JOSH MALERMAN: Ház a tó mélyén

Josh Malerman a Ház a tó mélyén című regénye nemcsak a cím, hanem az ajánló alapján is megfogott. Ráadásul a szerző Madarak a dobozban című, előző könyve már hangos sikert aratott. Így hát izgatottan láttam neki az olvasásnak, mit tartogat ez a regény.

James, a tizenhét éves srác pont olyan, mint bármelyik másik korabeli kamaszfiú. Az apja barkácsboltjában dolgozik, kissé félénk és bizonytalan. Bár mégsem teljesen olyan, mint akármelyik másik vele egykorú fiú, mert ő egy igen különleges randihelyszínre viszi az első lányt, aki komolyan megtetszik neki. Elkéri a nagybátyja csónakját és szendvicsekkel meg sörrel felszerelkezve elmennek az ikertavakhoz kenuzni.

Amelia olyan, mint bármelyik más tizenhét éves kamaszlány. Kíváncsi, de óvatos, tetszik neki James, de azért tart is ez egész dologtól. Egy szó, mint száz, a két érintetlen fiatal életükben először tapasztalják meg a szerelem érzését, annak minden bizonytalanságával és félelmével együtt.

A tavon csónakázva találnak a bulizós, népszerű részen túl, egy másik tavat, amit senki nem ismer. Ahol senki sem jár. A felfedezés izgalmának hatása alá kerülnek, kiváltképp akkor, amikor megpillantanak a tó alján egy házat. Innentől kezdve a ház rabságában élnek, kíváncsian merülnek le a víz alá, hogy felderítsék a titokzatos, tó mélyén rejlő világot.

Bevallom, az elején kicsit csalódtam a könyvben. Az ajánló és a témaköri besorolás elég megtévesztő, ezért azt gondoltam, hogy vagy valami thriller, esetleg fantasy fog kialakulni a sztoriból. Azért a regény is ad bőven okot erre, mert végig fenntartja a figyelmet és van benne bőven „ijesztgetős” jelenet. Csak azért lövöm le a poént, hogy ne az olvassa el a könyvet, aki mindenféle Loch Ness-i szörnyekről vagy rejtélyes bűnügyi esetről szeretne olvasni.

A Ház a tó mélyén másfajta olvasmány. Én leginkább a lélektani regény műfajába sorolnám. Szimbolikus ábrázolása két érintetlen kamasz első testi-lelki összekapcsolódásának, a szerelemük kibontakozásának. Többet nem árulok el, azért már el kell olvasni a könyvet.

A regény végig fenntartja a figyelmet, én egy nap alatt kiolvastam. Izgalmas, jó stílusban megírt történet, ami nem csak attól lehet érdekes, mert valami szörny bukkan elő a víz alatti házból, hanem attól is, mert finoman fejezi ki és mutatja be egy serdülő fiatal lelkének rezdüléseit. Nagyon tetszett a témaválasztás, nem igazán olvastam még erről semmilyen könyvet, pedig szerintem fontos megértenünk az első szerelem során zajló lelki folyamatokat.

Ajánlom nem csak szülőknek, akiknek egyszer végig kell majd kísérniük gyereküket ezen az úton, hanem olyanoknak is, akik a saját lelküket szeretnék jobban megérteni egy olyan korszakról, amire talán már nem is emlékeznek.


Kiadó: Fumax Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalak száma: 160 oldal
Fordította: Rusznyák Csaba

Mindketten tizenhét évesek. Mindketten félnek. Mégis mindketten igent mondanak.

Tökéletes első randinak tűnt: végigkenuzni az ikertavakon, szendvicsekkel és sörrel a hűtőládájukban. Ám a két tizenéves, Amelia és James felfedeznek valamit a víz felszíne alatt, ami örökre megváltoztatja az életüket.

Két emelet.

Egy kert.

És a bejárati ajtó nyitva áll.

Egy ház a tó mélyén.

A fiatalok egyetlen szabályhoz ragaszkodnak: nem kérdőjeleznek meg semmit. Így teljes természetességgel veszik birtokukba ezt a mesés otthont. Persze, hogyan is létezhetne egy ilyen lenyűgöző hely ellenszolgáltatás nélkül? Ez túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen. Miközben Amelia és James lépésről lépésre felfedezik a házat és egymást a hullámok között, egy örök igazság könyörtelenül bebizonyosodik:

Attól, hogy egy ház éppen üres, még nem biztos, hogy senki sem lakja.

Tags: 2017, 4 csillag, fumax kiadó, ház a tó mélyén, josh malerman, lélektani regény

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 4 =

0 shares

Archívum

Címkék