HAJDÚ-ANTAL ZSUZSANNA: Léggömbök

Elég rendhagyó dolog történt velem. Hajdú-Antal Zsuzsannát a Holnap Magazin prózaíró kurzusán ismertem meg előadóként és azonnal azt éreztem, hogy el szeretném olvasni a Léggömbök című regényét. Ez általában fordítva szokott történni. Felkelti az érdeklődésem a könyv és utána kedvelem meg az írót. A sorrend ugyan most megfordult, de a megérzésem most sem csalt. Nagyon szerettem ezt a könyvet.

A Léggömbök egy ifjúsági regény, a főszereplője Dorka, egy középiskolás lány, aki tele van félelmekkel, vágyakkal és bizonytalanságokkal. Szóval olyan, mint bármelyik tinédzser. A hősnő egyes szám első személyben meséli el a történetet, ami bensőségessé teszi a könyvet, mivel az írónő kendőzetlen őszinteséggel tárja fel előttünk a lány legmélyebb érzelmeit, azokat is, amelyeket sokunk vélhetően inkább elhallgatna. Azért tetszett nagyon ez a regény, mert Dorka karaktere üdítően valódi. Egy tinilány, aki csetlik-botlik a felnőttkor küszöbén, miközben elkövet egy rakás hibát, de pont ettől annyira szerethető. A perfekcionista instagram kirakatéletek világában pedig különösen.

A történetről azért nem mondanék részleteket, mert azzal pont az olvasói élményt venném el, mivel számomra nagyon fordulatos és váratlan volt a cselekmény. Amikor már megnyugodtam volna, hogy jó, tudom mi következik, pont az történt, amire végképp nem számítottam. Annyit azért elárulok, hogy sok könnyfakasztó és megmosolyogtató pillanatban lesz része annak, aki ezt a regényt viszi magával a nyaralásra. A kiváló karakterábrázolásoknak, leírásoknak, a jó humornak és a szép történetnek köszönhetően pedig tényleg hol nevettem, hol sírtam.

A könyv tele van élettől dagadó szereplőkkel, akik ugyanannyira valódiak és szerethetőek, mint a főhősnő. Imádtam a kemény, fanyar humorú, karakteres apukát, a tyúkanyóanyut, a panelélet megannyi ikonikus szereplőjét, a tanárokat, akik ugyanolyanon nagyszerű pedagógusok, mint amilyenek az én emlékeimben élnek. Ezért is nagyon jó kortárs magyar irodalmat olvasni, mert azt ember mindig nosztalgikus hangulatba kerül tőle, nekem az a vattával kitömött akolérzés jutott eszembe, amely a gimnáziumi éveimet jellemezte.

Hajdú-Antal Zsuzsannának a Léggömbök az első regénye, amely 2016-ban jelent meg és az Év Gyermekkönyve Díjra jelölték. A könyvnek van már folytatása is, az Utánad, amelyet a Merítés-díj zsűrije 2017 legjobb 10 ifjúsági kötetei közé sorolt. Naná, hogy elolvasom azt is. És naná, hogy megy az öt csillag most a Léggömböknek.

 


Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2016
Oldalak száma: 270

A nehezen barátkozó Dorka (becenevén Indián) egy szűkös panellakásban él nagyhangú édesapja és túlérzékeny édesanyja egyetlen gyermekeként, míg osztálytársa, a hideg jómódban felnövő, szelíd Matyi életének legnagyobb eredménye, hogy alacsony termete ellenére a középiskola legjobb kosarasaként tartják számon.
Dorka és Matyi szerelme viharos erővel csap le mindkettejükre, és Dorkának nem csak meg kell tartania Matyi súlyos titkát, de hamarosan szembe is kell néznie a felnőtté válás nehézségeivel.

Hajdú-Antal Zsuzsanna szívszorítóan szép első regénye, amely John Green és Gayle Forman nyomdokain halad, biztosan nem fogja hidegen hagyni egyetlen olvasóját sem.

Tags: 2016, 5 csillag, Ciceró, Hajdú-Antal Zsuzsanna, ifjúsági regény, Léggömbök, szépirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 7 =

0 shares

Archívum

Címkék