ÖRKÉNY ISTVÁN: Válogatott Egyperces novellák

Bizonyára kevesen akadnak Magyarországon, akik ne hallották volna még Örkény István nevét, leginkább az Egyperces novelláival összefüggésben. Nekem is meg volt persze, olvastam is valamikor régen, de a kamaszkor világmegváltó, kihaénnem hangulatában elsikkadtak ezek a mély tartalmak. Azt gondolom, hogy Örkény István novellái nem is lehetnének aktuálisabbak, mint ebben a pillanatban.

2019-ben jelent meg a Helikon Kiadó Helikon Zsebkönyvek 80. köteteként Örkény István: Válogatott Egyperces novellák című könyve. Azért is különleges ez a kiadás, mert az író özvegye, Radnóti Zsuzsa válogatta össze a benne szereplő novellákat. A könyvben a klasszikus novelláktól kiindulva, a groteszk írásokon keresztül jutunk el a klasszikus Egypercesekig. A Helikon Zsebkönyvek sorozat 2019. júniusában elnyerte a Szép Magyar Könyv díjat sorozat kategóriában.

Örkény István már életében klasszikussá vált, aki a groteszk irodalmi műfaj kiemelkedő hazai alakja és az Egyperces novellák megalkotója volt. Novelláival és regényeivel hazai, illetve nemzetközi sikereket ért el, műveit számos nyelvre lefordították, belőlük színdarabok, filmek készültek. A Tóték párizsi előadása 1970-ben megkapta a Fekete Humor Nagydíját. Azonban embertpróbálóan nehéz út vezetett a sikerig. 1912-ben született jómódú, nagypolgári családba. Tanúja és elszenvedője volt a XX. század borzalmainak. A második világháború során munkaszolgálatra hívták, négy és fél évig volt a fronton, majd szovjet hadifogságban. Az 1956-os forradalmat követően írásait egészen 1966-ig nem közölhették. Ezután azonban sorra jelentek meg a novellái és regényei, amelyek hangos hazai és nemzetközi sikerben részesültek.

Ahogy Reményi József Tamás írja róla: „Örkény István egyik alaptétele szerint az ember szerencsére sokkal többet bír el, mint amennyire képesnek érzi magát.” Ennél a mondatnál jobban úgy gondolom, hogy képtelenség jellemezni kiemelkedő munkásságát. Aki ilyen életutat tudhat magáénak, aki megjárta a poklot, amelyet nemcsak túlélt, hanem műveivel adott, nagyon sokat adott a világnak, az nemcsak íróként, hanem emberként is olyan példaértékű lélek, akitől egyszerűen muszáj olvasni. Az Egypercesekről nem írnék semmit. Olvassátok nyitott szívvel és érjen meglepetés minden egyes kis történet végén, hogy vajon keserű vagy édes befejezést kaptok. Érdemes. A végére pedig maga az író által az Egypercesekhez adott „használati útmutatóval” búcsúznék:

Aki valamit nem ért, olvassa el újra a kérdéses írást. Ha így sem érti, akkor a novellában a hiba. Nincsenek buta emberek, csak rossz Egypercesek!”

 


Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 272

“Egy irodalomtörténeti jelentőségű „találmány” több évtizedes sikertörténetének újabb fejezeteként Örkény István egyperces novellái megjelennek a Helikon Zsebkönyvek sorozatában. Közülük is a legismertebbek, a közkedveltek olvashatók együtt, azok az írások, amelyek évtizedek alatt beívódtak a közösségi emlékezetbe, sőt jó néhányuk hivatkozási alap is lett a szűkebb vagy a tágabb közbeszédben.

A kiválogatott írások egymásutánja – szinte észrevétlenül – elvezeti az olvasót a hagyományos, közismert anekdota műfajától a különlegesebb hangvételű, groteszk írásokon át az igazi, esszenciális egypercesekhez. Hogy ezt az írói utat minél plasztikusabban bemutathassuk, ”menet közben” gazdagítottuk Reményi József Tamás szerkesztő kollégámmal együtt például az Anekdota ciklus választékát egy korai, teljesen hagyományos, de manapság egyre népszerűbb tárca-novellával, a Nápolyival. A groteszk felé ciklust is bővítettük néhány rövid írással.”
Radnóti Zsuzsa

 

Tags: 2019, helikon kiadó, helikon zsebkönyvek, magyar irodalom, novellák, örkény istván, szépirodalom, válogatott egyperces novellák

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Kommentek

  1. Válasz

    Nem olyan régen magam is megvettem ezt a kis kötetet, mert még gimis koromban olvastam Örkénytől (nem csak ezeket, hanem a zseniális kisregényeit is – jó lenne, ha a Helikon azokat is kiadná 🙂 gondolok itt a Tótékra, a Macskajátékra és a Rózsakiállításra), és imádtam a stílusát, a mondanivalóját, nagyon sokat jelentenek az írásai 🙂 Remélem, most is ilyen élmény lesz.

      • Hajnal
      • 2020-03-25
      Válasz

      Szerintem jó befektetés volt. 🙂 Nekem rengeteget adott. Erőt, hitet, példát, pláne a mostani igencsak erőpróbáló helyzetben. Pont ez jutott az eszembe nekem is, hogy úgy elolvasnám a kisregényeit is! Én is remélem, hogy a kiadó azokat is megjelenteti majd a Helikon zsebkönyvek sorozat részeként, ami szerintem maga is egy zseniális találmány. Jó olvasást, és majd ha van kedved írd le, hogy Neked milyen élmény volt most az Egypercesek, ha elolvastad. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − hat =

0 shares

Archívum

Címkék