FÁBIÁN JANKA: A könyvárus lány

Fábián Janka: A könyvárus lány című legújabb regénye – vélhetően valamennyi könyvrajongóval egyetemben – engem is lázba hozott, hiszen melyik könyvmoly ne vetné bele magát nagy lelkesedéssel egy olyan könyv olvasásába, amelynek főhősnője a könyvek szerelmese, és álma, hogy saját könyvesboltja legyen? Az írónővel készített riportból kiderül, hogy e tekintetben kicsit önmagát is beleírta a történetbe, mivel neki is nagy vágya volt, hogy saját könyvesboltja legyen, ahogy ő fogalmaz, nem a kivilágított plázákban található, hanem egy meghitt, kuckózós hely. Igen, erre mind vágyunk.

Egy szó, mint száz, nagy reményekkel vetettem bele magam a legfrissebb Fábián Janka regénybe, és nemcsak a könyvesboltos szál miatt, hanem, mert az írónő egyéb, szívemhez közeli témát is választott mellé, nevezetesen az 1956-os magyarországi eseményeket helyezte a történet középpontjába. A regény főszereplője a tizenéves Julcsi, akinek életét az ötvenes évek elejétől kísérhetjük figyelemmel.

A kislány egy részben „osztályidegen” családban nő fel, elszegényedett arisztokrata édesanyja egy falusi kántor tanár fiához ment feleségül, mely meg is pecsételte a sorsukat a második világháború utáni Magyarországon. Maradt hát a két szoba-konyhás józsefvárosi kis lakás, a tanári pálya helyett mentőápolói munka, a reggeltől estig tartó robotolás, a szerény körülmények, a folyamatos rettegés a „besúgó” szomszédoktól, a továbbtanulást pedig pont el lehet felejteni. Sok mindenkinek csengenek ismerősen ezek a paraméterek. Az írónő remekül ábrázolja a kor szellemiségét, az emberi gyarlóságot, a légkört, amibe az olvasó teljesen bele tud helyezkedni. Szépen, lassan vezet minket végig az úton, amely elkerülhetetlenül hömpölyög az 1956-os eseményekhez, amelybe minden magyar embernek belefacsarodik a szíve. Nagyon tetszett ez a rész, mivel érzékelhetően sok kutatómunka volt benne, az írónő remekül át tudta adni az akkori mindennapokat, a miliőt, és a történelmi eseményeket pedig egy olyan emberközeli nézőpontba helyezte, melynek köszönhetően nagyon megható és megrendítő volt olvasni ezeket a sorokat.

Szintén nagyon élethűre sikeredett Julcsi személyes tragédiája, menekülése a romokban heverő, a végítéletet váró Budapesttől. A kislány sok megpróbáltatás után végül az amerikai rokonaihoz kerül, és egy Pine Creek nevű kisvárosban kezd új életet. Ugyancsak nagyon érzékletes a város és a 60-as évekbeli amerikai életérzés bemutatása, Julcsira szinte rázuhan ez az ismeretlen világ, a táj szépsége, a szemmel látható jólét, a Coca Cola, a „gimi-feeling”, a bandázás, a zene és a hatalmas autók, mindaz, aminek létezéséről eddig elképzelése sem volt.

A jó témaválasztás, az érzékenyen és érzékletesen bemutatott ötvenes évekbeli Magyarország ellenére mégis felemás érzéseim vannak a regénnyel kapcsolatban. A fent leírt pozitívumok mellett ugyanis sajnos voltak részek, amelyek számomra rontottak az összképen. Előrebocsátanám, hogy Fábián Janka írói stílusa alapvetően nem az én világom. Ennek ellenére A könyvárus lány számos része nagyon tetszett, viszont úgy éreztem, hogy az írónő kicsit „túlírta” a regényt. Egyrészről, számomra túlmagyarázott bizonyos jeleneteket, belső monológokat, a párbeszédek pedig nekem néhol erőltetettre sikeredtek. Ezt azért is sajnálom, mert a könyv igen sok részében viszont olyan finom ecsetvonásokkal dolgozott, olyan remekül megragadta és visszaadta a helyzetek hangulatát, amely tényleg csontig hatoló hatást keltett. Másrészről, az Amerikában játszódó résznél nekem már túl sok volt a szereplő, a fordulat és az amerikai kémtörténetekbe illő jelenetek.

Sajnálom nagyon, mert a regény bizonyos részei viszont tényleg nagyon értékesek, és minden tiszteletem az írónőé a bátor témaválasztása miatt. Ennek ellenére ez csak én személyes véleményem, biztos vagyok benne, hogy A könyvárus lány osztatlan sikert arat majd az írónő rajongói között, hiszen egy jól és könnyen olvasható szép, de ugyanakkor fordulatokban gazdag regény.

Fábián Janka neve megkerülhetetlen a magyar könyvpiacon. Az eredetileg angol-történelem szakos tanár romantikus történelmi regényeivel aratott itthon hatalmas sikert, és népes, lelkes rajongótáborral rendelkezik. Könyvei érzelmes világba kalauzolnak el minket, amelyekben mindig kiemelt szerepet kap a romantika, de minden esetben valamilyen történelmi színtér díszletei között. A könyvárus lány az írónő tizedik megjelent regénye, amelynek folytatása már készülőben van.


Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 432 oldal

A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.

Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

Tags: 2020, 4 csillag, a könyvárus lány, fábián janka, libri kiadó, romantikus történelmi regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 5 =

0 shares

Archívum

Címkék