztébe sodorja.
A Kisbohémek egyetlen évbe sűrített, megragadó beszámoló szenvedélyről és ártatlanságról, a felnőtté válás örvényeiről és szorongásairól, az érzékek felfedezéséről az 1990-es évtized Londonjának zűrzavarában. A szerző tabukat nem, csak a szerelem hatalmát ismeri.

A többnyire margón kallódó művészek, kiútkereső bohémek világában játszódó regény Eimear McBride második kötete, amelyben az írónő egy viharos kapcsolat krónikásaként kamatoztatja fergeteges mesélőkedvét és magával ragadó beszédmódját.

 

Tags: 2018, 3 csillag, athenaeum kiadó, Eimear Mcbride, kisbohémek, kortárs, romantikus

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 6 =

0 shares

Archívum

Címkék