ELIZABETH GILBERT: Ízek, imák, szerelmek

A top 10-ben is benne van nálam ez a könyv, nagyon régen olvastam, lehettem úgy 18 éves, de nem számít, máig rajongok érte. Ez az a kötet, amit bármikor képes vagyok elővenni, és újraolvasni. Az írónő elrepít magával Indiába, Indonéziába és Olaszországba egy mély önismereti útra. Mind a három ország igen közel áll az én lelkületemhez is, így felüdítő olvasni egy ízig-vérig nő újra önmagára találását, boldogtalan és mérgező házassága után.

A történet a sikeres Elizabeth-ről szól, aki látszólag éli tökéletes életét, egy tökéletes házban, egy jóképű és sikeres férjjel. Látszólag minden rendben van, még sincs semmi sem rendben. Elizabeth éjszakánként nem tud aludni, sőt sír. Erre férje is felfigyel, de képtelen megérteni, hogy mi baja. Így nem tud segíteni neki, sőt a válást is megnehezíti férfiúi büszkesége. Ezután következik néhány mérgező kapcsolat, ugyanis úgy néz ki, hogy a válás önmagában nem oldotta meg a problémákat. Így hát ez a bátor nő, úgy dönt, hogy nekivág egyedül a világnak, és kitalálja, ki is ő valójában, és mire vágyik. Jön India, guruk, spiritualitás, meditáció, Indonézia, gyógyítók és végül Olaszország. A végén pedig minden a helyére áll, sikerül a mély gödörből kijutni. Igazi életigenlő írás, amelyben főszereplőnk göröngyös úton, olykor meg-meg akadva halad, de talán ez nem a véletlen műve,  talán egy egyszerű úttal nem jutott volna idáig.

A szerző egész közel enged, emiatt önvallomássá, önéletrajzi regénnyé válik. Olyan mély dolgokba hagy betekintést, amit inkább rejtegetni szoktunk, nem pedig megosztani a fél világgal. Ennek következtében az olvasó úgy érzi, hogy az ő személye is kitüntetett. Nem véletlenül lett belőle mozisiker is. Szerintem sok nőnek adott erőt ez a könyv abban, hogy megváltoztassa addigi életét, ha az boldogtalan volt. Akkor íródott, amikor még nem volt annyi válás, hűtlenség, szerelmi viszony, tehát a bátorságról is szól. Arra biztat, hogy merj önmagad lenni, ha pedig nem tudod, ki vagy, hát keresd meg. Keress olyan segítséget, amit úgy érzel, hogy segít.

Számára ez egy egészen különleges spirituális útra vezetett Indián és Indonézián át, miközben betekintést kapunk egészen más és érdekes kultúrákba. Aztán jött Olaszország, ahol megtanulta az olasz nyelvet, amire mindig is vágyott, és ez az ország megtanította az életigenlésre, és arra, hogyan élvezze az életet. A megalkuvás, a beletörődés a legnagyobb ellenség az életben, a lassú méreg, amit talán a nők hajlamosabbak önmaguk ellen elkövetni, ugyanis az önbecsülés törékeny dolog, időnként újra meg kell találni. Nálam ez a könyv, mindig is 5 csillag marad.


Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalak száma: 463 oldal
Fordította: Balázs Laura

Elizabeth ​Gilbert önéletrajzi regénye spirituális utazásra hívja olvasóit, vele együtt tanulhatjuk meg, mit jelent megismerni, megszeretni, és ha kell, elengedni az embereket.
Elizabeth harmincas, sikeres nő – volt. Gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak. Őszinte, humoros és mély érzelmű könyve mindannyiunknak szól, akik ébredtünk már úgy, hogy „ettől a naptól kezdve változtatok az életemen”. Egy nő, aki nem akart többé megfelelni. Egy nő, aki elengedte a jelenét, és megtalálta a boldogságát. Egy nő, akiben magunkra ismerhetünk.

Tags: eat, Életrajzi dráma, elisabeth gilbert, imák, india, indonézia, Ízek, ízek imák szerelmek, love, olaszország, Önéletrajzi regény, pray

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 4 =

0 shares

Archívum

Címkék