ROSELLA POSTORINO: A ​Farkas asztalánál

Nem szoktam a második világháború idején játszódó könyveket olvasni, de a mű fülszövege kellőképpen felkeltette az érdeklődésemet. Eleve nagyon szeretem az igaz történeteken alapuló elbeszéléseket, mindemellett Hitler előkóstolójának lenni, mondanám, hogy érdekes téma, de inkább félelmetes. Ami egyébként be is bizonyosodott az olvasmány minden egyes lapján.

A főszereplő, Rosa Sauer, miután a férjéről két éve nem hallott, a szülei meghaltak, a túlélés érdekében Berlinből Kelet-Poroszországba költözik, a hitvesének szüleihez. Igen ám, de egy nap SS-tisztek keresik fel, hogy a Harmadik Birodalom szolgálatába kell állnia, mint a Führer előkóstolója. Nem mintha lenne Rosának választási lehetősége, de egyébként is a pénztelenség és az éhínség közepén, ha valakinek van munkája és még „ellátást” is kap, hát nem a megvalósult álom?! Hát nem.
A félelmet, a pánikot, amit minden egyes alkalommal, napi háromszor átéltek ezek a nők, nagyon jól adta vissza a szerző. Az olvasó maximálisan átélte az érzéseiket, kilátástalan helyzetüket.

„A félelem mindennap háromszor tört rám, kopogtatás nélkül. Mellém ült, és ha felálltam követett. Mostanra gyakorlatilag örök társammá szegődött.”

A cselekmény előrehaladtával nem csak a főszereplő gondolataiba nyerhetünk betekintést, hanem különböző személyes sorsokat is megismerhetünk, figyelemmel követhetjük mennyire formálja át az egyént a háború, mi mindenre képes az ember a túlélésért.

A könyv végével bevallom kicsit bajban vagyok. Mégpedig azért, mert ugyan tisztába vagyok vele, hogy az írónő Margot Wölkről mintázta meg Rosa karakterét, akit 1942-ben beválasztották Hitler előkóstolójának tizennégy sorstársával egyetemben, ugyanakkor mire a mű szerzője interjút készíthetett volna Margot-val, az idős hölgy meghalt. Így nem egészen világos számomra, hogy a végjáték konkrétan megtörtént-e, mert ha igen, akkor azt kell mondjam, hogy a sorsnak elég fura fintora van, ha pedig csak fikció, akkor ez egy remek befejezés volt.


Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 380 oldal
Fordította: Todero Anna

A ​II. világháború során sokan próbáltak véget vetni Hitler hatalmának. A náciknak pedig minden lehetséges módon meg kellett óvniuk a vezért, s le kellett leplezniük minden összeesküvést és merényletet.
A Farkasodúban, ahonnan Adolf Hitler csaknem három éven át irányította a Harmadik Birodalmat, tíz nő dolgozott előkóstolóként, hogy kiderüljön, ha valaki meg akarná mérgezni a Führert. Tíz nő nézett nap mint nap farkasszemet a halállal, hogy megóvja a náci vezér életét.
A huszonhat éves Rosa Sauer az egyikük. Férjéről, aki a fronton harcol, két éve nem hallott, szülei meghaltak. Rosa magányosan és kiszolgáltatottan néz szembe a háború borzalmaival, s miközben arra kényszerítik, hogy a Führer és a Harmadik Birodalom érdekében nap mint nap kockára tegye az életét, felkelti az egyik SS-tiszt figyelmét is, így egyre súlyosabb erkölcsi dilemmák elé kerül…
Szégyen, félelem és bűn. Szerelem és lojalitás. Mindezek mérlegre kerülnek Rosella Postorino igaz történet alapján írt regényében, amelyet az olvasók előszeretettel hasonlítanak Bernard Schlink A felolvasó című kötetéhez.

Tags: 2020, 5 csillag, a farkas asztalánál, libri könyvkiadó, rosella postorino, történelmi

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

0 shares

Archívum

Címkék