TITTEL KINGA: A Várnegyed titkai

Szeretem az őszt. A város megtelik különleges, varázsos szagokkal és színekkel, végre kapni levegőt, csípősek a reggelek és lehet csavarogni a kellemes, szeptemberi napsütésben. Budapest pedig csodálatos. A Várnegyednek pedig igazán egyedi hangulata van, az ember önkénytelenül is érzi, hogy megannyi titok és rejtély között lépdel. Én magam is sokszor voltam a budai Várban, de bevallom mindig céltalanul bolyongtam a lenyűgöző dunai panorámát figyelve, vagy randevúkon andalogva. Nagyjából el tudtam helyezni, hogy melyik a Halászbástya vagy a Mátyás-templom, de ezen túlmenően semmilyen bővebb információval nem rendelkeztem az ottani épületekről.

Ezért nagyon megörültem Tittel Kinga új könyvének, A Várnegyed titkainak és bíztam benne, hogy a Mesélő Budapesthez hasonlóan újabb érdekes információkhoz jutok. Mivel az a típus vagyok, aki nemcsak megnézni szereti a szép épületeket és szobrokat, hanem azon is szeret elmélázni, hogy kik, mikor és miért építették, nagyon közel állnak hozzám az ilyen ismeretterjesztő könyvek.

A Várnegyed titkai ugyanolyan igényesen megalkotott mű, mint a Mesélő Budapest, hiszen átlátható, tele van képekkel, grafikákkal, az elrendezése szellős és mutatós. A szövegezés lényegre törő és érdekes, ami azért is fontos, mert szerintem az ilyen típusú könyveknél nehéz megtalálni a megfelelő mennyiségű és tartalmú szöveget. Ráadásul kis mérete miatt akár a táskánkba vagy a zsebünkbe is bedobhatjuk, miközben a várban barangolva felfedezzük a történelmi emlékeinket.

A könyvből minden fontos épületről, térről, szoborról és toronyról információt kapunk, az pedig kifejezetten tetszett, hogy számos utcát házszámmal is említ a szerző. Mindenhez van fénykép, ami színessé teszi a leírásokat és azonnal magunk előtt látjuk az említett helyszíneket. A szerző ezt a könyvet is megfűszerezi érdekes kis történetekkel, a kedvencem az Úri utca 14. szám alatti épülethez kapcsolódik, amelyet a 19. században kíséretjárta helynek tartottak.

Aki szeretne többet megtudni a budai Várnegyedről, érdekli, hogy milyen titkok rejlenek a felszín felett és alatt, netalán kíváncsi arra, hogyan végződik a szellemjárta ház legendája, annak melegen ajánlom a könyvet, vágja zsebre és járja be a főváros egyik legszebb részét, kellemes, napsütéses őszt kívánok hozzá!

Én pedig külön örülök, hogy a fülszöveg szerint A Várnegyed titkai egy új zsebkönyvsorozat első része, remélem Újlipótvárosról is megjelenik egy kötet.


Kiadás éve: 2019
Kiadó: Kolibri
Oldalak száma: 148

Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert?
A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!
A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!

 

Tags: 2019, 5 csillag, a várnegyed titkai, budapest, gyermek és ifjúsági irodalom, ismeretterjesztő, kolibri kiadó, tittel kinga

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 5 =

0 shares

Archívum

Címkék