ANDRZEJ SAPKOWSKI: Tűzkeresztség (Vaják 5.)

A Tűzkeresztség pont ott folytatódik, ahol A megvetés ideje abbamaradt. Összességében maga a történet nem igazán halad előre: kedvenc hőseink, Geralt, Yennefer és Ciri egymástól elsodródva próbálják megállni a helyüket a háború és káosz sújtotta világban.

A sebeiből felgyógyult Geralt, Ciri megmentésére indul Nilfgaard felé, az a hír járja ugyanis, hogy a császár fogva tartja a lányt és feleségül kívánja venni. A vaják még nem tudja, amit mi már igen: Ciri nincs Nilfgaardban. Geralt szokásától eltérően valóságos kis csapatba verődik: Kökörcsin mellett Milva, egy íjászlány, egy adag törp, egy titokzatos nilfgaardi fiú, aki azt állítja, hogy nem nilfgaardi, valamint egy Regis nevű gyógyfüves társaságában járja a világot. A sztori főleg az ő kalandos útjukat írja le, amelyet megnehezít, hogy a nilfgaardi sereg útnak indult, valamint Scoia`tael is támadásba lendül itt-ott.

Mindeközben a boszorkányok is szervezkedésbe kezdenek, politikai beállítottságtól független gyűlést hívnak össze, amelynek célja az összefogás és a világ megmentése vagy legalábbis valami ilyesmi. Ciri mindeközben egészen jól beilleszkedik a tolvaj bandába, számomra itt végleg antipatikussá is vált, hiszen szemmel láthatóan élvezi a gyilkolást.

A Tűzkeresztség nem éppen a legpörgősebb könyv, azonban az író stílusa és a finom humor miatt élvezetes olvasmány annak ellenére, hogy a történet nem igazán haladt előre. Én inkább amolyan világteremtő fantasy regénynek mondanám, ahol a hangsúly a karakterek személyiségábrázolásán és személyiségfejlődésén, valamint a körülöttük lévő világ bemutatásán van. Várom a folytatást!


Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 422
Fordította: Kellermann Viktória

A varázslógyűlést ért támadásban Geralt súlyosan megsérült. A vaják feladata, hogy védje az ártatlanokat és megsegítse a szükségben azokat, akiket nagy hatalmú és veszedelmes szörnyek fenyegetnek. Most azonban sötétség borult a világra, és Ciri, Cintra trónjának várományosa, eltűnt – egy pletyka szerint a niflgaardi udvarban készül az esküvőjére. Geraltnak nincs választása: sérülései ellenére útnak kell indulnia, hogy megmentse a lányt.

Andrzej Sapkowski 1948-ban született Lengyelországban. Hazája egyik leghíresebb és legsikeresebb szerzőjének számít. A World Fantasy Életműdíjjal kitüntetett szerző Vaják-sorozatával nemzetközi sikert aratott, könyvei alapján képregények és számítógépes játékok is készültek, 2019-ben pedig a Netflix forgatott belőlük sorozatot Henry Cavill főszereplésével.

Tags: 2020, andrzej sapkowski, fantasy, Tűzkeresztség, Vaják

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 1 =

0 shares

Archívum

Címkék