SAMUEL BJORK: A bagoly röpte

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Oldalszám: 400 oldal

Megjelenés: 2016.

„Egy tinédzser lány eltűnik az ifjúsági otthonból. Nem sokkal később az oslói gyilkossági csoport rátalál a rituális módszerekkel megölt lány holttestére.

Mia Krüger gyönyörű sztárnyomozó és mentora, a Holger Munch alkotta páros sikert sikerre halmoz, ám ez a nyomozás egyelőre falakba ütközik. Ekkor egy titokzatos hacker felveszi a kapcsolatot a csapat rendszergazdájával, s átad neki egy felkavaró felvételt a meggyilkolt lányról. A filmben feltűnik a bagolynak, a halál madarának öltözött tettes bizarr körvonala is.

A bagoly röpte kifinomult és bonyolult, pszichológiailag megrázó krimi.

Visszatérnek a Magányos utazóban megismert figurák is: Mia alkohol- és drogfüggésétől menekül a nyomozásba, míg Munch a válását nem tudja feldolgozni, s egyre csak a kapcsolatot keresi elhidegült lányával.

A nyomozópáros fémjelezte krimisorozat eddig 29 országban jelent meg.”


A bagoly röpte című könyv oldalain egy érdekes témájú krimi tárult elém:

Egy oslói erdőben, rituálisan meggyilkolt lány testére bukkannak. A fiatal meztelen, bagolytollakon fekszik, körülötte gyertyák. A gyilkossági csoport tagjait riasztják az esethez.

A csapat kiváló munkát végez, sorra derítik fel a nyomokat, embereket állítanak elő. A szerző minden gyanusítottnál elhiteti az olvasóval, hogy megvan a tettes, és mindig vártam, hogy milyen módon fogják elkapni. Ám mindig kiderül, hogy mind a gyanusított, mind a nyom egy zsákutca.

Ebben a kilátástalanságban egyszercsak feltűnik egy hacker, aki mutat egy videót az áldozatról. A felvételen a lány még él, de sokkoló és bizarr körülmények között. A film rengeteg újabb nyomot tartalmaz, amivel a csapat tagjai folytathatják tevékenységüket.

Miközben próbálják felgöngyölíteni a szálakat, felszínesen megismerkedhetünk az osztag minden tagjával. Kiemelve egy hatékony párost: Mia Krügert és Holger Munch-ot.

Mia Krüger nekem a történetben az a karakter, akitől borsózott a hátam. Azt hiszem őt szeretnem kellett volna, mert sajnálatra méltó az élete, mégis nagyon jó zsaru. De a viselkedése unszimpatikussá tette.

Munch személyisége viszont rokonszenves. Kicsit sajnálom őt, ahogy folyamatosan rádöbben: maximum csak javítgathatja a kapcsolatát a lányával, a munkája a családi kapcsolatainak kárára ment.

Rengeteg fordulat jellemzi a regényt, jelentéktelennek tűnő emberekről, eseményekről derül ki, hogy mennyire fontos szerepet játszanak az elbeszélésben.

A történéseket oda nem illőnek hitt 2-3 oldalak szakítják meg, melyek elérik, hogy az olvasó is szinte részt vegyen a nyomozásban, a végén pedig, mint egy kirakó darabjait, rakja össze a történetet.

“A kisfiú közelében nem volt senki más, sem most, sem máskor, csak az anyja. Ha ő elment itthonról, a kisfiú egyedül maradt. Néha napokig nem jött vissza, de nem számított, hiszen számára az anyja volt a világ. Hogy fésülheti a szép, szőke haját a kandalló előtt. Segíthet neki megmosni a nehezen elérhető helyeket, szappanos szivaccsal tisztogathatja ott, ahol az ember nem tudja könnyen megmosni magát.”

Mia Krüger: “ De hát ő nem akarta jobban érezni magát. Miért nem értik ezt meg? Miért olyan nehéz ezt felfogni? El akart tűnni, másra nem vágyott.”

 

Köszönöm az Athenaeum Kiadónak a könyvet.

Tags: a bagoly röpte, athenaeum kiadó, könyv, könyvajánló, könyvkritika, könyvmoly, samuel bjork, vélemény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =

0 shares

Archívum

Címkék