SARA COLLINS – Frannie Langton vallomásai

A virágos borító mögött, egy nehéz történet, egy nehéz korszak, egy nehéz élet áll, mely egészen megrendítő, tele fordulatokkal. Sarah Collins kitűnő első regényeként emlegetik, mellyel 2019-ben elnyerte a rangos Costa Book Awards legjobb első regényének járó díját is.

Frannie Langton sanyarú élete egy jamaikai ültetvényről indul, ahol gazdája ember kísérleteiben kényszerül segédkezni, majd elajándékozzák és Londonba kerül Mr. Benham-hez és különc feleségéhez. Egész életét végigkíséri a kiszolgáltatottság, ami ellen a könyvekbe menekül, megtanul írni és olvasni is. Emiatt, vagy az eredendő természete miatt, mindig nyughatatlan, nem akar megelégedni a sorsával, beletörődni a rabszolgaságba, ezért nem kedvelik sorstársai. Amikor brutális kettős gyilkosság lesz ellene a vád, sokan ellene fordulnak, és olyan dolgokat látnak bele az életébe, amik távol állnak a valóságtól, vagy mégsem?

Sokat gondolkoztam rajta, hogy elolvassam-e ezt a művet, mert azt írták róla: ” Margaret Atwood Alias Grace-ét idézi…”, és én azt kifejezetten nem szerettem. Erről bővebben itt olvashattok. Ráadásul a történet is nagyon hasonló, de aztán annyi jót hallottam, láttam mindenkinél erről a könyvről, hogy úgy döntöttem belevágok. Szögezzük le, hogy jobban tetszett, mint az Alias Grace, de ennek ellenére ez is nagyon unalmasnak hatott számomra.

Nehéz volt azonosulni a főszereplővel, mert kifejezetten távoli, és szinte felfoghatatlan az a maradiság, ami a rabszolgaságot és ezt a kort jellemezte. Pedig nagyon valóságos, a cselédtartás olyan lehetett, mint most az elektronikai segédeszközök használata. Ugyanakkor ez a második könyv mostanában (Unortodox), aminél azt éreztem, hogy a szerző pusztán megragadott egy akár igaz történetet, és azt írta meg, mindenféle módosítás nélkül. Így is képezhet értéket valaki, a pontos leírásokkal, szóhasználattal, szokások felelevenítésével, de vajon ez elég a mai kor emberének? Én afelé hajlok, hogy nem, mert így monotonná válik. Sajnos nekem nagyon sok időbe telt, míg elolvastam, számtalanszor elővettem, aztán pár oldal után le is raktam, vagy egyszerűen kedvem sem volt a kezembe venni a gyönyörű borító ellenére. Ennek azért biztosan az is az oka, hogy nem egy leányálom az a történet, az az élet, amit Sarah Collins megjelenít könyvében. Azok a megpróbáltatásokat, szenvedéseket senkinek sem szabad, vagy szabadott volna átélnie, bármely korban, és bármely helyen születik is.

Hiába keresem azt, hogy mivel tudnám megvédeni ezt a könyvet, nekem ez nem tetszett, és itt most mondhatjátok, hogy nem vagyok elég empatikus. Azt a korszakot, amit Frannie megélt, le kell írni, és meg kell emlékezni róla, mert valahol a múltunk része, amiből minden ma is létező jelenség ered. Én nem is ezt vonom kétségbe, csak azt, ahogyan Sarah Collins ehhez a témához nyúlt. Kicsit olyan érzés olvasni, mikor valaki tökéletesen megtanul, elsajátít valamit – jelen esetben az írást -, mindent a nagy könyv szerint csinál, az mégsem működik elég jól.


Kiadó: Libri Könyvkiadó
Kiadás éve: 2020
Kiadás helye: Budapest
Oldalak száma: 444 oldal
Fordította: Gázsity Mila

Frannie ​Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-t. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg.
Frannie azonban azt állítja, hiába múlik rajta az élete, képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaikai ültetvényen kezdődött, ahol gazdája, egy velejéig romlott tudós szörnyű kísérleteiben segédkezett, és amely könnyen lehet, hogy az akasztófán ér véget.
Vallomása megpecsételheti a sorsát, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is…
A Frannie Langton vallomásai egyrészt lélegzetelállító első regény, másrészt pedig egy olyan nő jellemrajza is, akinek sorsát a saját tettei alakítják egy olyan világban, amely az elpusztítására tör.

Tags: Costa könyvdíj, frannie langton vallomásai, női főszereplő, rabszolgaság, sarah collins

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 13 =

0 shares

Archívum

Címkék