CHRIS CARTER: Halállista (Robert Hunter 5.)

A legjobb szavak, amik eszembe jutnak Chris Carter pszicho-thriller sorozatának ezen részéről, hogy hajmeresztő, extrém brutális, különösen kegyetlen és nem utolsó sorban A bosszú.

Adott egy kegyetlen gyilkos, aki sorra öli az áldozatait, rendszerint élőben közvetítve azt Robert Hunter nyomozónak és a társának Garciának, vagy éppen az egész internet népének. Az elkövető rendkívül ügyes, nem hagy nyomokat maga után, így a rendőrség kezdetben tehetetlenül nézi végig a brutális kivégzéseket. Bár az internet népe kezdetben kacsának tartja az egészet, előbb-utóbb kiszivárognak az ügy bizonyos részletei, és mindenki számára kiderül, hogy ez a valóság, így még nagyobb nyomás nehezedik a nyomozókra, oly annyira, hogy az FBI kiberbűnözéssel foglalkozó profi részlegét is bevonják a munkába, de látszólag hiába. Az elkövető változtatja is a módszereit, egy nagyon megkomponált és pontosan megtervezett forgatókönyv alapján, de a külső szemlélő számára összefüggéstelenül. A kérdés az, hogy a jó fiúk, megkitalálják-e, mi a sorozatgyilkos motivációja ebben az őrült hajszában, illetve, hogy mikor és addig hány embernek kell még meghalnia.

A 6. résztől az újabbak felé haladva kezdtem el olvasni a sorozatot, de oly annyira megszerettem, hogy bár lehet kicsit fura, de mégis kíváncsi vagyok a korábbi kötetekre is. Szép lassan megkedveltem a főszereplőt Robert Huntert, ebben a részben már szinte sajnálom szerencsétlent, fejben kifejezetten erős személyiség, nagyon megacélozta a lelkét, így válik valóságossá az egész regény, mert egy különösen kegyetlen gyilkosságokkal foglalkozó osztályon dolgozni pont így lehet, legalábbis pont így képzelem el. Chris Carter, a szerző maga is pszichológiát tanult, évekig egy államügyészség pszichológiai csoportjának tagjaként dolgozott, és a köszönetnyilvánításban egy ügynöknek is megköszönte a segítséget a könyv megírásához, így képzelhetitek, milyen jó minőségű pszicho-thriller ez a történet IS. Mire valaki a sorozat végére ér, már maga is tudni fogja, hogyan gondolkozik egy gyilkos, vagy mit, miért tesz. Persze nem, hiszen minden eset más, ebben a részben is egészen hajmeresztő dolgok történnek, mind a sorozatgyilkos motivációját illetően, mind pedig a gyilkolás módszereiben. Azok közül, amiket olvastam, eddig ez a legdurvább, legszadistább kegyetlen bosszú.

Igazán érdekessé teszi ezt a részt az, hogy van benne társadalomkritika, ami arra mutat rá, hogy az emberek, mennyire érdektelenek, ridegek, egy számukra idegen ember életével kapcsolatban, illetve, hogy pár jól elhelyezett szöveggel, színnel, üzenettel, milyen könnyen befolyásolható az elméjük, döntésképességük. Az is elgondolkoztató, hogy mindezek a médiából és/vagy marketingből vett minden nap alkalmazott módszerek.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2019, 2023
Kiadás helye: Budapest
Oldalak száma: 360 oldal
Fordította: Szabó István

„Válasszon, ​nyomozó: tűz vagy víz.”

Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági osztályának nyomozóját egy ismeretlen telefonáló arra kéri, hogy látogasson el egy honlapra, amely élőben közvetíti egy üvegtartályba zárt, megkötözött férfi utolsó perceit. A hívó azonban nem elégszik meg azzal, hogy Hunter tanúja legyen a szerencsétlen haláltusájának: azt akarja, hogy részt vegyen az áldozat kivégzésében. A nyomozónak kell eldöntenie, hogyan érjen véget a férfi élete. Hunternek nincs más választása, mint hogy tehetetlenül végignézi a gyilkosságot, a rendőrség ugyanis az FBI-jal karöltve hiába próbálja meg lenyomozni az adást vagy a telefonáló tartózkodási helyét. A gyilkos igazi informatikus zseninek bizonyul, aki minden lehetséges nyomot eltüntet maga után, így Hunter és a társa, Garcia nyomozó számára óriási fejtörést jelent, hogyan kezdjen neki a tettes kézre kerítésének. A telefon azonban hamarosan újra megszólal. Ugyanaz a hang, de egy másik honlap és egy másik áldozat. Ráadásul a gyilkos ezúttal változtat a játékszabályokon: egyfajta morbid valóságshow-t talál ki, amelyben a weboldal minden látogatója szavazhat az áldozat sorsáról…

Tags: chris carter, horror, könyvsorozat, Los Angeles, pszicho thriller, Robert Hunter, sorozatgyilkos, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − négy =

0 shares

Archívum

Címkék