Amikor Roald Dahl Matildája betért a Könyvbár és étterembe :)

Épp a Kolibri Kiadó jóvoltából olvastam Roald Dahl: Matilda című könyvét, amikor láttam “kedvenc” közösségi oldalamon, hogy ezen a héten kezdik el készíteni a Könyvbárban a regényből készült fogásokat.

Egyszer már voltam az étteremben (erről ITT olvashattok), már akkor nagyon tetszett a légkör, az ételek, de leginkább amit képvisel, ez a briliáns ötlet. Akkor nagy sajnálatomra nem olvastam a művet, amit “megfőztek”, viszont most teljes lázban égtem, hogy tudom miről van szó.

Úgy gondoltam először leírom mi a véleményem a regényről:

Roald Dahl: Matilda

Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVEK KFT

Oldalszám: 304 oldal

Megjelenés: 2016. augusztus 19.

 

“Matilda különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták.

Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni!

A Matilda a Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatának második darabja, amelyet új fordításban, Totth Benedek tolmácsolásában olvashatunk.

“Dorong kisasszony a tanári asztal mögött ült, és rémülten, megbűvölve meredt a pohárban vonagló gőtére. Matilda szintén a pohárra szegezte a tekintetét. És akkor lassan, nagyon lassan, valami roppant különös, egészen szokatlan érzés kerítette hatalmába. A szeme viselkedett a legfurcsábban. Mintha elektromossággal telítődött volna. Mintha egy rettenetes erő forrt, buzgott volna föl a szeme mélyéről. És közben valami egészen mást is érzett, de nem tudta megmondani, mi az. Mintha villámokat szórt volna a szeme. Igen, ez az! Szó szerint apró villámok cikáztak — egyenesen a szeméből!” “

 

Már az első oldalon sokkot kaptam. 🙂 Egyből így nyitni egy regényt, szakadtam a nevetéstől. Elképzeltem, hogy egy-két gyerekes családnak, a környezetemben  felolvasom, hogy mit szólnak hozzá. Páran mennyire felháborodnának… 🙂

Ha jobban belegondolok igazából nem vicces a történet. Én hatalmas nagy társadalomkritikát láttam benne. Az, hogy 1988-ben íródott, és a mai világra tökéletesen jellemző, méginkább elkeserítő volt. Viszont minden szava igaz. Tényleg így működik a társadalom, az emberek, legalábbis ilyen, vagy ehhez hasonló esetekről nekem is van tudomásom.

A történetről:

Matilda, a főszereplő tényleg zseni. Megdöbbentő dolgokra képes, ennek ellenére a szülei folyamatosan megalázzák, tönkre is tennék az életét, elnyomnák tehetségét, ha a tanárnője, Czukor kisasszony és a kislány ezt hagyná. De Matilda mindig kitalál valamilyen “büntetést” , főleg édesapjának a rossz bánásmód miatt.

Van még egy ember, aki ellen a főszereplő nem sokat tehet, csak tűrheti borzalmas személyiségét. Ez az igazgatónő, Dorong kisasszony. Az iskola vezetőjének minden szava, megmozdulása számomra megdöbbentő.

Tulajdonképpen ha semmilyen csavar nem lenne az elbeszélésben, akkor is élveztem volna a könyvet, mert szórakoztató Matilda személyisége, a szülei ostobasága. Az igazgató viselkedése pedig a végtelenségig felháborító.

Végül több váratlan fordulat is történik ,melyek izgalmassá, kicsit misztikussá teszik a művet.

A regény végére minden a helyére kerül, mondhatni a normális kerékvágásba. Egyvalamit kivéve. Ez pedig a hihetetlenül abszurd lezárása a könyvnek.

 

Könyvbár és étterem:

“Minden héten megfőzünk egy könyvet.

A könyvek és a gasztronómia iránti olthatatlan vonzalmunk hívta létre ezt az éttermet, ahol mindkét szenvedélyünknek hódolhatunk.

A hagyományos étlap és a kiváló italválaszték mellett hetente változó, könyvek ihlette ételeket kínálunk kóstolásra.

Érezted valaha egy jó írás olvasása közben a megírt ételek zamatát a szádban? Szeretted volna megkóstolni Harry Potter sütőtökös derelyéjét vagy a vajsört? Tudni szeretnéd, milyen ízű lehet A szürke ötven árnyalata? Elképzelted már, hogy mit ehetett Micimackó vagy Malacka, és kíváncsi vagy rá, hogy milyen étel lehet a Tüskevár, az Állatfarm vagy Örkény István Egypercesei?

Látogass el hozzánk és mi megmutatjuk, hogy számunkra milyen ételben testesülnek meg a könyvek!

Ha nem szeretnél lemaradni kedvenc olvasmányodról, gyere el minden héten!” Könyvbár & Restaurant

 

Nem túlzok, hétfőn tényleg elsőként mentünk be az étterembe. 🙂 Ez a választék tárult elénk:

Szuperragacs (Grillezett fésükagyló, kókuszos-gyömbéres tagliatelle)

Matilda (Almás fehérrépa-krémleves, birsalmasajt, betűtészta)

A titkos kert (Erdei gombás jércemell, csicsókakrém, zöldek)

Vacsora a tévé előtt (Marhapofás, káposztás „szendvics”, saláta, sült burgonya)

Egy egész csokitorta (Csokoládétorta, narancs, tonkabab)

15127482_10211903186762225_1355646996_o

Így 18 óra után, mikor már “nem szabad” enni, csak nézem az ételeket és az emlékeimbe kapaszkodok. 🙂

Szerettem volna mind az öt fogást megkóstolni, de a “Vacsora a tévé előtt” fantázianevű étek mellett döntöttünk, sajnos mindannyian…Gondoltam hátha lecsúszik még utána egy csokitorta, de majdnem kipukkadtam.

15127383_10211903173881903_962298414_o
“Vacsora a tévé előtt”

Úgy gondolom ismét egy új ételkülönlegességet kóstoltam meg, a legkellemesebb  környezetben, amiben egy “könyvmoly” csak (l)ehet.

Amikor Roald Dahl Matildája betért a Könyvbár és étterembe 🙂

0

Író

0.0/10

Történet

0.0/10

Karakterek

0.0/10

Kiszámíthatatlanság

0.0/10
Címkék: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − tizenkettő =

0 shares

Archívum

Címkék