THOMAS WHEELER – Cursed Átkozott

Első látásra gyönyörű, szerelembe lehet esni a kötettel, belelapozás után kiderül, hogy absztrakt illusztrációkkal és magas minőséggel teli könyvet foghatunk a kezünkben. Bár ifjúsági regény, elég sötét ahhoz, hogy minden korosztály számára élvezhető legyen, aki szereti a fantasy és kalandregényeket.

A történet főhőse egy tinédzser tündérlány, Nimue, akinek teljes népét lemészárolják a vörös paladinok a szeme láttára, köztük a saját családját is. Nimuénak sikerül megmenekülni, édesanyja utolsó leheletével egy kardot bíz rá, amit el kell juttatnia Merlinnek, a varázslónak. Nimue rögös és nehéz útján Arthurral, a jóképű zsoldossal szövetkezik. Útközben látja, hogy milyen mészárlásba kezdtek a papok, és akaratlanul is népének élére áll. Az út során a kard segítségével csak úgy ömlik a vér és a bosszú. Eközben a paladinok sem tétlenkednek, a kardért az embervérű királyok is háborúba vonulnak. Nimue több tűz közé szorítva találja magát, miközben a kard és saját mágiája is egyre többet követel belőle.

Kezdjük kívülről befele, ennél a könyvnél muszáj beszélni a megjelenésről is. Amikor először megláttam a borítót vagy borítókat, rajongás alakult ki bennem. Kinyitás után érzékeltem, hogy olyan vastagok a lapok, amit már rég nem szoktam meg, ezért lapozásnál többször ellenőriztem, biztosan nem kettőt lapoztam e. A vaskos könyv kidolgozása gyönyörű, viszont olvasás közben kellemetlen tud lenni egy idő után a súlya, szóval a végére kissé visszás lett ez a magas minőség.

Ha a tartalom felé megyek, akkor egy gazdagon illusztrált könyvet kapok, absztrakt stílusban. Bár ifjúsági kalandregénynek mondják, nem tudom, hogy én mennyire szeretném, ha a 14 éves gyerekem egy ilyen véres, bosszúval, igazságtalansággal teli történetet olvasson, bár nincs tinédzser gyermekem, így ebben nincs túl nagy tapasztalatom. Szerintem azért ifjúsági regény, mert illusztrálva van, a könyv vastagsága ellenére nem túl hosszú, de a leginkább azért, mert a főszereplő Nimue egy tinédzser korú lány, tele a szokásos, kicsit szélsőséges érzelmekkel.

A Cursed alapja Arthur király legendája egy-egy régi szereplővel, viszont teljesen új köntösben. Nimuét fajtársai kitagadták, mert féltek tőle. A végén mégis ő menti meg őket? Érdekes kettősség. A hősnőben düh tombol, ugyanakkor elveszett, mert még túl fiatal mindehhez, de próbál erős maradni. A szereplőknek köszönhetően több szálon fut a történet, számos kaland, harc, véres jelenet van benne. A harcok alapja pedig a faji alapú gyűlölet és tudatlanság. A vége pedig teljesen nyitott marad, ami folytatásért kiált.


Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 380 oldal
Illusztrálta: Frank Miller
Fordította: Szilágyiné Márton Andrea

Nimue számkivetettként nő fel. A fekete mágiával való kapcsolata miatt druida falujában rettegnek tőle, így a kétségbeesett lány el akar menekülni…
Azonban a vörös paladinok lemészárolják az egész falut, és Nimue élete örökre megváltozik. Haldokló anyja felszólítja, hogy vigye el az ősi kardot egy legendás varázslónak, így Nimue lesz népének egyetlen reménysége. Küldetése során aligha van ideje bosszút állni, mégis, a benne egyre növekvő erő miatt semmi másra nem tud gondolni.
Nimue szövetséget köt Arthurral, a jóképű zsoldossal, valamint Britannia menedéket kereső tündérnépeinek tagjaival. Megforgatja a kardot, amely az egyetlen, igaz királyt illeti, lekaszabolja a paladinokat és egy romlott uralkodó seregét is. Küzdelme során megpróbálja egyesíteni a tündérnépeket, igyekszik bosszút állni a családjáért, és felfedezni a sorsát övező titkot.
És talán egyvalami változtathatja meg a sorsot: az, ami a penge végén található.

 

 

Tags: átkozott, cursed, fantasy, ifjúsági, illusztrált, kalandregény, tévésorozat adaptáció, thomas wheeler

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − három =

0 shares

Archívum

Címkék