Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 ​elszánt magyar nő

Tudtátok, hogy a Magyar Ápolók Napja, február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésnapján van? Tudtátok, hogy Kronberger Lili volt az első műkorcsolyázó, aki zenére adta elő versenyszámát? Az ötlet pedig nem mástól, mint Kodály Zoltántól származott, aki élő zenekart szervezett a helyszínre? És azt tudtátok, hogy Vészi Margit, az első és sokáig egyetlen női haditudósító volt, valamint hivatásos múzsa is? Több verset, regényt, színdarabot ihletett meg. Többek között Ady Endre és Molnár Ferenc is udvaroltak neki.
Ezekben a nőkben az a közös – azon kívül, hogy a körülöttük lévő férfiak (testvérek, férjek, udvarlók) nagy része „iskolai tananyag”, őket pedig a tankönyvek sokszor meg sem említik -, hogy mertek valamiben elsők lenni. Kitartásuknak, bátorságuknak köszönhetően megváltoztatták nem csak a környezetüket, hanem tulajdonképpen a történelmet, kultúrát, vagy a tudományt is. Az 50 elszánt magyar nő című könyv lapjain ezeknek a nőknek az élettörténetei elevenednek meg.

A mű kronológiai sorrendben mutatja be többek között Árpád-házi Szent Erzsébet, Szilágyi Erzsébet, Zrínyi Ilona, Déryné Széppataki Róza, Hugonnai Vilma, Jászai Mari, Székely Éva, Polgár Judit életét, tele illusztrációkkal és rengeteg információval. A könyv nem csak egy-egy ismert vagy kevésbé ismert nőt mutat be, hanem kicsit az akkori szokásokat és az akkori világot is.

Remek kiadvány mindenkinek, aki szeretné tágítani ismereteit, valamint nem nem elégszik meg a tananyagban leírtakkal.
Szívesen, nagy kedvvel olvastam a könyv minden egyes  lapját, és úgy gondolom, hogy mind gyerekeknek, mind felnőtteknek nagyszerű olvasmány, sőt továbbmennék: eddig nem foglaltam még állást az általam kötelezőnek tartott olvasmányok terén, de ha egyszer megteszem, ennek a könyvnek biztos helye lesz a listámban.

„Huszonhárom lennék
most júliusban…
Merész játékban
számra tettem,
a kocka perdűlt –
veszítettem.”
/Szenes Hanna/


Kiadó: Bookline Könyvek
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 208 oldal
Illusztrálta: Rátkai Kornél

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.
Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.
A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.

Tags: 2018, 5 csillag, 50 elszánt magyar nő, bookline könyvek, fodor marcsi, gyermek és ifjúsági irodalom, ismeretterjesztő, kolibri gyermekkönyvkiado kft, neset adrienn

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 5 =

0 shares

Archívum

Címkék