SARAH PINBOROUGH: Inszomnia

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének! című műve az egyik kedvenc könyvem. Mióta letettem a regényt, várom, hogy hasonlót olvashassak az írónőtől. Ez most végre sikerült.

A történet főszereplője, Emma, sikeres ügyvéd szerető férjjel, gyerekekkel. Ám a negyvenedik születésnapja előtti napokban egyszerűen nem tud aludni, a házban bolyong, ellenőrzi az ablakokat, ajtókat, a gyerekeket nézi alvás közben. Mivel nappal rengeteget dolgozik, az éjszakáit pedig ébren tölti,  egyre kialvatlanabb, napközben kiesnek neki már időszakok, nem emlékszik a cselekedeteire. Közben pedig olyan események történnek, melyek nem elég, hogy még jobban elbizonytalanítják, hanem lelkileg, pszichésen is egyre jobban tönkreteszik. A születésnapja pedig közeledik.

Nagyon tetszett az elbeszélés hangulata. Rendkívül nyomasztó volt, az E/1 elbeszélésnek köszönhetően szinte éreztem, ahogy a főszereplő az őrület felé sodródik. Ahogy az alváshiány miatt elveszti a józan ítélőképességét, és hiába minden, egyszerűen képtelen aludni a szorongástól, később pedig az események egymásutániságától. Onnantól kezdve pedig, hogy kiderül miért fél ennyire a negyvenedik életévének betöltésétől, vele együtt szenvedjük végig a napokat, várva a legrosszabbat.

Érdekes módon annyira vitt magával a sztori, hogy abszolút nem gondolkodtam azon, hogy lehet-e valaki az események hátterében, egyszerűen csak átadtam magam ennek a fordulatos lélektani thrillernek. Jól is tettem, mert a végjáték teljesen letaglózott és azóta is gondolkodásra késztet. Tökéletes volt. Akinek tetszett a Ne higgy a szemének! című könyv, annak az Inszomniát is bátran ajánlom!

„De vajon mennyire emlékszünk bármire is? Emlékezet. Nagyon-nagyon támaszkodunk rá mindennel kapcsolatban, amit önmagunkról meg a körülöttünk lévőkről tudunk, de valójában igen kevésre emlékszünk. Csak érzelemfoszlányokra, vagy egy illatra, egy pillanatra. Sérült fájlok a fejünkben. Hiányzó, szakadt, vagy égett oldalak. Olvashatatlan diszkek. Az emlékek olyanok, mint az idő, folyvást kisiklanak a szorításunkból.”


Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 310 oldal
Fordította: Tomori Gábor

Nézd meg, be van-e zárva az ablak
Nézd meg, be van-e zárva az ajtó
Nézz be a gyerekekre
És csinálj bármit…
Csak ne aludj el!

Emma képtelen aludni.
Meggyőződése, hogy valaki van odakint.
Azóta tart, amióta közeledni kezdett a negyvenedik születésnapja.
Az anyja is ugyanígy volt ezzel a negyvenedik születésnapja előtti héten.
Az anyja bele is őrült, és elkövette, amire gondolni sem szabad.
Vajon Emmával is megismétlődik az egész?

Tags: 2022, 21.század kiadó, 5 csillag, inszomnia, misztikus thriller, pszicho thriller, sarah pinborough

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − öt =

0 shares

Archívum

Címkék