TITTEL KINGA: Mesélő Budapest

Nem Budapesten születtem és bár tizenkét éve élek itt, mégis szinte minden áldott nap rácsodálkozom a város szépségére. Az ember bármerre jár, egy-egy rejtett kincsbe botlik, akár a lába alá vagy a feje felé néz. Titokzatos szobrok és patinás épületek vesznek körbe minket, amelyek némán őrzik elfeledett történetüket. Ezért mindig keresem az olyan lehetőségeket, amikor még többet tudhatok meg a városról, hiszen ezer régi emlék vár még felfedezésre.

Így különösen megörültem, amikor megláttam Tittel Kinga: Mesélő Budapest című könyvét, mert pontosan olyan hiánypótló olvasmánynak tűnt, amivel még nem gazdagítottam a házi könyvtáramat. A tartalmán túl a borító is nagyon megfogott, a grafika azonnal megtetszett, modern és harmonikus, Kecskés Judit munkája.

A Mesélő Budapestet végigolvasva pontosan azt kaptam, amit vártam: Egy olyan könyvet, amely lényegre törően, mai csomagolásban, mégis jólesően szép mondatokban kalauzol el minket szeretett fővárosunk szépségei között. Különösen tetszett, hogy a kötet röviden, érthetően összefoglalja Budapest történelmét, amit nekem se ártott felelevenítenem, hiszen bár a gimnáziumba és az egyetemre is történelemből felvételiztem, a sok részlet között néha pont a lényeg veszik el. Egészen más most, felnőtt fejjel egybefüggően végigolvasni, micsoda nehéz sorsa volt sokat megélt fővárosunknak.

A rövid történeti kitekintő után a könyv Budapestet mutatja be általánosságában, nevének eredetétől a címere magyarázatáig, majd sorra veszi a város nevezetességeit, Budától Pesten át egészen Óbudáig. A tartalom kifogástalan, hiszen minden fontos helyszínről, épületről és szoborról olvashatunk benne, megfűszerezve apró kis történetekkel, amelyek még változatosabbá és érdekesebbé teszik a várost bemutató leírásokat. A szövegezésen túl a könyv látványban is nagyon mutatós, szellős elrendezése, szép képanyaga és modern, mai grafikája miatt abszolút minőségi, igényes alkotás.

Rengeteg érdekes információval gazdagodtam az olvasás során és már kijegyzeteltem magamnak azokat a helyeket, amiket még meg szeretnék nézni. Ráadásul rendszeresen jönnek hozzám látogatóba vidéki rokonok, barátok, így még hitelesebben tudom majd őket elnavigálni Budapest nevezetességei között.

Tittel Kinga idegenvezetőként dolgozik, a könyv alapötletét pedig a kisfiával folytatott beszélgetései adták, aki nagyon szeretett BKV-n utazgatni és közben megannyi kérdést tett fel az édesanyjának a városról. A szerzőben ekkor fogalmazódott meg a Mesélő Budapest alapötlete, amelyet 2016-os megjelenését követő évben Fitz József könyv-díjjal jutalmaztak.

A Mesélő Budapest ugyan ifjúsági kategóriába sorolt, de szerintem abszolút minden korosztálynak szóló, fontos ismeretterjesztő könyv, ajánlom bátran gyerekeknek, anyukáknak, apukáknak, nagymamáknak, tanároknak, Budapestet szeretőknek és Budapestet nem szeretőknek. Mindjárt itt az ősz, lehet kirándulni és nyakunkba venni a várost, hiszen méltán lehetünk büszkék ezer titkot rejtő, csodaszép fővárosunkra. A Mesélő Budapest pedig kiváló társaság lesz hozzá.


Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2016
Oldalak száma: 290 oldal
Illusztrálta: Kecskés Judit

Hallottál már a hídmesterekről és arról, mi a feladatuk? Tudod-e, ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kockás bárónak? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka burkolat fedte, melyet nem akarták tönkretenni a sínekkel? Tudod-e, miért van hét tornya a Halászbástyának? És miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten?
Ha mindezt és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről mesél Budapest.

A Mesélő Budapest egy családi útikönyv, de akár hétköznapi közlekedés vagy épp osztálykirándulások alkalmával is élvezettel lapozgatható. Számtalan fotó és egyedi térkép, érdekességek, különlegességek, fogalomtár és Ki kicsoda? teszi a kötetet még színesebbé és izgalmasabbá.

Tags: 2016, budapest, gyermek és ifjúsági irodalom, helytörténet, ismeretterjesztő, kolibri kiadó, magyar szerző, mesélő budapest, tittel kinga

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 10 =

0 shares

Archívum

Címkék