ELENA FERRANTE: Az ​elvesztett gyerek története (Nápolyi regények 4.)

SPOILER!

Kíváncsian vártam, hogy a két barátnő élete milyen irányt vesz a könyvsorozat utolsó kötetében. Vajon Ninonak és Elenának lesz közös jövője? Vagy úgy egyáltalán kiderül végre, hogy Lila időskorában miért és hová tűnt?
Rengeteg kérdés motoszkált bennem a regény kapcsán. Szinte mindegyikre választ is kaptam, más kérdés, hogy nem elégítettek ki a válaszok.

A könyv első felével alapvetően nem volt gond, az írónő továbbra is fenntartotta az érdeklődésemet, mesterien szőtte a cselekményszálakat. Tele volt meglepetésekkel a történet, Elena visszatért Nápolyba, és Lilával úgy döntöttek, hogy átveszik gyerekkoruk színhelye, a telep felett az uralmat. Ezzel megállítva a telep egyre süllyedő életszínvonalát, a drogoknak, a mindenféle illegális ténykedéseknek gátat szabva. Elena egyre nagyobb elismertségét és Lila rengeteg információját felhasználva igyekeztek a Solarák hatalmát megdönteni. Eközben még közelebb hozta őket egymáshoz, hogy egyszerre lettek terhesek, és a lányaik elválaszthatatlan barátnők lettek. Ám történt egy szörnyű tragédia, melynek következtében Lila teljesen szétesett, amúgy is mérgező személyisége elviselhetetlenné vált.
Körülbelül ekkortól kezdtem érezni, hogy a történet elfáradt, kicsit kaotikus lett, legalábbis a szerző eddigi stílusához képest. Már nem ragadott annyira magával, olyan részek voltak benne, amiket nem értettem, hogy miért lényegesek az elbeszélés szempontjából. A befejezés pedig egyszerűen csalódás volt.

A két főszereplő karaktere rendkívül kidolgozott, a szavaik mögött megbúvó érzelmeket nagyon jól ábrázolta az írónő. De hiába értettem meg viselkedésük miértjeit, leginkább Elenáét, egyik nővel sem barátkoztam volna. Lila a történet elején egy nagyon okos, vágyakkal, célokkal teli kislány volt, de miután nem tanulhatott tovább megkeseredett, és valahogy a zsenialitásából őrület lett, ami ebben az utolsó részben csúcsosodott ki. Elenát, mint az egész történet elbeszélőjét, jobban megismerhettük. A harmadik kötetet (Aki megszökik és aki marad) kivéve eléggé viszolyogtam a személyiségétől. Az ambivalens érzései Lila iránt, valamint a motivációjának lényege, hogy jobb legyen, mint a barátnője, kiegészülve a bizonytalanságával azt eredményezte, hogy olykor feszülten olvastam a gondolatait.

Mindezek ellenére a Nápolyi regények kötelező olvasmány minden nőnek, mert ha nem is ennyire durván, ennyire sarkosítva, de véleményem szerint rávetíthetjük saját baráti kapcsolatainkra ezt a regényfolyamot.


Kiadó: Park
Kiadás éve: 2019
Oldalak száma: 504 oldal
Fordította: Verseghi Anna

Az ​Aki megszökik és aki marad azzal ért véget, hogy Lila számítástechnikai céget hozott létre Enzóval, Elena pedig elhagyta férjét régi szerelme, Nino miatt, amivel veszélybe sodorta írói karrierjét és elhanyagolta lányai nevelését.
Elena és Nino története a szenvedélyek története, és Elena hamarosan már a szerint választja meg élete helyszíneit, hogy hol lehet együtt a szeretőjével. Egyik nápolyi útja során megtudja, hogy Lila mindenáron találkozni akar vele.
A két nő hat évtizedes történetét és vele Nápoly és egész Olaszország történetét felölelő saga Az elvesztett gyerek történetével véget ér. Elena Ferrante, a 19. századi nagy írók méltó utódaként, a korábbiaknál is teljesebb, gazdagabb, pezsgőbb, feledhetetlen világot tár elénk.

Elena Ferrante a kortárs világirodalom nagy rejtélye. Regényei zajos sikert aratnak, díjakat nyernek, számos nyelvre lefordítják őket, de kiléte ismeretlen. Annyi tudható róla, hogy Nápolyban született, és ő a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak és a Nő a sötétben szerzője. Első két regényét Mario Martone, valamint Roberto Faenza filmesítette meg. La Frantumaglia (Szilánkok) című műhelynaplójában levelezését, jegyzeteit, valamint kiadatlan írásait gyűjtötte össze. 2007-ben La spiaggia di notte (Éjjeli strand) címen egy gyerekkönyve, 2019-ben pedig L’invenzione occasionale (Véletlen találatok) címen egy esszékötete is megjelent. Az elvesztett gyerek története a Nápolyi regények (2011-2014) tetralógia negyedik, befejező kötete. A sorozat első két kötetét az HBO filmesítette meg.

Tags: 2019, 4 csillag, az elveszett gyerek története, elena ferrante, fejlődésregény, nápolyi regények, park könyvkiadó

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 6 =

0 shares

Archívum

Címkék