Havi összefoglaló – December

Nagyon erős decembert tudhatunk magunk mögött. Rengeteget olvastunk, véleményt írtunk és hoztuk el Nektek. 2021.első hónapját pont ugyanígy tervezzük, viszont februárban és márciusban egy kis szünetet fogunk tartani. Rengeteg dolog történt mindhármunkkal az előző évben, mind csodálatos, mind stresszes történések. Muszáj egy kicsit megpihennünk, feltöltődnünk, ill. helytállnunk más élethelyzetben is. 🙂 DE áprilisban visszatérünk a mindennapjaitokban, ha Ti is szeretnétek 🙂
Könyvekben gazdag Boldog Új Évet Kívánunk mindannyiotoknak!

JUDY CHRISTIE és LISA WINGATE – Megtalált életek

Miről szól:
Az ​1920-as évektől 1950-ig Georgia Tann gyerekeket árult a memphisbeli Tenessee Árvaházban, úgy kezelte őket, mint valami tárgyakat, alattomosan kinézte a szegény, vagy szerencsétlen sorsú családokat és kihasználta őket, vagy hazugság árán vette el a gyermeküket. Így lehetett, hogy több mint 5000 gyermeket bocsátot áruba, éveken át gátlástalan módon, anélkül, hogy bárki is szóvá tette volna. Lisa Wingate Elrabolt életek című kötete hívta fel a figyelmet először ezekre a szörnyű történésekre. A kötet hatására sokan döntöttek úgy, hogy megkeresik a gyökereiket, és többen el is mesélték a történetüket, így született meg a második rész a Megtalált életek.

Emese véleménye:
Hihetetlen történet, bárcsak az lenne, valójában ez a csúf igazság, de még milyen csúf, szörnyű és borzalmas. Ez a 15 történet, elképesztő életeket tár elénk, a sorsok alakulásáról, ami hol jól alakul, hol kevésbé, az újra egyesítéstől a kudarcokig, majd pedig a hihetetlen sikert aratott első találkozásokig, ami biztosan nem az utolsó lesz. Szerintem Lisa Wingate sem gondolta, hogy ekkora népszerűségnek fog örvendeni kötete, ennyire inspirálni fog másokat, és hogy ennyien élnek még ma is, akik áldozatul estek Georgia Tann és társai súlyos tettének.

MANDY BAGGOT – Egy karácsony Párizsban

Miről szól:
Ava, aki szeretne már ex modell lenni, ha az édesanyja hajlandó lenne végre figyelni rá, egy megcsalás után hirtelen ötlettől vezérelve elkíséri barátnőjét Párizsba. Egy cikkhez gyűjtenek információkat a szingliségről, Párizsban, karácsonykor, miközben egy titkos küldetésbe is belevetik magukat. A legjobb éttermek és szórakozóhelyek között kutatva Ava megismerkedik a zárkózott Juliennel, a fotóművésszel, akibe nem első látásra, de életében először igaz szerelembe esik.

Emese véleménye:
Nem tudok elfogulatlanul írni a szerzőről és az eddig olvasott könyveiről, csak rajongani tudok értük, és olyan szavakkal illetni, mint: imádtam, fantasztikus, szívmelengető, megható, fordulatos. Annak ellenére, hogy kicsit szirupos, még pont emészthető, és közben precíz és kidolgozott is, ahogy leírja közben Párizs nevezetességeit, a havas tájat, az valami elképesztően szép, legszívesebben ott lennél. A témaválasztás is telitalálat, hiszen ki ne szeretne egyszer Párizsban karácsonyozni?!

ERNEST HEMINGWAY: Az öreg halász és a tenger

Miről szól:
A történet tulajdonképpen egy öreg halász, Santiago pár napját meséli el. Az idős férfi egész életében halász volt, egyedül él, a felesége meghalt, gyereke nincs, ráadásul a szerencséje is elhagyta, mivel az utóbbi időben semmit nem fogott. Ennek ellenére csodálatra méltó optimizmussal és kitartással rendelkezik, biztos benne, hogy a szerencséje megfordul és halat fog fogni.

Hajnal véleménye:
Amikor azonban belekezdtem az olvasásba bevallom, hogy kissé megrettentem, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy egy gyakorlatilag egyszereplős regényt kell elolvasni. A kezdeti elbizonytalanodásomhoz képest pozitívan csalódtam, a könyv se unalmas, se lehangoló nem volt.

KAREN SWAN: Titok ​Párizsban

Miről szól:
A történet középpontjában Flora áll, aki az egyik legmenőbb galériás Londonban. A festmények, a műtárgyak világában mindenki ismeri, az aukciókon szárnyal, így nem kérdés, hogy rá esik a választás, amikor egy 73 éve lezárt párizsi lakásban talált műkincseket kell felbecsülni.

Dalma véleménye:
Sodró lendületű, könnyű chick lit regény a Titok Párizsban. Karen Swan nem csak a rejtélyekkel, de egy-egy fejezet “lezárásával” is tökéletesen megoldotta, hogy végig fenntartsa az olvasó figyelmét. Aki szereti a művészettörténetet, imádni fogja az elbeszélés minden sorát, aki nem, azt kárpótolja fogja a rengeteg talány, és az a bizonyos “kémia” a két szereplő között.

 

PATRICIA GIBNEY – A végső árulás

Miről szól:
Kettős gyilkosságként indul, majd négyes gyilkossággá fajul, – ha egyáltalán összefüggnek az ügyek, – amivel meg kell birkóznia Lottie Parkernek és nyomozóinak, miközben egy építkezésen is óriási katasztrófa üt be, amiben többen életüket vesztik. A helyi rendőrség teljes kapacitását felölelik ezek az eseménysorozatok, és ha ez még nem lenne elég, Lottie lányai Chloe és Katie is nyom nélkül eltűnnek. A legfőbb gyanúsított Conor Dowling, aki nemrég szabadult a börtönből, de az áldozatok mellett hagyott érmék megfejtése, nehezebb és rejtélyesebb, mint gondolták.
Emese véleménye:
Az egész sorozat kapcsán, ahogy most is egy klasszikus értelemben vett krimit foghat a kezében az az olvasó, aki szeretne elmerülni a nyomozás közben Lottie Parker és a többi mellékszereplő életébe is. Tipikus abban az értelemben, hogy elég sok a hulla, a vér, a nyomozás, a váratlan és izgalmas fordulatok, jah és akkor se lepődjetek meg, ha olvasás közben néha eláll a lélegzetetek egy kis időre. A mellékszál, vagyis a főszereplő és társai élete pedig olyan valóságossá teszi az egészet.

LUCY FOLEY: Vadászparti

Miről szól:
A sztori lényegében annyi, hogy egy baráti társaság kivesz egy házat a világ végén szilveszterre. Látszólag könnyed szórakozásra készülnek, de az esemény végül egyikük halálával végződik.

Hajnal véleménye:
A Vadászparti egy egyszer elolvasható, viszonylag izgalmas thriller, bár a szereplők monológjai igen-igen unalmasak sokszor. Az alaptörténet és a helyszín elég jó, szerintem sokkal izgalmasabb is lehetett volna a sztori, hiszen mindenki kiszolgáltatott itt, a vadonban, a világtól elzárva, ahol egy gyilkos lapul.

ANDRZEJ SAPKOWSKI: Fecsketorony (Vaják 6.)

Miről szól:
A Fecsketoronyban számomra az a legrosszabb, hogy nagyjából semmi új, izgalmas fejlemény nem derül ki belőle. Ráadásul mindez több, mint 500 oldalon keresztül történik.

Hajnal véleménye:
Bárcsak azt tudnám írni, hogy ez a könyv is nagyon tetszett. Bárcsak ódákat tudnék róla zengeni, mint az első két kötetről. De sajnos nem tudok. A harmadik regény óta számomra a Vaják átment egy egyre nagyobb terjedelmű filozófiai értekezésbe, amiben ha történik is akció, nem igazán hat meg. Pedig nagy tisztelője vagyok az írónak.

Tags: a végső árulás, andrzej sapkowski, az öreg halász és a tenger, egy karácsony párizsban, ernest hemingway, fecsketorony, havi összefoglaló, judy christie, karen swan, lisa wingate, lucy foley, mandy baggot, megtalált életek, patricia gibney, titok párizsban, vadászparti

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =

0 shares

Archívum

Címkék