JUDY CHRISTIE és LISA WINGATE – Megtalált életek

Az Elrabolt életek című kötet második epizódja még jobban megrázza az olvasót, hiszen 15 igaz történet jelenik meg benne, hús-vér emberekkel, az ő szájukból elhangozva. Az első rész valóságos lavinát indított el, ami egyre mélyebbre vitt, ugyanakkor egyre inkább az igazság felé, kinyitotta az emberek szívét, a második pedig összehozta és meggyógyította őket.

Az ​1920-as évektől 1950-ig Georgia Tann gyerekeket árult a memphisbeli Tenessee Árvaházban, úgy kezelte őket, mint valami tárgyakat, alattomosan kinézte a szegény, vagy szerencsétlen sorsú családokat és kihasználta őket, vagy hazugság árán vette el a gyermeküket. Így lehetett, hogy több mint 5000 gyermeket bocsátot áruba, éveken át gátlástalan módon, anélkül, hogy bárki is szóvá tette volna. Lisa Wingate Elrabolt életek című kötete hívta fel a figyelmet először ezekre a szörnyű történésekre. A kötet hatására sokan döntöttek úgy, hogy megkeresik a gyökereiket, és többen el is mesélték a történetüket, így született meg a második rész a Megtalált életek.

Véleményem szerint az első rész kihagyhatatlan, mert annyira mélyen megindító és mindennek a kiinduló pontja. Ráadásul az Elrabolt életek az, ami igazán regény formájú, igaz történeten alapul, mégis egy egésszé formálódik össze. Utána jön a Megtalált életek, ami 15 igaz történetet foglal magában olyan emberekkel, akiket Tenessee-ben adtak örökbe. Arról szól, hogyan alakult a sorsuk, hogyan találták meg ritkább esetben a szüleiket, és a legtöbbször a testvéreiket, milyen volt ez az élmény, hogyan élték meg az egyes családtagok mindezt.

Ezt a kötetet, tulajdonképpen a még élő hozzátartozók hozták életre, miután felkutatták a rokonaikat, többen el szerették volna mesélni a történetüket, hogy más hasonló sorsú embereket is támogassanak, vagy csak azért, hogy megtudja a világ, micsoda borzalmak történtek közel 30 éven át, úgy, hogy közben senki nem vett észre semmit. De valóban nem vették észre? Nyilván észlelték, de a gyermektelenség szemhunyásra késztet, a pénz meg együttműködésre. Voltak olyan esetek is, ahol tényleg nem tudta volna az édesanya felnevelni a csemetét, vagy sokkal jobb körülmények közé kerülhettek a picik, talán ezekből lehetett táplálkozni, vagy az örökbefogadó szülők öröméből, mikor hazavitték gyermeküket. Na, de akkor, mikor egy „csúnya” gyermeket magára hagytak, és addig sírdogált, míg meg nem halt? Ezt mégis, hogy lehetett megtenni, engedni? Aztán jelöletlen sírba dobálni a holttestüket, mégis ki volt erre képes, valóban ilyen nagy hatalom a pénz? Hazudni az édesanyáknak, akár orvos létére az embernek, hogy halva született a csecsemője? Meghamisítani a neveket, a családi anyakönyvi kivonatokat?

Hihetetlen történet, bárcsak az lenne, valójában ez a csúf igazság, de még milyen csúf, szörnyű és borzalmas. Ez a 15 történet, elképesztő életeket tár elénk, a sorsok alakulásáról, ami hol jól alakul, hol kevésbé, az újra egyesítéstől a kudarcokig, majd pedig a hihetetlen sikert aratott első találkozásokig, ami biztosan nem az utolsó lesz. Szerintem Lisa Wingate sem gondolta, hogy ekkora népszerűségnek fog örvendeni kötete, ennyire inspirálni fog másokat, és hogy ennyien élnek még ma is, akik áldozatul estek Georgia Tann és társai súlyos tettének.


Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 390 oldal
Fordította: Getto Katalin

Az ​1920-as évektől 1950-ig Georgia Tann gyerekeket bocsátott áruba a memphisbeli Tenessee Árvaházban. Több mint 5000 gyereket ajánlott fel örökbe fogadó szülőknek, eltitkolva előlük a tényt, hogy a gyerekek egy része egyáltalán nem árva, hanem erőszakkal vették el őket szegény családoktól, bajba került egyedülálló anyáktól, vagy egyszerűen olyan nőktől, akiknek azt hazudták, hogy gyermekük a szülés során meghalt.
Lisa Wingate valós eseményeken alapuló regénye, a világszerte több mint 2 millió példányban elkelt Elrabolt életek hívta fel a közvélemény figyelmét Tann szörnyűséges vállalkozására. Voltak, akik addig keveset vagy semmit nem tudtak örökbefogadásuk körülményeiről, és a regény révén döbbentek rá a megrázó valóságra. A kötet hatására sokan döntöttek úgy, hogy utánajárnak a gyökereiknek, és megkeresik a családjukat.
Judy Christie és Lisa Wingate ebben a kötetben tizenöt örökbefogadott történetét mutatja be. Megtudjuk, hogy a gyerekeket hogyan szakították el a családjuktól, és tanúi lehetünk, ahogy az addig testvér nélkül élő felnőttek életük utolsó éveiben találkozhatnak vér szerinti testvéreikkel. A legmegindítóbb pedig talán az, amikor a szereplők visszatérnek a tragikusan korrupt Tenessee Árvaházba, hogy együtt idézzék fel közös sorsukat.

 

Tags: elrabolt életek, igaz történet alapján, judy christie, libri kiadó, lisa wingate, megtalált életek

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =

0 shares

Archívum

Címkék