ANDRZEJ SAPKOWSKI: Tündevér (Vaják 3.)

Aki rendszeres olvasója a blognak, tudja, hogy óriási Sapkowski-rajongó vagyok. Így hát nagyon vártam a harmadik Vaják könyvet, amelyet pár nap alatt ki is olvastam. A Vaják-sorozat Tündevér című kötete számomra picit más volt, mint az eddigiek, így végül felemás érzéseim vannak az elolvasása után.

Szóval a történet valahol ott folytatódik, ahol az előző kötet abbamaradt. Vagyis nem teljesen. A Tündevér ugyanis sokkal misztikusabb, elmosódottabb  stílusban íródott, mint az eddigi könyvek. A történet lassabban halad, több benne a kitérő, a sok, hosszadalmas leírás és elmélkedés, valamint a titokzatos, sejtelmes rész, amiben nem látunk tisztán. Mint említettem, az események nagyjából ott folytatódnak, ahol A végzet kardja abbamaradt. Csakhogy, míg az előző két könyv Geralt, a vaják szemszögéből mesélt, az ő kalandjai olvadtak össze egy nagy egésszé, addig a Tündevérben már különböző nézőpontokat használ az író. Ez bevallom, eleinte nem igazán tetszett, mivel Geralt karaktere messze a legérdekesebb és a legszimpatikusabb számomra, de így utólag rájöttem, hogy ezzel a technikával Sapkowski sokkal jobban tudta árnyalni a többi szereplőjét, leginkább Yennefert, akiknek véleményem szerint a sorozat folytatásában is kiemelt szerep jut majd.

Szóval ennek megfelelően az első negyven oldalon nem is találkozunk Geralttal. Majd végre felbukkan, és Kaer Morhenba, a vajákok várába viszi Cirit. Nekem legjobban ezek a részek tetszettek, hiszen olyan élethűre és szerethetőre lettek megalkotva az itt szereplő karakterek és maga a helyszín, hogy szinte én is a várban éreztem magam. Ezt követően azonban sajnos Geralt és Ciri útjai szétválnak, a kislány Nenneke szentélyébe megy tanulni, ahol nem más lesz a személyes tanítómestere, mint Yennefer. Ezek részek is nagyon érdekesek voltak, főként, mivel lehetőségünk lett rá, hogy kicsit jobban megismerjük a varázslónőt.

Mint említettem, a Tündevér merőben más, mint az előző két kötet. Egyrészről ugye bővülnek a nézőpontok, már nem csak Geralt szemszögéből halljuk a történetet, hanem másoktól is. Másrészről pedig a kis történetek helyett itt már inkább a nagy egész sztori kezd kirajzolódni, amelyben kiemelt szerepe van Cirinek, akinek titokzatos képességeiről még nem tudjuk eldönteni, hogy megváltást hoznak-e avagy pusztulást, valamint az őt üldöző titokzatos varázslónak, aki semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy a nyomára leljen.

Ami számomra picit idegesítő volt, az a rengeteg leíró rész és elmélkedés, ami az előző könyvekre egyáltalán nem volt jellemző. De talán ez a fantasy-sorozatok sajátja, azt hiszem George R.R. Martin is valahol a negyedik kötet körül kezdett bonyolult, sehova sem vezető sztorikat és végeláthatatlan leírásokat gyártani. Ettől függetlenül Sapkowski természetesen továbbra is zseniális, a Vaják pedig számomra a Trónok harcával és a Gyűrűk urával egyenértékű epikus mű, és izgatottan várom a következő könyvet, mivel a Tündevér olyan sejtelmesen lett meg írva, hogy a rajongóknak nem maradt más, mint elrohanni a boltba, és megvenni a folytatást. Ha ez volt a cél, remekül sikerült.


Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 376
Fordította: Kellermann Viktória

Az ​emberek, törpök, manók és tündék több mint száz esztendőn keresztül éltek békében egymás mellett. De ennek a békének vége, és a fajok ismét egymás ellen – és maguk ellen – harcolnak.

Ebben a viharos időben születik egy gyermek, akire a világ összes vajákja várt. Ciri a Cintrai Nőstényoroszlán, Calanthe királyné unokája. Különös hatalmakkal és még különösebb sorssal van megáldva, mert egy jövendölés Lángnak hívja őt: lángnak, amely örökre megváltoztatja a világot – jó vagy rossz irányba…

Ríviai Geralt, a vaják magával viszi Cirit a vajákok központjába, de Ciri egyáltalán nem hasonlít a többi tanítványhoz. Nem kell keresztülmenjen az átlagos vajákok számára a természetfeletti képességek eléréséhez szükséges mutációkon, amelyek gyakran kiirtják az érzelmeket és az emberi érzékenységet. Ciri valami egészen egyedülálló.

Ahogy a politikai helyzet egyre baljóslatúbbá válik, és a háború fenyegetése szinte már kézzel fogható a vidéken, Ciri megtanulja a hatalmát azok támogatására használni, akik szembeszállnak a gonosszal. De több segítségre van szüksége, mint amennyit a vajákok adhatnak neki: amint Geralt és ő elhagyják a vajákok központját, olyasvalaki veszi üldözőbe őket, aki pontosan érti a prófécia tartalmát – és pontosan tudja, mire képes Ciri.

Lehet, hogy Geralt ezúttal ellenfelére akad?

 

Tags: 2020, 5 csillag, andrzej sapkowski, fantasy, gabo, Tündevér, Vaják

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =

0 shares

Archívum

Címkék