JO NESBO – Macbeth

Nagyon korrupt, nagyon sötét, nagyon gyilkos, nagyon véres, vagyis aki ezt a könyvet választja az kap egy hamisítatlan skandináv krimit. Kell hozzá gyomor és jó erős lelkierő, de azt hozza, amit ez a műfaj megkövetel.

Adott egy velejéig züllött, korrupt város, ki tudja, hogy hol bukkan fel egy-egy lefizetett ember. Az egykori rendőrfőkapitány, aki a vádak szerint idáig juttatta a várost, végre meghal, így új remény virrad. Macbethnek, a fiatal rendőrtisztnek, pár jó döntését követően, lehetősége nyílik magasabb pozícióba kerülni. A hirtelen jött siker, teljesen megrészegíti őt és kedvesét Lady-t is, aki az utcák sötétjéből lett kaszinótulajdonos. Lady, a drogok és hatalmi harcok befolyásolják Macbeth-et és elképesztő döntésekre és cselekedetekre veszik rá. Vajon van olyan személy még a rendőrfőkapitányságon, aki teljes mértékben megbízható és hajlandó feláldozni akár az egész életét, hogy igazságot szolgáltasson? Egyáltalán van, aki átlát Macbeth és Lady nagyra törő, véres tervein?

Elképesztően izgalmas, velejéig krimi. Jo Nesbo ebben a kötetben sem hazudtolja meg magát, elképesztő képzelőerővel rendelkezik, mondhatni elég beteg tud lenni az elméje, de hát ez kell egy jó skandináv krimihez, nem igaz? Nagyon szövevényes az egész, végig fenntartják a figyelmemet a szereplők döntései és ezek kapcsán a következmények, amelyek egy egész lavinát indítanak el. Mondhatni egyik gyilkosság után, jön a következő. Ha egyszer elindulsz a sötétség felé, nincs megállás.

A sztori nekem kicsit hajaz Batman történetére, ahol adott egy korrupt város Gotham city, valamint van egy főgonosz. Ebből indulnak ki aztán a különböző hatalmi harcok, és persze vannak olyanok is, akik mindent képesek feláldozni annak érdekében, hogy győzzön a jó. A szereplőkre most nem az igaz, hogy szerethetők, hanem, hogy mindegyik egy karakter, nincs belőlük túl sok, így jól követhető a cselekmény, ennél több szereplővel, már elvesztem volna. A vége számomra már nem tartogatott igazán meglepetéseket, így az utolsó 50 oldal, kicsit szenvedősre sikeredett, és valóban nem is tartogatott már semmilyen fordulatot. Ennek ellenére, ha az egészet nézem, akkor egy ütős krimit kaptam Jo Nesbo tollából.


Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 534 oldal
Fordította: Petrikovics Edit

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.
A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására. A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri.

A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.

Jo Nesbø (60) a világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje.
Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte.

Tags: drámai cselekmény, függőség, gyilkosság, jo nesbo, korrupció, krimi, macbeth, skandináv krimi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =

0 shares

Archívum

Címkék