ZAJÁCZ D. ZOLTÁN: Véres Balaton

Nagyon szeretem a kortárs magyar irodalmat. Egyrészről azért, mert olyanról írnak, amit csak mi értünk igazán, másrészről szerintem támogatni is kell a magyar írókat. Így aztán mindig lecsapok, ha egy magyar író könyve felkelti az érdeklődésemet. Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton című krimije is ilyen volt.

A sztori már azért is telitalálat, mert a 70-es évek végén játszódik. Szerintem mindenki szereti a retrót, még akkor is, ha nem élt abban a korban. Így vagyok ezzel én is. Szóval a történet a Kádár-korszakban játszódik, a helyszín a Balaton, ahol egy rejtélyes eltűnés és egy gyilkosság ügyében zajlik a nyomozás. Ez a hármas kombó már eleve garancia egy remek olvasmányra. A könyvben felelevenedik a legendás időszak, ami akkor is ismerős, ha csak a szüleinktől, nagyszüleinktől, filmekből és könyvekből hallottunk róla. Pártitkárok, elvtársak, vállalati üdülő és úttörőtábor.

A történet azzal veszi kezdetét, hogy a zánkai tábor diákjai egy tihanyi hajókiránduláson vesznek részt, ahol eltűnik egy 14 éves kislány. A dolgot politikailag tovább súlyosbítja, hogy Marion a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának gyermeke. A rendőrség ezért nagy erőkkel kezdi meg a nyomozást a sajtó teljes kizárásával, az ügyet a tehetséges fiatal nyomozóra, Adorjáni Máté hadnagyra bízzák. Nem sokkal a francia kislány eltűnését követően megtalálják a magyar gyerekek kísérőjének, Kozák Editnek a megcsonkított holttestét. A rendőrök azt feltételezik, hogy a két eset összefügg. Az úttörőtábor szomszédságában nyaraló orvostanhallgatót, Lendvai Laurát mélyen megrázzák a történtek, mivel a nyaralás alatt összebarátkozott Edittel. A lány ráadásul pszichiáternek készül és nagyon érdekli az egyenlőre még csak Amerikában alkalmazott bűnügyi profilozás. Elhatározza, hogy kézre keríti a barátnője gyilkosát. Így aztán Adorjáni hadnagy és Laura útjai elkerülhetetlenül keresztezik egymást, végül a férfi beavatja az elszánt lányt a nyomozásba.  Laura  meg  van  győződve  arról,  hogy  Mariont  elrabolták  és  megpróbálja  megalkotni  a feltételezett  tettes  bűnügyi  profilját.

Adott tehát egy fordulatos, izgalmas történet, ahol két rendkívül szimpatikus főszereplő próbálja megtalálni az eltűnt francia kislányt és Edit gyilkosát. Közben megelevenedik előttünk a korszak jellegzetes miliője. Az író kiválóan ért az atmoszférateremtéshez, ezért abszolút a helyszínekre tudtam képzelni magam és a karakterábrázolásai is nagyon valósághűek. Szóval retró, romantika, nyomozás és egy kis érzékenyítés is van benne, tehát egy klasszikus könnyű olvasmány a nyaraláshoz. Enyhe szépséghiba számomra néhol a dialógusokban és a leírásokban volt: a szerző túlságosan a „szánkba akarta rágni” a mondanivalóját, akkor is értettük volna, ha finomabban van tálalva. Illetve felmerült bennem, hogy mennyire reális elgondolás az, hogy egy orvostanhallgatót beavatnak egy rendőrségi nyomozásba, pláne az akkori korban? De mindez mégse számít sokat, hiszen amikor a történet végére értem, enyhe melankólia fogott el, és csak arra tudtam gondolni: még szívesen továbbolvasnám Adorjáni hadnagy és Laura kalandjait. Szerencsére ezt meg is tehetem, mivel már a második kötet is megjelent, ahol ismét találkozhatunk kedvenc párosunkkal.


Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2021
Oldalak száma: 312

A zánkai úttörőtáborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a tizennégy éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen gyermeke. Néhány nappal később pedig az úttörőváros strandján holtan találnak egy huszonegy éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson.
A nyomozással Adorján Máté hadnagyot bízzák meg. A tehetséges fiatal nyomozónak segítőtársa is akad: Lendvay Laura, a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató. A lány pszichiáternek készül, és élénken érdeklődik egy új amerikai módszer, a bűnügyi profilkészítés iránt.
A mindvégig izgalmas, fordulatos történetben megelevenedik a Kádár-korszak Magyarországa, a hetvenes évek végének tipikus karaktereivel: párttitkárokkal, örökké elégedetlenkedő hivatalnokokkal, vadászgató, jachtot és szeretőket tartó, a nyugati életstílust majmoló nagyvállalati vezetőkkel.

Tags: 2021, 5 csillag, general press kiadó, kortárs, krimi, magyar irodalom

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenhat =

0 shares

Archívum

Címkék