LŐRINC LÁSZLÓ: 25 szelfi az Árpád-korból

Aki olvassa a kritikáimat az tudja, hogy a szépirodalmi, valamit szórakoztató irodalmi könyveken túl az ismeretterjesztő könyveket is nagyon szeretem. Legutóbb Tittel Kingától olvastam a Várnegyed titkait.

Továbbra is maradtam a történelemnél, mégpedig most Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból című könyvét olvastam el. Ahogyan azt a cím is mutatja, ez nem egy átlagos történelemről szóló könyv. Az író úgy próbálta meg bemutatni az Árpád-házi királyok és korabeli híres személyek életét, hogy azokat fiatalos stílusban, facebook bejegyzések formájában tárja az olvasó elé.

Szerintem ez nagyon jó ötlet. Azt gondolom, hogy a mai korban, amikor a gyerekek kis túlzással, de talán hamarabb tanulnak meg internetezni, mint beszélni, elengedhetetlen, hogy a történelemtanítás is lépést tartson a divattal. Ráadásul a gyerekeket manapság sokkalta több információ éri, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt, ezért is van szükség az ilyen kreatív megoldásokra.

A 25 szelfi az Árpád-korból tehát rendhagyó módon mutatja be a híres történelmi alakokat. Gyakorlatilag olyan, mintha a szereplők egy facebook bejegyzést készítettek volna, amit aztán a kortársak, szülők, barátok, ellenségek kommentekkel láttak el. A modern hangvételű bejegyzések után jön a „komolyabb” történelmi áttekintő, ahol a szerző összefoglalja az adott személyre vonatkozó, fontosabb információkat.

A könyv igen szellős, jól olvasható és átlátható, valamint tele van színes rajzokkal. Ami talán egyedül nem tetszett, azok a grafikák voltak, amelyek számomra elég ijesztőre sikerültek. Én szívesebben láttam volna valósághűbb ábrázolásokat és szerintem sok mindenkit érdekelnének, hogy a híres, régi emberek hogyan is nézhettek ki valójában.

Ettől eltekintve úgy gondolom, hogy a 25 szelfi az Árpád-korból egy nagyon ötletes, kreatív könyv, amely remélhetőleg a mai rohanó világban is közelebb tudja hozni a gyerekeket a történelemhez.

Lőrinc László történelem-és drámatanár, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke, számos történelemtankönyv, segédkönyv és cikk szerzője, a tényleg.com oldal elindítója és szerkesztője, tehát az ő „tollából” valóban hiteles történelmi információkat kaphatunk.

A 25 szelfi az Árpád-korból egy sorozat első része, a következő könyv a török korba kalauzol el majd minket, szintén a közösségi médián keresztül.


Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 160 oldal

Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.

Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.

És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak –, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.

Tags: 2019, 25 szelfi az Árpád-korból, 4 csillag, gyermek és ifjúsági irodalom, ismeretterjesztő, kolibri kiadó, Lőrinc László, történelmi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + tizenkettő =

0 shares

Archívum

Címkék