C.J. TUDOR: A Krétaember

Aki ez első pár oldal elolvasása után le akarná tenni C.J. Tudor: A Krétaember című könyvét, azt arra biztatnám, hogy inkább olvassa tovább. Bár elismerem, hogy a thriller eleje elég döcögősen indul, de aztán fordulatos, izgalmas cselekmények követik egymást. A történet végig két szálon fut, az egyik 1986-ban játszódik és pár tinédzser fiú mindennapjait mutatja be, a másik pedig 2016-ban, a főhős, Eddie életét tárja elénk.
Talán az is a hibája a könyvnek, hogy nem sikerült elég érdekes karakterű főszereplőt alkotni. Eddie gyerekként is unalmas, felnőttként meg pláne, ráadásul az élete is olyannyira sivár, hogy talán azért lett belőle egy magányos alkoholista.
Aztán a sztori csak beindul, történik egy gyilkosság, majd szépen lassan kibontakoznak a múlt eseményei is. Kiderül, hogy 30 évvel ezelőtt is megöltek egy fiatal lányt, igen rejtélyes körülmények között. Eddie a történések középpontjában találja magát és ismét krétaemberek jelennek meg a környezetében, pont, mint annak idején.

Bevallom, hogy én a könyv címe és az ajánló alapján sokkal sejtelmesebbnek gondoltam a sztorit, főleg a krétaembereket, akik nekem csalódást okoztak, én valami félelmetesebbet, esetleg misztikus dolgot képzeltem bele. Azért a történet közepe kellően izgalmas, van bőven alkalom, amikor rághatjuk a körmünket.
A befejezésnél azonban olyannyira váratlant akart lépni az író, hogy nekem hiányzott a gyilkos felépítése, nem jön át eléggé motivációja, ezért talán nem is volt számomra eléggé felkavaró. Kicsit olyan az egész könyv, mintha a közepével kezdték volna és az elejére, meg a végére nem maradt elég energia.
C.J. Tudort egyébként az új Stephen Kingként emlegetik, ami engem azért is meglepett, mert egy írónőről van szó. Nem igazán hagyott bennem mély nyomott a könyv, leszámítva egyetlen jelenetet, amely a tinédzser fiúk közötti kegyetlenkedést és erőszakot hivatott ábrázolni. Az egyszer olvasható kategóriába sorolnám, véleményem szerint a krétaemberekből sokkal hátborzongatóbb történetet is ki lehetett volna hozni, de az ötlet és az alap sztori nagyon jó.


Kiadó: Művelt nép
Kiadás éve: 2018
Oldalak száma: 360
Fordította: Loósz Vera

2018 könyve. Jön a Krétaember…
1986 őszén egy tinédzser, Eddie Munster segített megóvni a wurlitzeres lány életét. Az a nyár változtatott meg mindent. Az hozta el a krétaembereket – titkos kód szerint rajzolták őket az aszfaltra.
Csakhogy aztán önnön akaratukból kezdtek feltűnni, szörnyű képeket jövendölve a poros kövezeten. Tudtak a holttestről a folyóban. És tudtak a wurlitzeres lány testéről, amely még ott hevert az erdőben, fej nélkül.
2016-ot írunk. Eddie most is Anderburyben él, a régi iskolájában tanár, s egy albérlővel, Chloéval lakik együtt. Nyugalmas az élet. Meglehetősen üres az élet.
Mígnem egy napon ismét felbukkannak a krétaemberek.

C. J. Tudort az új Stephen Kingként ünneplik világszerte.
A Krétaember kiadási jogait pár napon belül 38 országban vásárolták meg

 

Tags: 2018, a krétaember, c.j.tudor, három csillag, pszicho thriller, thriller

Kapcsolódó bejegyzések

előző bejegyzés következő bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − tizenkettő =

0 shares

Archívum

Címkék