ZAJÁCZ D. ZOLTÁN: Gyilkos Balaton

Mivel nagy rajongója vagyok Zajácz D. Zoltán retro krimijeinek, nagyon megörültem, hogy a trilógia befejezése után is folytatta a történetet. Mégpedig egy előzménysztorit mesélt el, amikor még Lendvay Laura apja, Lendvay István őrnagy is élt és ő vezette a nyomozást.

A balatonakarattyai strand melletti nádasban egy fiatal lány holttestére bukkannak. Első ránézésre semmi nem utal gyilkosságra. Az ügyet a veszprémi kapitányságtól az Országos Rendőr-főkapitányság veszi át, mégpedig az életvédelmi osztály vezetője, Lendvay István irányításával. Eleinte megakad a nyomozás, aztán fény derül a halott lány kilétére. Flórának hívták és a közeli művésztáborban tartózkodott az eltűnése előtt. A feltűnően szép lányt nem sokan kedvelték, ő azonban kihasználta a külsejét és vissza is élt vele.

A nyomozásban bekapcsolódik Adorjáni Máté is. A fiatal nyomozó nagy lendülettel veti bele magát az ügybe és hamarosan kiderül, hogy Flóra pont annyira nem volt ártatlan, mint amennyire a társai sejtették. Közben megismerjük Laurát is, aki még középiskolás és nagy szerelemre robban a fiatal és jóképű Máté iránt.

A jelek arra utalnak, hogy Flóra holtestét valahonnan máshonnan szállították a helyszínre. Úgy tűnik, hogy az MSZMP pártüdülője felé terelik a gyanút, ami azzal a kockázattal jár, hogy a teljes nyomozást leállítják.

Természetesen tetszett ez a krimi is, de ismét hiányoltam a retro életérzést, amely az első könyvben oly kiválóan volt ábrázolva. Nem annyira volt meg a hangulat, kevés a leírás, és pont ez tetszett annyira anno. Ettől függetlenül remélem az író folytatja a retro krimi vonalat, ami nekem nagyon bejön és úgy tudom, sokan vannak így ezzel még.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 312

1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre semmi sem utal idegenkezűségre. Valaki azonban egyértelműen meg akart szabadulni a holttesttől. Az ügy hamar átkerül az Országos Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályához, amelynek a vezetője Lendvay István őrnagy. A nyomozásban pedig nemcsak a tehetséges újonc, Adorján Máté alhadnagy van a segítségére, de a lánya, Lendvay Laura is, aki váratlan érdeklődést mutat a rendőrségi munka iránt… A méltán népszerű Balaton-trilógia előzménykötetében az olvasó bepillantást nyerhet az ifjú Adorján Máté egyik első nyomázásába, megismerkedhet a profilozás terén szárnyait bontogató Lendvay Laurával, és végigkövetheti az első közös ügyüket. ,,A jó krimiíró nemcsak a bűnök természetét és a nyomozás logikáját ismeri, hanem atmoszférát is tud teremteni. Zajácz D. Zoltán krimijei hiteles időutazások a hetvenesnyolcvanas évek Magyarországára, azon belül is a gulyáskommunizmus Riviérájára, a Balatonra. Hősei, Adorján Máté és Lendvay Laura észjárása nagyon hasonlít a legjobb amerikai zsarusztorik hőseire, de közben mégis mindannyiunknak ismerősök a lángossütőnél kanyargó sorból. Szóval retró is, nosztalgikus is, de azért a legfőképpen klasszikus, izgalmas krimi. Vagy így egyszerűen: Krimi.” Nyáry Krisztián
Tags: 2023, Balaton, general press kiadó, gyilkos balaton, krimi, nyár, retró krimi, Zajácz D. Zoltán

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 4 =

0 shares

Archívum

Címkék