PAUL AUSTER: Mr. Vertigo

Paul Auster-től először Az orákulum éjszakáját olvastam, és gyakorlatilag szerelmes lettem a regénybe. Minden sora magával ragadott, az a fajta könyv, amelyet élvezettel olvas az ember egy finom meleg tea mellett bevackolva. Auster stílusa egyszerűen lehengerlő.

Nem is volt kérdés számomra, hogy újabb könyvet is elolvasok az írótól. A Mr. Vertigo azonban teljesen más típusú regény. Ha egy mondattal kéne jellemeznem, azt mondanám: nagyon amerikai. És nemcsak azért, mert egy nincstelen árvából lesz Walt, a Csodagyerek. Számomra ez tipikusan amerikai sztori, bármi lehetsz, ami csak szeretnél. Maga az író is összefoglalja ezt a regény végén:

Mindnyájunkban megvan ez a képesség – minden férfiban, nőben, gyerekben, – és elég szívós munkával és koncentrációval minden emberi lény meg tudja ismételni azokat a mutatványokat, amiket én, mint Walt, a Csodagyerek sikeresen előadtam.

A Mr. Vertigo tehát Walt, az árva fiú története, akinek élete akkor változik meg gyökeresen, amikor megismerkedik Yahudival, a magyar zsidó származású, különleges férfival, aki megtanítja a „levegőben járni”. Közös útjuk sok kalandban és izgalomban bővelkedik, a háttér pedig nem más, mint az erőszakban és változásokban gazdag 20. századi Amerika.

Bevallom, engem Az orákulum éjszakája jobban rabul ejtett, de a Mr. Vertigo is remek olvasmány a Paul Auster-rajongók számára, fordulatos, izgalmas és tanulságos. Az író azonban a bölcsességeket továbbra sem kívánja a szánkba rágni, ránk bízza a történések értelmezését.

Paul Auster amerikai író, akinek a New York trilógia hozta meg az ismertséget. Auster évek óta a Nobel-díj várományosa, egyesek az amerikai szépirodalom legkiválóbb alakjának tartják.


Kiadó: 21. Század
Megjelenés éve: 2020
Oldalak száma: 351
Fordította: Szász Imre

Paul Auster hosszú évek óta a Nobel-díj várományosa, számtalan irodalmi díj birtokosa, könyveit harminc nyelvre fordították le. Művei most a 21. Század Kiadó új életműsorozatában jelennek meg.
A Mr. Vertigo szédítő pikareszk regény, cselekménye az 1920-as években kezdődik. Az árva főszereplő, Walt igazi csodagyerek, országos hírnévre tesz szert. Mestere, Yehudi, Kansas államban működtet cirkusztársulatot. A titokzatos, magyar zsidó származású különc St. Louis utcáiról mentette meg a fiút, hogy aztán megtanítsa a levegőben járni.
Vándorútjuk során színesebbnél színesebb alakokkal – tolvajokkal, gonosztevőkkel és a Klu-Klux-klán tagjaival – hozza össze az őket az élet, majd a chicagói maffia tagjai is felbukkannak. Walt növekvő hírneve az ország fejlődéstörténetének tükörképe és egész Amerika sorsának szimbóluma.
„Egyszerű történet, amelynek bája ellenállhatatlan. Nem kevesebb, mint egy hatalmas ország története.” – The Washington Post

Tags: 21.század kiadó, mr. vertigo, Paul Auster, szépirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 3 =

0 shares

Archívum

Címkék