JANET SKESLIEN CHARLES – A Párizsi könyvtár

Már a cím is jó, igaz könyvimádók? Volt benne szerelem, naivság, ármány, titkok, könyvek és Párizs, mindezek a második világháború alatt. Kell ennél több? Szerintem nem, de azért mélyebb tartalom is kiolvasható a sorok között, ami még sokáig veled marad.

Ebben a váltott szemszögű és idősíkú regényben két női sorsot követhetünk nyomon, Odile-ét a fiatal könyvtárosét és Lily-ét, az édesanyját korán elvesztő kamasz lányét, ami aztán egybe is fonódik. Mindez a II. világháború idején a párizsi Amerikai Könyvtárban. E szívhez szóló történetben a hétköznapi, bátor, könyvtárosok hősies munkája is megelevenedik, egy kis románc, naivság, barátság, odafigyelés, családi drámák között.

A könyvben végig jelen volt az intertextualitás, számos utalás más nagy regényre, Dosztojevszkij, Kis herceg, Kisasszonyok és még sok más, teljesen különböző területekről, ami igazán egyedivé tette ezt a lebilincselő történtet. Odile személye a naivitást képviseli, de ez a fiatal kora miatt volt így, viszont Lily egyensúlyt teremtett.

Többek között szerepet kapott a regényben, a II.világháborúra jellemző felfogás a rendőrségre, a katonaságra, az udvarlásra, a nők alárendelt szerepére a családban, a diplomaták életére, a vallás szentségére mindenekfelett és még sok minden másra, ami  további gondolkodásra késztetett. Csalódott voltam, mikor véget ért ez a bájos, hősies, harcos, romantikus történelmi elbeszélés.

Utólag tudom már, hogy nem véletlenül választottam ezt a regényt. Szeretem, amikor egy könyvben egy idegen országról van szó, mert elrepít olyan helyekre, ahol még nem jártam, és azt is, ha igaz történet alapján készül, azt is ha könyvek vannak benne, és persze a romantikát is, nem utolsó sorban a történelmet is fontosnak tartom, ez a könyv pedig mindennek az ötvözete. Értem már miért lett belőle New York Times bestseller.

 


Kiadó: Libri
Kiadás ideje: 2021
Kiadás helye: Budapest
Oldalak száma: 471 oldal
Fordította: Csáki Judit

1939-et ​írunk, és Odile Souchet, a fiatal párizsi lány nem is lehetne boldogabb: felveszik könyvtárosnak az impozáns Amerikai Könyvtárba, és a jóképű Paul személyében a szerelem is rátalál. A náci csapatok bevonulása azonban egy csapásra véget vet az idillnek, és Odile világa összeomlani látszik. Hogy megmentse mindazt, ami fontos a számára, munkatársaival csatlakozik az ellenálláshoz, és úgy harcol, ahogy lehetőségei engedik: a könyvek segítségével. Heroikus küzdelmük ellenére Odile-nek hamarosan szembe kell néznie a szörnyű igazsággal: valaki elárulta.
1983: Lily, a Montanában élő magányos kamasz lány felfigyel idős szomszédjukra, Mrs. Gustafsonra, akit a helyiek csak úgy hívnak, „a háborús menyasszony”. Ki ez a rejtélyes nő, és miért költözött a kisvárosba, ahová látszólag semmi sem köti? Lily kutatni kezd az öreg hölgy múltja után, és egyre több közös vonást vél felfedezni kettejük között. Egy nap sötét titokra bukkan, amely az egész addigi életüket megváltoztathatja…

Janet Skeslien Charles lebilincselő regénye varázslatos óda a könyvekhez, a barátsághoz, Párizshoz, és nem utolsósorban azokhoz a hétköznapi hősökhöz, akik sokszor ott munkálkodnak, ahol a legkevésbé sejtenénk.
JANET SKESLIEN Charles Montanában nőtt fel, majd két évig Ukrajnában tanult. Tizenöt éven át tanított kreatív írást, angolt és franciát először Ukrajnában, majd Montanában, végül pedig Franciaországban. Moonlight in Odessa című művét a Publishers Weekly az egyik legjobb debütáló regénynek, a National Geography Traveler pedig a hónap könyvének választotta. A párizsi könyvtár, a szerző második regénye a Library Journal és a Goodreads listája alapján is az év egyik legjobban várt újdonsága.

 

Tags: a párizsi könyvtár, janet skeslien charles, libri kiadó, romantikus regény, történelmi regény, történelmi romantikus regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 2 =

0 shares

Archívum

Címkék