MUCHA DORKA: Puncs

Mucha Dorkát először az instán kezdtem el követni, és a stílusából azt éreztem, biztos tetszene az is, amit ír. Sokáig nézegettem a Puncs-ot, de azt gondoltam, hogy engem ez a téma nem érdekel. Aztán pár hete történt valami, és azt gondoltam, hogy nagyon is érdekel ez a téma. Így hát nagy lendülettel kinyitottam a könyvet, és elkezdtem olvasni. Az első pár sorból azonnal tudtam, hogy még mindig nagyon jó a szimatom. Nagyon tetszik, ahogy Mucha Dorka ír.

A Puncs gyakorlatilag letehetetlen olvasmány. Mondjuk az is igaz, hogy a 21. Század Kiadóval még sosem nyúltam mellé, az pedig külön öröm számomra, hogy lehetőséget adnak egy olyan tehetséges fiatal írónak, mint Mucha Dorka.

De mitől is ilyen jó ez a könyv? Elsősorban azért, mert nagyon mai, nagyon aktuális és nagyon magyar. Mint azt már többször leírtam, azért jó szerintem kortárs magyar szépirodalmat olvasni, mert ilyenkor mindig valami közelit kapunk, lenyomatot abból, ami itt, körülöttünk zajlik, bármennyire is szeretnénk homokba dugni a fejünket és elaltatni magunkat valami romantikus amerikai love story-val.

Szóval a Puncs számomra egy igen fajsúlyos könyv, bármilyen rövid is, a kevesebb, több alapon. Dühös, konok, bátor felkiáltójel a magyar valóságban. Mert a téma, amelyet feszeget, igenis létezik. Jómódú férfiak kontra bizonytalan, sérült fiatal lányok, kontra meggyötört feleségek. Amikor anno egyetemre jártam, akkor is pusmogtak ilyesmiről, el is képedtem, hogy ez komoly? Ebbe a kérdéskörbe merülünk el a Puncs olvasása közben.  Úgy tűnik, hogy van, ami nem változik, de ideje lenne, hogy változzon. És beszélni kell róla, akkor is, ha kellemetlen, akkor is, ha jobb lenne homokba dugni a fejünket.

Na, ezért is fontos ez a könyv. Mert leírja, elmondja, nyersen, őszintén, kíméletlenül. Mucha Dorka pedig remek mesélő, egyedi stílusa nekem nagyon bejön, aki így tud írni, annak érdemes is. Szóval melegen ajánlom a Puncsot, olvassatok Mucha Dorkát, olvassatok kortárs szépirodalmat.

 


Kiadó: 21. Század
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 158

A lakótársamat Amarillának hívják, az albérlet a Nyugati közelében van. Elvileg bejárok egyetemre, de nem tudom, mi lesz ebből az egészből. Bálint normális, de nem akarok járni vele. Múltkor vizsgáztam egy tanárnál, aki jó pasi és történt valami furcsa. Adott egy cetlit is, rajta a telefonszámával, de ezt még senkinek nem mondtam. Most nem tudom, hogy legyen…

„Az utóbbi évek egyik legerősebb debütálása.” – Totth Benedek

„Újszerű, szókimondó, bátor.” – Péterfy Gergely

„Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: ilyen (is) a Mucha Dorka próza. Nem érdemes elkerülni.” – Grecsó Krisztián

Tags: 2019, 21.század kiadó, kortárs, mucha dorka, puncs, szépirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 11 =

0 shares

Archívum

Címkék