S. J. BENNETT: A Windsor-csomó

Nagy várakozással vetettem bele magam S. J. Bennett: A Windsor-csomó című krimijébe, mivel izgalmasnak tűnt egy II. Erzsébet környezetében játszódó krimi. Egyrészt azért érdekelt, mert a Windsor-kastélyban játszódik, másrészt azért, mert a fülszöveg alapján egy modern Agatha Christie-féle regényre számítottam.

A sztori röviden annyi, hogy miután a kastélyban holtan találják az előző esti estélyen játszó zongoristát, a lesújtott és a nyomozók munkájával elégedetlen II. Erzsébet úgy dönt, saját kezébe veszi az irányítást. Mivel a királynő nem nyomozhat személyesen, ezért a fiatal és ambiciózus asszisztensét, Rozie-t kéri meg, hogy kutakodjon egy kicsit. Az írónő már az első oldalakon belebegteti, hogy valamiféle kémsztoriról van szó és bevallom, én itt már kissé el is vesztettem az érdeklődésemet.

A Windsor-csomó klasszikus példa arra, hogyan lesz egy nagyon jó ötletből egy mégsem annyira jó történet. Adva van egy remek helyszín, amiről én többet is olvastam volna, de a szerző igen szűkszavúan írja le az egyébként szerintem igen érdekes környezetet. Ráadásul számomra az atmoszférateremtés sem sikerült teljesen meggyőzőre, hiányzott a fűszer, amitől én is a Windsor-kastélyban érezhettem volna magam. A történet is elég száraz, már-már unalmas részekkel és a vége számomra kissé követhetetlen is lett.

A karaktereket tekintve S. J. Bennett természetesen a királynőre koncentrált, Fülöp herceget meg-meglibbentve, akiket véleményem szerint igen élethűen megjelenített, de én a királyi család más tagjairól is szívesen olvastam volna. Rozie érdekes mellékszereplő – fekete és katonai kiképzést is kapott – de az írónő nála csak a felszínt kapargatja. Összességében én többet vártam a könyvtől – mind a történetet, mind a leírásokat tekintve – de azért kellemes olvasmány volt, főleg a dugóban hazafelé.

S. J. Benett Londonban élő írónő, aki a krimiírás előtt ifjúsági regényeiről volt híres. Nagyon szereti és tiszteli a királyi családot, emellett hangsúlyozza, hogy a II. Erzsébet ihlette történetei mind fikciók, semmiféle valóságalapjuk nincs. Az Egyesült Királyságban már megjelent a második krimije is.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2021
Oldalak száma: 304
Fordította: Kiss Ádám

2016 tavaszán II. Erzsébetet a Windsor-kastélybeli születésnapi ünnepségének az előkészületei kötik le, amikor sokkoló hír érkezik: az egyik vendéget holtan találták a hálószobájában.
Látszólag minden jel arra mutat, hogy a fiatal orosz zongorista öngyilkos lett, ám a rosszul megkötött csomó idegenkezűségre utal.
A királynő a nyomozókra hagyja az eset felderítését, de nemsokára bosszantani kezdi a rendőrség hozzá nem értése, ezért úgy dönt: diszkréten a saját kezébe veszi az ügy felgöngyölítését…
Közben sem a hozzátartozói, sem a kormánya, sem a népe nem sejti, hogy a királynő mindent megtesz azért, hogy elkapja a gyilkost.
S. J. Bennett szellemesen megírt, elragadó és letehetetlen krimije olyan szerepben ábrázolja II. Erzsébetet, amilyenben még sohasem láthattuk: határozott és ravasz nyomozóként.
Az olvasó emellett bepillanthat a királyi udvar mindennapjaiba, és megismerheti azokat az érdekes karaktereket, akik a színfalak mögött egy monarchiát irányítanak.

Tags: 2021, a windsor-csomó, general press kiadó, krimi, s.j. bennett

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + tizenhét =

0 shares

Archívum

Címkék