BEV THOMAS: A jó anya

Nem egy könnyű olvasmány, főleg a jelenlegi helyzetben, ennek ellenére nekem tetszett, mert mély volt, elgondolkodtató. Megmutatja, hogy egy terapeuta munkája nemcsak játék és mese. Sőt olyan helyzet elé is tudja állítani az embert, ha egyszer is hibázik, vagy nem elég alapos, hogy azt örök életére megemlegeti.

Ruth csoportvezetőként dolgozó pszichoterapeuta, akinek minden nap valami rettentő dolgokba kell beleélnie magát, olyan történeteket hallgatni emberektől, amelyeknek nem szabadott volna megtörténni. Ehhez jön hozzá, hogy a saját iker gyermekei is kihívást jelentenek számára, főleg Thomas. A család élete lassan szétesik, ugyanis Tom öngyilkossági kísérlete után nem sokkal eltűnik. A lánya Ausztráliába költözik a gondok elől, férjével pedig elválnak. Az anya egyedül marad ebben az idegőrlő állapotban. Közben a munkájába menekül, de vajon tud-e józan döntéseket hozni, mikor maga is bizonytalan lábakon áll.

Kellett hozzá egy egész hét, hogy elolvassam. A könyv sok nehéz témát érintett egy nő, egy anya szemszögéből, aki a munkájából kifolyólag is, de természetéből adódóan is folyamatosan gondolkozott, forgatókönyvek jártak a fejében, mind a munkáját, mind a fia eltűnését, mind gyermekei lelki világát érintően. Ehhez jöttek hozzá a szinte megemészthetetlen sorsok, történetek, amit a rendelőjében hallott.

Megmutatta, mennyire nehéz egy terapeuta élete. Elég egy rossz döntés, ami hozza magával a többit, elég egy szociopata páciens, aki ráadásul még okos is, és minden ellene fordul. Eggyel több mondat és a saját életét és szeretteit is veszélybe sodorhatja.

A vége pedig nagyon kemény, kicsit igazságtalannak is éreztem, hiszen a terapeuta is ember. Egy pszichopata tettét nem foghatjuk csupán egy emberre, aki meghallgatta és a saját élete miatt is talán, túl közel engedte. Ráadásul a rendszerben is volt hiba, amiről nem ő tehetett. Azt hiszem ezek a sorok megmagyarázzák, hogy olvasás közben, mennyire közel került hozzám Ruth és az ő élete.


Kiadó: Libri
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2019
Oldalak száma: 404 oldal
Fordította: Lévai Márta

Hartland kiváló pszichoterapeuta, a magánélete azonban romokban hever. A házassága tönkrement, a lánya, hogy minél távolabb kerüljön az otthonától, Ausztráliába költözött. Érzékeny és nyugtalan tinédzser fia, Tom pedig másfél évvel ezelőtt nyom nélkül eltűnt. Ruth képtelen beletörődni ebbe, és mindennap arra vár, hogy a fia egyszer csak előkerül.
Ebben a kilátástalan, idegőrlő várakozásban új páciens érkezik az asszonyhoz: egy fiatalember, aki szinte megszólalásig hasonlít eltűnt fiára. Ruth mindent elkövet, hogy segítsen a súlyos traumákkal küzdő Danen, ám a benne dúló érzelmi zűrzavar elhomályosítja a tisztánlátását.
A jó anya lebilincselő, magával ragadó olvasmány, amely bepillantást enged a terapeuták és betegeik titkos világába, ahol a határok áthágása súlyos következményekkel jár.

Tags: a good enough mother, bev thomas, jó anya, krimi, libri kiadó, libri könyvkiadó, pszichológiai krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 2 =

0 shares

Archívum

Címkék