ANNA BAGSTAM: A szemtanú

Aki olvassa a kritikáimat, tudja, hogy nagy skandináv krimi rajongó vagyok és mindig vadászom az új könyveket. Mindig kockázatos új szerzőtől olvasni valamit, de az ajánló abszolút meggyőzött és nagyon jó döntés volt, hogy ezt a könyvet választottam. Egy igazi skandináv krimit kaptam, ami izgalmas volt, pörgős, a főhősnő pedig szerethető.

A történetet főszereplőnk, Harriet szemszögéből ismerjük meg. A fiatal nő hazaköltözik édesapjához, a festői svéd falucskába és bűnügyi nyomozóként vállal munkát a közeli rendőrkapitányságon. A beilleszkedés azonban nem megy túl simán, a főnöke nem igazán szimpatizál vele, ahogy a kollégái sem, ráadásul történik a brutális gyilkosság is, így Harriet-et szinte azonnal mélyvízbe dobják. Ezen felül az apjáért is folyamatosan aggódik, aki úgy tűnik kezd demenssé válni, a bátyját pedig nem tudja elérni telefonon.

Az írónő remekül eltalálta Harriet karakterét, a kissé túlsúlyos, kelekótya fiatal nő szerintem mindenkiben szimpátiát kelt. A történetvezetés lendületes, pörgős, szinte le se tennénk szívünk szerint a könyvet, míg az utolsó oldalra nem jutunk. Vajon Harriet apja összevissza beszél vagy tényleg látta a nő bátyját a faluban, akinek többezer kilométerre kellene lennie? Egy titokzatos nő találkozót kér a nyomozónőtől és azt állítja, tudja ki a gyilkos.

Ajánlom ezt a könyvet a skandináv krimi rajongóknak, nekem személy szerint sokkal jobban tetszett, mint a nagy nevű Camilla Läckberg könyvei, ráadásul az általam nagyra tartott műfordító, Dobosi Beáta fordította, így a nyelvezet is csillagos ötös.


Kiadó: Holnap
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 346
Fordította: Dobosi Beáta

Harriet Vesterberg a stockholmi állását és a zátonyra futott párkapcsolatát maga mögött hagyva az apjához költözik egy festői szépségű halászfaluba, hogy bűnügyi nyomozóként dolgozzon a landskronai rendőrségen. Az őrsön azonban nem mindenki látja szívesen. Ráadásul az apja házától egy kőhajításnyira brutális gyilkosság történik, egy nőt szabályosan kivégeznek. Ettől kezdve a kis település már halványan sem emlékeztet arra az idilli helyre, ahol Harriet gyerekkora nyarait töltötte. Amikor kollégái nem fogadják be, és nem értékelik kellőképpen a képességeit, Harriet úgy határoz, hogy a maga útját fogja járni. Ám hamarosan olyan nyomokra bukkan, hogy keservesen megbánja ezt a döntését. Lehet, hogy személyesen ismeri a gyilkost?

Tags: 2020, anna bagstam, holnap kiadó, krimi, skandináv krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =

0 shares

Archívum

Címkék