Nagyon szeretem a régi korokban játszódó történeteket, ezért a Vágyak könyve azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Mivel itt is egy Bibliához köthető történetről van szó, ezért valamiért azt gondoltam, hogy hasonló lesz a Vörös sátorhoz. Annak a regénynek pedig nagyon elvitt a hangulata. Ezért aztán nagy várakozásokkal vetettem bele magam a történetbe.

Ha egy mondattal kellene megfogalmaznom a véleményemet, az lenne, hogy nem erre számítottam. Kicsit valahogy többre gondoltam. Egyáltalán nem azt mondom, hogy ez egy rossz könyv, egyszerűen csak engem nem vitt magával. Talán az volt a gond, hogy én a Vörös sátorból indultam ki, ezért egy  sokkal hangulatosabb és érzékibb regényre gondoltam volna. A  Vágyak könyvéből viszont valami hiányzott.  Le volt írva a történet, de mégsem tudtam azonosulni a szereplőkkel és nem repítettek oda a leírások, számomra nem volt megfelelő az atmoszférateremtés. Bár alapvetően nem szeretem az erotikus részeket a könyvekben, itt több erotika is elfért volna, főleg a címből kiindulva.

Na de a történetről: adott egy az első századi Palesztinában élő lány, Ana, aki abban a szerencsés vagy épp szerencsétlen helyzetben van, hogy egy jómódú családhoz születik. Anyjával ugyan nem túl bensőséges a kapcsolata, az apja azonban sokkal jobban megérti a vágyait, még azt is megengedi számára, hogy írjon és olvasson, ami akkoriban egy nő számára nem volt evidencia. Ana viszonylag nyugodt világa akkor hullik szét, amikor a szülei egy olyan házasságba szeretnék belekényszeríteni, amit ő egyáltalán nem akar. A lázadó szellemű lánynak eleve más elképzelései vannak, mint a legtöbb nőnek. Sokkal inkább vágyik ugyanis arra, hogy írjon és megvalósítsa az álmait, minthogy férjhez menjen és gyerekeket szüljön.

Ennek ellenére mégis rátalál a szerelem. Egy véletlen során megismerkedik Jézussal, igen, azzal a Jézussal. Egymásba szeretnek és összeházasodnak. Itt én hiányoltam az érzékiséget. A regényből nem igazán jött át a fiatalok igazi szerelme és szenvedélye. Ráadásul Jézus egészen sokáig egy teljesen átlagos férfinak van bemutatva, holott régi hittanóráim emléke szerint gyerekkorában már megmutatkozott különlegessége, és az, hogy ő „Isten fia.” Szintén nem tetszett, hogy Ana és Jézus szerelméből nem születik gyermek, márpedig ha tényleg elmegyünk az alternatív irányok felé, ahol Jézusnak felesége van, azokban a tanokban gyermeke is van.

Ettől függetlenül a Vágyak könyve egy szép és érdekes könyv, csak éppen nem annyira magával ragadó, mint amennyire én számítottam rá.

 


Kiadó: 21. század
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 432
Fordította: Csonka Ágnes

Sue Monk Kidd Vágyak könyve című története magával ragadó történelmi regény, mely az első századba repít minket, Jézus korába.

A Palesztinában élő, lázadó szellemű, ambiciózus Ana életét alapjaiban változtatja meg, amikor találkozik a tizennyolc éves Jézussal. A regény egy olyan lány sorsát követi végig, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy megvalósítsa vágyait, egy korban, amikor a nők hallgatásra vannak ítélve.

A kötet az időszerű és időtlen történetmesélés diadala egy olyan írótól, aki igazi mesterművet hozott létre. A Kult Könyvek újabb gyönyörű éke.

Tags: 2022, 21.század kiadó, kult könyvek, romantikus, sue monk kidd, szépirodalom, történelmi, vágyak könyve

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tizenhét =

0 shares

Archívum

Címkék