LISA WINGATE – Elrabolt életek

Egyszerre megdöbbentő és gyönyörű, szomorú és intelligens, elgondolkodtató és inspiráló. Bárcsak tovább tartott volna. Bár szerintem nem sorozatnak indult, szívesen olvasnám a folytatását.

Két sors: 1939-ben egy szegény, de annál boldogabb, és 2017-ben Dél-Karolinában egy kiváltságos, gazdag élet.

A 19. század elején egy 5 gyermekes család a Mississippi folyón egy lakóhajóban rendkívül szegény körülmények között él. Egy nap a gyerekek magukra maradnak és a rendőrség segítségével árvaházba hurcolják őket a szüleik tudta nélkül. Bepillantást nyerhetünk azokba a szörnyű körülményekbe, ahova a lányok szüleik tiltakozása ellenére kerülnek, abba a bizniszbe, ami egészen az 1950-es évekig minden ellenőrzés és büntetés nélkül működött. A testvérek elszakadnak egymástól, vajon találkoznak még valaha, vagy egyáltalán túlélik a megpróbáltatásokat?

2017-ben egy szenátor lányának látszólag tökéletes életébe pillanthatunk be, aki egy kicsit mégis kilóg a családból, mert olyan szenvedélyes, mint a nagyanyja, ami sokszor bajba sodorja. Eddig sohasem tulajdonított ennek fontosabb szerepet, de egy véletlen találkozás elindít egy lavinát, amiben nem tud leállni, még a végére nem ér, akkor is, ha az, ami kiderül minden addigit megváltoztat és nem biztos, hogy a jó irányba.

Valódi szeretet vagy önámítás. Vajon a látszólag gazdag és kiváltságos élet tényleg annyira jó, hogy mindenkinek irigykednie kell rá? Vagy az egész csak egy önámítás, a boldogságot és az igaz tiszta szeretet nem ebben találjuk meg.

A könyv sajnos igaz történeten alapul, ami egészen megdöbbentő, hogy ilyen közel 25 éven át megtörténhetett, és mindenki, aki benne volt lapított. Gondoljuk csak végig, egy árvaház fenntartásához, mennyi ember kellett, akik mind tudták, mi folyik ott valójában. Hogy bírta a lelkiismeretük? Elszomorít, hogy ilyen megtörténhetett, hogy ilyen méltatlan körülmények között éltek gyerekek, nem beszélve a bántalmazásokról, a családjuktól való elszakítástól, a lelki és fizikai terrorról. Gyakorlatilag rabszolga sorba tartották őket. Persze ott a másik oldal is, mert voltak gyerekek, akiket ténylegesen eltaszítottak szüleik, azok, ha szerencséjük volt egy sokkal jobb élet várt rájuk. Na, de azok, akiknek voltak szüleik, mégis elszakították őket tőlük? Mindennek a hátterében egy nő állt. Vajon, mennyire kell gonosznak lenni, hogy valaki idáig süllyedjen, el sem tudom képzelni? Tényleg ennyire minden a pénz, hogy valaki képes megnyomorítani és egy csomó gyermeket megölni ezért? És akkor még nem beszéltem, azokról a fontos és gazdag emberekről, akiknek fontosabb volt a hírnév, minthogy meglássák és szót emeljenek azért, ami ott volt a szemük előtt mindvégig. A lefizetett bírók, ápolók, orvosok a kórházban, hány és hány ember összefogása kellett mindennek a működtetéséhez? Gyakorlatilag mindenki homokba dugta a fejét.  Azóta is ezen gondolkozom….

A témaválasztás igazán érdekes, jót tesz neki, hogy megtörtént eseten alapul. A bevezetőben írtam, hogy intelligens, szerintem többek között az utóbbi miatt, illetve tökéletesen van felépítve elejétől a végéig. Mindig történik valami, egyszerűen nem lehet letenni. Az eleje nekem kicsit nehezen indult, majdnem letettem és otthagytam, de mivel ajánlották nekem, bíztam benne, hogy mégis beindul egyszer. Így lett, méghozzá annyira, hogy alig vártam, hogy minden részlet kiderüljön. Inspirált is, ezt azért mert az egyik szakmám újságíró. Lisa Wingate a szerző is az, ez érződött benne. Bár nem minden pontosan így történt, ahogy meg volt írva, de az alapos kutatómunka eredménye, látszik, hogy igazán sok munka van benne. A leírások gyönyörűek, néha megálltam egy-egy rész után, és azt mondtam, huhh, és újra és újra elolvastam azt a sort. Ha valaha írásra adnám a fejemet, valami hasonló stílusban tenném, számomra ez maga volt a tökély.


Kiadó: Libri
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2018
Oldalak száma: 460
Fordította: Getto Katalin

Memphis, ​1939
A tizenkét éves Rill Foss és négy kisebb testvére szegénységben, de nagy szeretetben él szüleivel a Mississippi egyik lakóhajóján. A szülők távollétében Rill vigyáz a kistestvéreire, ám egyszer csak idegenek jelennek meg, hogy a gyerekeket a tennessee-i árvaházba vigyék. Bár hitegetik őket, hogy rövidesen hazatérhetnek, a kislány hamar rájön, hogy ez hazugság. Más sorsot szánnak nekik…

Dél-Karolina, napjainkban
Avery Stafford gazdag és kiváltságos családban született, s mindent megkapott az élettől. Szövetségi ügyészként dolgozik, a karrierje szépen ível felfelé, ám súlyosan beteg édesapja miatt egy időre haza kell térnie a szülői házba. Egy véletlen találkozás azonban kényes kérdéseket vet fel benne, és Averynek nem marad más választása, mint hogy elinduljon a múltba vezető hosszú, fájdalmas úton, és feltárja családjának eltitkolt történetét.

Lisa Wingate valós eseményeken alapuló, megindító regénye nem sokkal a megjelenése után felkerült a The New York Times és a USA Today sikerlistájára. A The Huffington Post a 2017-es év egyik legjobb regényének kiáltotta ki, a Goodreads olvasói pedig a 2017-es év legjobb történelmi regényének választották.

Tags: árvaház, elrabolt életek, igaz történet alapján, libri kiadó, libri könyvkiadó, lisa wingate, memphis

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 13 =

0 shares

Archívum

Címkék