CHRIS CARTER: A hívás (Robert Hunter 8.)

Nem tudnék választani, hogy melyik könyv a legjobb ebből a sorozatból. Ebben a 8. részben kifejezetten tetszett, hogy bővebb volt benne a pszichológiai magyarázat, és a mai korba íródott.

Egy nagyon kifinomult sorozatgyilkossal kerül szembe a Hunter és Garcia páros. Egyszerűen nem hagy nyomot, viszont annál mélyebbet hagy az áldozatokban. Ugyanis egy valakinek a lelke hal meg, a másik pedig a lehető legtöbb szenvedés után távozik. A gyilkos egy pontos és hosszú tervet követve keresi áldozatait a közösségi médiában, és a félelemérzet táplálja. A módszere egy játék, amiben felhívja a kiszemelt célponthoz legközelebb álló rokont vagy barátot, annak kérdésekre kell válaszolnia, és bármi történik, nem fordíthatja el a fejét. A brutalitás pedig minden alkalommal más és egyre durvább. Mindenki tudja, hogy ez csak a kezdet, így a két nyomozó feladata, minél hamarabb megállítani ezt az őrültet.

Ahogy egyre nő az áldozatok száma, úgy fokozódik a nyomás a nyomozókra, és válik az olvasó számára is egyre izgalmasabbá a történet. A brutalitás itt is az egekben, de ezt már megszokhattuk, szinte elvárjuk ettől a sorozattól. Sokáig nem érteni a gyilkos személyiségét, az indíttatását, de az biztos, hogy valamit üzenni akar. Mindez csak egészen a végén derül ki, de megmagyaráz mindent. A nyolcadik részben kiemelt szerep jutott a pszichológiának, minden le volt vezetve, ami kifejezetten tetszett, de nem állítanám, hogy megértettem, hogyha történik egy szörnyű trauma, attól miért válik valaki szörnyeteggé.

Több fontos témát is érint a könyv. Rávilágít arra, hogy nagyon figyelnünk kell azokra az emberekre, akik valamilyen traumán estek át, és arra is, mi milyen kárt okozunk esetlegesen valakinek a lelkében, akár úgyis, hogy észre sem vesszük. A Joker c. film jut eszembe erről a témáról, a bántások előbb-utóbb összeadódnak, és nem tudni mivé formálódnak. Valamint a digitális világ veszélyeire is felhívja a figyelmet, amit sokszor nagyon könnyelműen használunk, nincs baj vele, csak nem mindegy az, hogy mennyire okosan alkalmazzuk. A mobilozás vezetés közben pedig nagyon súlyos következményekkel járhat, és úgy tűnik a halálesetek sem elegek ahhoz, hogy észhez térjünk.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 344 oldal
Fordította: Szabó István

Egy fárasztó hét után Tanya alig várja, hogy átadhassa magát a pihenésnek, de a telefon csörgése megzavarja a készülődésben. A késői órán a legjobb barátnője, Karen szeretne vele beszélni. Tanya fogadja a videóhívást, és ezzel búcsút is mondhat a nyugodt estéről szőtt terveinek, hiszen ami a vonal túlsó végén várja őt, az maga a rémálom.
Karent valaki megtámadta, és egy székhez kötözte a saját nappalijában. Ha Tanya megszakítja a hívást, vagy csak elfordítja a tekintetét a kijelzőről, a barátnője meghal, a következő pedig ő maga lesz – ígéri neki a mély, reszelős, démoni hang. A szabadulásért pedig csak egyetlen pontos választ vár a merénylő: mi Karen telefonszáma?
A Los Angeles-i rendőrség különleges egységének nyomozói, Hunter és Garcia ezúttal egy olyan ragadozó nyomába erednek, aki az utcákon és a közösségi médiában figyeli és gyűjti az áldozatait, névtelen üzenetekkel zaklatja őket, és a rettegésükre szomjazik.

Tags: chris carter, general press kiadó, krimi, mobil, nyomozás, pszichológiai thriller, Robert Hunter, soroazatgyilkosság, sorozat, thriller, trauma, vezetés

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =

0 shares

Archívum

Címkék